2020. október 9., 20:13

A gazdasági mentőcsomag egyre inkább olyan, mint Columbo felesége. Interjú Nagy Józseffel

Szlovákiában folyik a vita a nyilvánosságra hozott reformcsomagról, amely alapján meríthetnénk az uniós gazdasági mentőcsomagból. Eközben Brüsszelben a jogállamiság örve alatt próbálják módosítani a mentőcsomag részleteit. Erről kérdeztük Nagy Józsefet, az Összefogás képviselőjét, volt európai parlamenti képviselőt.

Fotó: Facebook

Mint korábbi EP-képviselő, miként látja az uniós gazdasági mentőcsomagot?

Ez a gazdasági mentőcsomag

egyre inkább kezd hasonlítani a Juncker-féle 300 milliárdos csomagra, ami olyan volt, mint Columbo felesége, mindenki hallott róla, de nem látta senki. 

Vagy nagyon jól szétosztották a háttérben, és ezért nem tudtuk, hogy hova tűnt. Azért egyre többet látunk ebből a csomagból. Reálisan Szlovákia 7 milliárd eurót meríthet belőle, és nem 42-őt, mint amit a kormányfő hangoztatott. Reális összegnek tűnik, amivel egyre több ország számol, azok a nagy országok is, ahol nagyon erős volt a járvány gazdasági hatása.

Azért elég vehemens vitában próbálják összekötni a csomagot a jogállamiság kérdésével. Egyáltalán el fogják fogadni ezt a csomagot, akkor, amikor ezt egyszerre kellene elfogadnia a magyar és a holland parlamentnek?

Nem tudok róla, hogy a parlamentek döntenének erről. Azt hiszem, mindezekről egyezségre tudnak jutni az Európa Tanácsban, hacsak nem sorolják újra a pénzügyminiszterek elé, ahol nincs szükség teljes konszenzusra, csak minősített többségre.

Azért az EU működése még mindig olyan, hogy ha az egyik oldalon meg is fúrják, a másik oldalon a magyarok és a lengyelek blokkolni tudják. Tehát muszáj lesz megegyezni.

A jogállamisági vitában számomra a kritériumrendszer a megfoghatatlan. Mikor lesz Magyarország jogállam? Majd ha a Fidesz nem lesz kormányon? – ezt viszont nem mondhatják ki. Csak törvénymódosításokra kötelezhetik Magyarországot, és a magyarok a belátásuk szerint majd ezt meg is teszik. A politika Magyarországon és Lengyelországban is tud flexibilis lenni.

Egyetért azzal, hogy a jogállamisági vita a fukar tagállamok próbálkozása, hogy mégse kelljen annyit fizetni, miközben a mediterrán országok vannak rászorulva legjobban a segítségre?

Azt hiszem, a mediterrán országoknak van akkora lobbierejük, hogy átnyomják a gazdasági mentőcsomagot. A finomhangolás, hogy milyen feltételek mellett lehet meríteni, ki mit fog jóváhagyni, inkább ez fogja elnyújtani az időt. Arra is felhívnám a figyelmet, hogy nekünk ezeknek a milliárdoknak a háromnegyed részét vissza kell egyenesen fizetnünk a saját költségvetésünkből.

Arra kell koncentrálnunk, hogy ki tudjuk használni ezeket a forrásokat.

Ne a projekteket elbíráló saját hivatalnokaink szabjanak tízszer nehezebb feltételeket, mint amit Belgiumban. Ne kelljen egy projekthez méter magasnyi dokumentáció.

Remišová minisztériuma, az ő általa felállítandó új irányítási rendszer segíthet ebben?

Eddig is voltak programirányítási osztályok, megvoltak a projektíró ügynökségek, eddig is elő voltak írva az operatív programokban 2-10% közötti összegek a technikai segítségre. Ki volt ez találva, de mégis a korrupció gyanúja vetült az egész rendszerre. Ezen kellene változtatni. Egy minisztériumban persze nem lehet egyszerre mindenkit leváltani – ebben van tapasztalatom. A bürokráciának megvan a saját élete, mozgása, de bízom benne, lesz elég keménysége a minisztereknek, hogy mindezt átüssék.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.