2021. május 22., 20:20

A költségvetés és a lyukas hordó

A számvevőszék még a törvény elfogadásakor figyelmeztetett, hogy túl sok a kockázat a 2021-es költségvetés egyes tételeinél. Igaza lett, már az első negyedévben elfogyott az az 1,2 milliárd euró, amit a koronavírus hatásait enyhítő tartalékalapba terveztek. Nem csoda, hogy az újdonsült pénzügyminiszter gyorsított eljárásban kéri a költségvetés módosítását.

Fotó: pixabay.com

Ha már módosítanának, érdemes lenne megszívlelni a számvevőszék véleményét, hiszen az további 4,6 milliárdnyi költségvetési tételnél lát kockázatokat. Ez arányaiban sem kevés, ha figyelembe vesszük, hogy az idei évre tervezett 23,9 milliárdos kiadási oldal 27,3 milliárdra emelkedne. Ebben az a szomorú, hogy a bevételi oldal változatlan maradna, tehát a költségvetési hiány is ugyanennyivel emelkedne, 8,1 milliárd euróról 11,4 milliárd euróra. Ez pedig már a szlovák 90 milliárd eurónyi GDP-hez képest is aránytalanul magas.

Persze kell a pénz. Közben 2,404 milliárd euróval növelnék a tartalékalapot, amelyből enyhítenék a járvány hatásait. További 984 millió euróból szeretnének teret kialakítani a megújulási alap merítéséhez, s persze a tervezettnél többet kell elvezetni az EU közös költségvetésébe, és a vasúti társaságokat is támogatni kellene. A kormány által jóváhagyott javaslat mindezt megfejeli, és lehetővé tesz egymilliárd euró nagyságában felvenni az EU-tól azt a hitelt, amelyet a munkanélküliség kockázatait csökkentő EU-s eszköz (SURE) kínál.

Ezt sem tudták normálisan átültetni, és Richard Sulík talált egy újabb botot, hogyan üthessen egyet Igor Matovič pénzügyminiszteren.   gazdasági miniszternek igaza lehet, hogy ilyen javaslatot nem este kell odaadni, hogy reggelre fogadják el, de Sulík mozgatórugója inkább az lehet, hogy szeretne nagyobb teret szerezni a pártja által vezetett tárcáknak. Ezért megy most az izmozás, hogy gyorsítottan vagy normálisan, részletes vitában módosítsák-e a költségvetést. 

A részletes vitának lenne létjogosultsága, mert a számvevőszék szerint ezzel a lépéssel a hiány jócskán 10 százalék fölé emelkedne. A hiány eddig is nyaldosta volna a tízszázalékos határt, állt az EB-nek küldött jelentésben. Azon már fel sem kapjuk a fejünket, hogy a kormány jóváhagyta a jelentést, majd húsz perc múlva jóváhagyta a költségvetés módosítását. Persze mindent megígértek: 2022-ben már csak 5,1 százalékos lesz a GDP-arányos hiány, ami fokozatosan évi egy százalékkal javulna, sőt 2028-ra már 0,5 százalékos költségvetési többletet vizionálnak. 

Tényleg jó volna egy részletes vita a költségvetésről, mert ahogy az elfogadásnál nem lehetett kiigazodni az egyes tételeken, most azt sem látni, mire mentek el milliárdok. A kormány nagy hangon hirdeti, mennyit fizetett a kurzarbeitra meg a gazdaság mentésére, de a többit nem látjuk. Mert a beruházásokat, a nagy állami építkezéseket visszafogták, a kormány segítő kezét azonban nem.

Pedig ígértek adóreformot, kötlségvetési reformot, és a korrupció  megszüntetését. Eközben még a célokat sem tudják meghatározni. Így minden szétfolyik, mint lyukas hordóból a víz.

Megjelent a Magyar7 2021/20.számában.

Megosztás
Címkék