2022. november 1., 17:49

Az elektromos autóké a jövő? 2035-ben befejeződhet a benzin- és dízelmotoros új autók eladása

A cseh uniós elnökség megállapodásra jutott az emissziókibocsátás csökkentéséről a személyszállításban. Eszerint 2035-től csak zéró károsanyag-kibocsátású új személygépkocsikat és kisteherautókat lehet majd értékesíteni. A benzin- és dízelmotorok kora véget ér.

elektromos autó
Fotó: Pixabay

A megállapodást az Európai Tanácsban és az Európai Parlamentben még hivatalosan is meg kell erősíteni szavazással, azt mondják, meglepetés nem várható.

De mit jelent ez?

2035 után nem értékesíthetők az európai piacon az olyan új személygépkocsik vagy kisteherautók, amelyek károsanyagot bocsátanak ki. A tilalom nem vonatkozik a használt autókra. A tagországok és az Európai Parlament képviselői egy 2030-as célban is megállapodtak: a személygépkocsik károsanyag-kibocsátásának 55 százalékkal kell alacsonyabbnak lennie, mint 2021-ben, a kisteherautóké pedig 50 százalékkal, írja az euractiv.sk portál.

2025-ig az Európai Bizottságnak módszertant kell bemutatnia a járművek teljes életciklusára vonatkozó emissziókibocsátás jelentésére.

Ugyanettől az évtől kezdve kétévente jelentést tesz közzé a károsanyag-kibocsátásmentes közúti közlekedés terén elért eredményekről. 2023-ban a Bizottságnak javaslatot kell tennie arra, miként lehetne felgyorsítani a károsanyag-kibocsátásmentes autók bevezetését a nagyvállalatok autóparkjaiban.

Kik képeznek kivételt?

Az évi 10 000 személygépkocsinál, illetve a 22 000 kisteherautónál kevesebbet gyártó cégek mentesülnek az előzetes 2030-as cél (úgynevezett „Ferrari-záradék”) alól. De 2035 után ezeknek is meg kell felelniük a zéró emissziókibocsátásnak.

A német kormány az utolsó pillanatig igyekezett keresztülvinni, hogy a tilalom ne vonatkozzon azokra a belső égésű motorokra, amelyek „kibocsátássemleges üzemanyagot” használnak,

vagyis a légkörből zöld energia felhasználásával leválasztott CO2-ból előállított szintetikus üzemanyagokat. A probléma ezzel a technológiával azonban az, hogy nem kellőképpen hatékony, és egyelőre úgy tűnik, nem lehetséges széles körben használni.

Az Európai Tanács közleménye szerint a károsanyagkibocsátás-semleges szintetikus üzemanyagok bekerültek az ún. preambulumbekezdésbe – azaz az irányelv jogilag nem kötelező erejű részébe.

Az azonban továbbra sem világos, hogy a szintetikus üzemanyagokat alkalmazó belsőégésű motorokat csak speciális járművekben, például mentőautókban lehet-e használni.

A gyártók nem hisznek a szintetikus üzemanyagok jövőjében

Bár létezik ez a kivétel, az autógyártók nem hisznek a szintetikus üzemanyagok jövőjében. Szerintük a belsőégésű motorok kora a végéhez közeledik, a jövő az elektromos autókban van. A német gépipari szövetség, a VDMA szerint a nem kötelező érvényű preambulumbekezdés nem sokat segít ennek megakadályozásában.

Ferdinand Dudenhöffer, a németországi duisburgi Autóipari Kutatóközpont igazgatója is az elektromos autókban látja a jövőt. Ennek oka a piac fejlődése is.

Nincs visszaút. A belső égésű motorok a végéhez közelednek”

– jelentette ki az Euractivnak. A világ legnagyobb piacai – Kína és az Egyesült Államok – egyértelműen az akkumulátoros autók felé haladnak. Dudenhöffer szerint a preambulumbekezdés csak taktikai engedmény a német FDP párt számára.

A német autóipar bírálja az uniós intézményeket, amiért „hanyagul” jóváhagyták az emissziókibocsátási célokat anélkül, hogy elgondolkodtak volna azon, hogyan lehet teljesíteni azokat.

Az EU-nak haladéktalanul aktívan el kell kezdenie a megfelelő keretfeltételek biztosítását”,

mint például az energia- és ásványi nyersanyag-ellátás biztosítása, írta Hildegard Müller, a VDA elnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.