2022. június 9., 08:12

Az EU szerint diszkriminatív a magyarországi forgalmihoz kötött hatósági benzinár

A magyarországi kettős üzemanyagár felfüggesztését kérte szerdai levelében az indokok tisztázásáig Palkovics László technológiai és ipari minisztertől Thierry Breton uniós ipari biztos.

benzinkút tankolás
Fotó: TASR

Az unió azt kifogásolja, hogy a rendelkezés állampolgári alapon szűri, ki vehet 480 forintért üzemanyagot Magyarországon és ki nem (3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek külföldi rendszámmal, illetve a személygépkocsik szintén külföldi rendszámmal) - írja a Reutersre hivatkozva a Portfolio.

A magyar kormány érvelése szerint viszont olyan méreteket öltött a 480 forintos hatósági árból eredő üzemanyag-turizmus, hogy az az ellátásbiztonságot veszélyeztette, ezért lépnie kellett.

Az uniós biztos a rendelkezés felfüggesztését kéri a magyar kormánytól, amíg nem hozzák összhangba az uniós joggal. A Reuters szerint rövid határidejű kötelezettségszegési eljárásba csaphat át a vita. Megegyezés hiányában az Európai Bíróság dönthet, amely a jogszabály megváltoztatását, illetve bírság elrendelését is előírhatja.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.