2021. február 9., 08:27

Az INEKO értékelésében Fülek a régió legjobbjai között szerepel

A Gazdasági és Szociális Reformok Intézete (INEKO) nyilvánosságra hozta a települési és megyei önkormányzatok elemzését, melyben a gazdálkodásukat értékeli a 2019-es év végéig. A ranglétrán régiónk városai közül Fülek az egyik legjobb helyezést érte el - tájékoztatott Mikuš Kovácsová Klaudia, szóvivő. 

Amint arról az INEKO analitikusa, Matej Tunega informált, az elemzés célja az egyes szlovákiai önkormányzatok pénzügyi stabilitásának áttekinthetővé tétele volt. Erre külön módszertant dolgoztak ki, melynek alapján pontos pontarány szerint sorolták be az egyes községeket és megyéket.

A pontarány összegzi az önkormányzat gazdálkodásának legfontosabb mutatóit azzal a céllal, hogy a lehető legjobban tükrözze annak pénzügyi egészségét“

– magyarázta, hozzáfűzve, hogy az önkormányzatokat a 0-tól a legjobb eredményt jelentő +6 értékig terjedően pontozták.

Szerinte az egyik legfontosabb kritérium az volt, hogy az önkormányzat adóssága ne haladja meg az előző költségvetési év bevételeinek 25%-át. Fülek a 18,72% nagyságú adóssággal a 141 lépcsőfok közül a 47-en végzett, amely a régiónk városai által elért besorolások között az egyik legmagasabb besorolási fokozatot jelenti. A város pontaránya +5,10 lett, melynek köszönhetően Füleket az INEKO szerint nagyon jó pénzügyi stabilitású városnak lehet minősíteni, és az intézet „kitűnő pénzügyi egészség“ osztályzattal értékelte.

Az önkormányzatok eladósodottsága érzékeny téma, mellyel gyakran élnek vissza a politikai csatározások során is. Ezért nagyon örülünk, hogy ilyen jó eredményt értünk el. Sikerült annak ellenére, hogy éppen a 2019-es évben vettünk fel nagy hitelt a költséges városfejlesztési projektekre, amilyen a művelődési központ átépítése, a Paprét aszfaltozása vagy a városi piaccsarnok megépítése volt. Az objektív számok megmutatták, hogy a fejlesztés ellenére is ésszerűen kezeljük a város kasszáját“

– reagált az értékelésre Agócs Attila polgármester.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.