2024. január 23., 19:07

Az egyik bank már csökkentette a jelzáloghitelek kamatlábát. A többiek is követik?

A szlovákiai lakosság jelentős részére hatással vannak a jelzáloghitelek, amelyek tavaly a választási kampány központi témái közé kerültek. A drága hitelek ugyanis sokak számára jelentettek veszélyt, s nem volt látható a kamatlábemelés vége.

Pénztárca
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Az új év ilyen szempontból pozitív híreket hozott, hiszen a kormány intézkedései nyomán januártól igényelhető a a lakáshitelek emelt törlesztőrészletét kompenzáló támogatás. A lakáshitel emelt törlesztőrészletéhez a hozzájárulást a havi törlesztőrészlet emelésének 75%-ig, legfeljebb 150 euróban állapították meg. A hozzájárulás összegét az a bank számítja ki, amellyel az állampolgárnak lakáshitel-szerződése van. Feltétele, hogy az adott év január 1-je előtt kötötték meg. A kérelmet ezen túl a munkaügyi, szociális és családügyi hivatalokon lehet benyújtani személyesen, postai úton vagy elektronikus minősített aláírással a www.slovensko.sk weboldalon keresztül.

A szakértők nem túl optimisták a támogatás piacra gyakorolt hatásai kapcsán, de egyelőre ezeket még korai elemezni, azt viszont már látjuk, az egyik hazai bank merész lépést hozott, s az elmúlt két évben tapasztalt kamatlábemelés után január közepén csökkentette a kamatokat.

Az 1,2 és 5-éves fixáció mellett 4,25 százalékos évi kamatozás helyett 4,05 százalék, 10 éves rögzítés mellett pedig 5,25 százalék helyett 5,05 százalék a 365.bank, tegyük hozzá, hogy mint a legtöbb hasonló esetben aktív számlahasználat mellett kínálja ezeket a feltételeket.

A többi bank eddig egyelőre nem követte a lépésüket, de erre már csak azért is van esély tavasszal, mert ugyan egyelőre az Európai Központi Bank nem tervezi a kamatlábak csökkentését, arról viszont már egyre több szó esik, hogy további emelés sem várható a közeljövőben. Ennek fényében pedig a piaci harc is elkezdődik, hiszen a jelenlegi várakozások szerint az EKB nyáron elkezdi a kamatlábak fokozatos csökkentését, ha az inflációs adatok kedvezőek lesznek, a bankok cselekedeteit pedig a várakozások is jócskán meghatározzák.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.