cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. november 10., 14:22

Az EP energiaügyi intézkedéseket is megkövetelne a nemzeti helyreállítási tervekben

Az Európai Parlament egyetért azzal az uniós bizottsági elképzeléssel, hogy a helyreállítási tervekben energiaügyi intézkedések is szerepeljenek az orosz energiától való függetlenedés és a zöld átmenet felgyorsítása érdekében - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Európai Parlament
Fotó: TASR

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén 471 szavazattal, 90 ellenszavazat és 53 tartózkodás mellett elfogadott parlamenti tárgyalási álláspont értelmében az uniós tagállamoknak a jogszabály életbe lépése után a módosított nemzeti helyreállítási tervet kell benyújtaniuk, amelyben az EU REPowerEU nevű energiaügyi tervben javasolt energiatakarékossági lépések, valamint tiszta energia előállítását és az energiaforrások diverzifikálását célzó intézkedések is szerepelnének.

Az EP-képviselők szerint a nemzeti tervek energiával foglalkozó fejezeteinek jobban oda kell figyelniük majd az uniós energiaszegénység felszámolására, elsősorban a rászoluló háztartásokra, a mikro-, kis- és középvállalkozásokra.

A képviselők az Európai Bizottság által javasolt 20 milliárd eurós támogatás forrásaként a piaci stabilizációs tartalék helyett az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerben korábban értékesített nemzeti kibocsátási egységeket jelölték meg. Emellett szeretnék, ha az uniós bizottság az elsősorban a 2014-2020-as költségvetési ciklus fel nem használt forrásainak rugalmas kezelésével további forrásokat találna a vonatkozó lépések finanszírozására. A további forrásokat az egyes országok orosz energiafüggősége, a háztartások energiakiadásainak növekedése és a bruttó belföldi energiafelhasználásban a fosszilis üzemanyagok aránya függvényében osztanák el a tagállamok között.

A tagállamoknak az új intézkedések végrehajtásakor figyelembe kellene venniük a helyi hatóságok, civil szervezetek és a szociális partnerek álláspontját is - szögezték le.

Az EP-képviselők továbbá felszólították a tagállamokat, gondoskodjanak arról, hogy a REPowerEU-terv szerinti intézkedéseik 35 százalékának akkor is legyen határon átnyúló dimenziója, ha a végrehajtásban csak egy tagállam érintett.

Az elfogadott szöveg az EP kiinduló álláspontja a tagállamokkal kezdődő tárgyalások során.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.