2020. február 4., 12:04
Frissítve: 19:26

A koronavírus miatt a Hyundai megkezdte dél-koreai gyártásának fokozatos leállítását

A Hyundai dél-koreai autógyártó kedden - ideiglenes jelleggel - megkezdte belföldi járműgyártásának teljes leállítását, mert a koronavírus miatt komoly fennakadások vannak a kínai alkatrészszállításban. A japán Nissan pedig úgy döntött, hogy elhalasztja kínai gyárainak újraindítását.

Hyundai Motor
Fotó: TASR / AP
A dél-koreai autógyár bejelentette, hogy az elkövetkező napokban kénytelen leállítani a termelést a szlovákiai autógyárakban is. Mindezt a koronavírus fertőzéssel indokolták, amely gátolja az alkatrészekkel való ellátást Kínából Dél-Koreába. Hyundai az első Kínán kívüli autógyár, amely leállítja a termelést.
A kínai piacon működő autógyárak szüneteltetik a gyártásukat február 10-ig. A koronavírus fertőzés komolyabban hat a Hyundaira és a Kia-ra, mert a dél-koreaiak több alkatrészt exportálnak Kínából, mint a többi autógyár. (TASR)

A Hyundai Motor kedden számolt be arról, hogy péntekig fokozatosan beszünteti járműgyártását Dél-Koreában, mert megszakadt az alkatrészellátási lánc, számos kínai beszállító ugyanis leállította a termelést.

A Hyundai addig nem újítja fel belföldi járműgyártását, amíg nem talál új beszállítókat, lehetőleg Dél-Koreában.

Dél-Korea tavaly 1,56 milliárd dollár értékben importált autóalkatrészeket Kínából a 2018. évi 1,47 milliárd dollár után.   

Ugyancsak kedden jelentette be a Nissan, hogy elhalasztja négy kínai gyárának újraindítását.

A holdújév ünnepnapjai alatt állt a Nissan-gyárak termelése, és a tervek szerint február 4-én kellett volna újraindulniuk. A cég kedden azt közölte, hogy három gyárában a termelés újraindítását február 10. utánra, negyedik gyárában még későbbre, 14. utánra tervezik.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.