2021. március 10., 09:02

A nők negyedével keresnek kevesebbet, mint a férfiak

Jelentős különbségek tapasztalhatók a szlovákiai férfiak és nők fizetésében - derül ki a Platy.sk és a Profesia.sk portálok statisztikáiból és közös elemzéséből. Egy nő teljes átlagfizetése az összes pénzügyi juttatással és bónuszokkal együtt jelenleg 1230 euró. A portálok szerint egy férfi majdnem negyedével keres többet (1632 euró).

201206260815110.cegek_szakma_keresett__hirek.sk.jpg

Az elemzés szerint a bérek közötti egyenlőtlenség egyik oka a munkavállalás preferenciái. Szlovákiában vannak olyan ágazatok, ahol az egyik nem dominál.

A nők számára ezek olyan ágazatok, mint az egészségügy és a szociális ellátás, az igazgatás vagy a gazdaság, a pénzügy és a számvitel. A telekommunikáció, az elektrotechnika, az energetika és a gépipar területe azonban a férfiaké.

Az elemzés szerint a fizetések átlagosan alacsonyabbak azokban az ágazatokban, ahol a nők dominálnak.

A nők és férfiak közötti bérkülönbséget befolyásoló másik tényező a szülési szabadság. Míg a nők több évig szülési szabadságon vannak, férfi kollégáik tapasztalatokat szereznek a munka világában, ami fizetésbeli előrelépésben is megnyilvánul.

A portál adatai megerősítik, hogy Szlovákiában még ugyanazon munkakörökben is vannak bérkülönbségek.  

Az elmúlt év során a reklamációs osztály vezetői átlagosan 1439 eurót kerestek. Az ebben a pozícióban lévő férfiak harmadával többet kerestek, mint a nők.

Látható különbség van a HR koordinátorok (különbség 26%), a főszerkesztők (különbség 25%) vagy az áru feltöltők (különbség 17%) pozícióiban is.

Az elemzés kitért a nők jelenlétére a két legmagasabban fizetett szektorban. Szlovákiában továbbra is a férfiak dominálnak az informatika (IT) és a felső vezetés területén. 2021 első két hónapja megnövelte az IT posztra pályázók érdeklődését. Míg tavaly az ezekre a pozíciókra jelentkezők közül a nők 16,8% -ot tettek ki, január és február folyamán az arány négy százalékkal nőtt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.