2024. január 29., 18:48

Az iparban is tovább emelkedtek az árak az energiaköltségek miatt

A hazai piaci ipari termelési árak éves összevetésben tizedével nőttek, elsősorban az energiaárak 30%-os emelkedése miatt. A mezőgazdasági termékek árcsökkenése folytatódott, amit nemcsak a harmadával alacsonyabb növénytermesztési árak, hanem az éves összevetésben második hónapja olcsóbb állattenyésztés is támogat.

ipari park, Kechnec, Kenyhec, Kassa
Képünk illusztráció
Fotó: TASR

Az ipari termelők belföldi árai 2023 decemberében éves szinten 9,6%-kal voltak magasabbak, havi összevetésben pedig 0,6%-kal csökkentek. A 16 vizsgált iparág közül 7-ben voltak magasabbak éves szinten az árak. Legjelentősebben az energetikában nőttek, 30,3%-kal éves szinten.

A vízellátás is fokozatos drágulást könyvelhetett el, decemberben már harmadszor lépte túl a 10 százalékos határt a növekedésük. A gumi- és műanyaggyártásban 7,1, az egyéb termelésben 9,2 százalékkal drágultak. Ezzel szemben először a részarányosan legerősebb közlekedési eszközök gyártásában csökkentek 0,8%-kal, a második hónapban pedig az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártásában is alacsonyabbak voltak. Összességében 2023 tizenkét hónapjára 13,9%-kal nőttek az ipari belföldi termelői árak.

Az ipari termelők exportárai éves szinten 1%-kal, havi összevetésben 0,5%-kal csökkentek. 2023 tizenkét hónapját összesítve az ipari termelők exportárai 3,4%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Decemberben a mezőgazdasági termékek ára éves szinten 23,9 százalékkal csökkent. A növényi termékek ára 33,4%-kal, az állati termékek ára is 3,1%-kal csökkent a második hónapban. A növényi termékek közül a gabonafélék ára 44,4%-kal, az olajos magvak és a gyümölcsök ára 33%-kal csökkentek. Ezzel szemben a zöldségek, gyümölcsök, diófélék és fűszerek ára 34,2%-kal, a burgonya ára 25,5%-kal emelkedett.

Az állati termékek közül elsősorban a tehéntej ára csökkent 12,4%-kal, ezzel szemben a vágósertés ára 19%-kal emelkedett. Az év eleje óta a mezőgazdasági termékek ára átlagosan 11,4%-kal mérséklődött, ami a növényi termékek 23,3%-kal csökkenésének, az állati termékek 15,1%-kal drágulásának következménye.

Az építőipari munkák árai decemberben 7,5%-kal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest, novemberhez képest 1,1%-kal emelkedtek. 2023 tizenkét hónapját összesítve az építőipari munkák árai éves szinten 11,5%-kal emelkedtek.

Az építőiparban felhasznált anyagok árának éves összevetése 0,7 százalékos volt decemberben, immár negyedik hónapja folytatódik. 2023 novemberéhez képest az árak 0,7%-kal emelkedtek. Az év eleje óta összességében elmondható, hogy az építőiparban felhasznált anyagok árai 3,4%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.