2023. augusztus 7., 13:25

A brit kormány szigorúbb bírságolással vetne véget a bevándorlók illegális foglalkoztatásnak

A brit kormány az illegálisan érkező bevándorlókat alkalmazó cégekre és szállásadóikra kivetett bírság összegének jelentős megemelésére készül a bevándorlást visszaszorítandó - közölte a brit belügyminisztérium hétfőn.

Izgalmas üldözés
Illusztráció
Fotó: Vajdasag.ma

A belügyminisztérium közleménye szerint az illegális foglalkoztatás, a feketemunka és a lakhatás biztosítása lényegi elemei annak a vonzerőnek, ami csónakos átkelésre készteti az embereket a La Manche-csatornán.

Robert Jenrick migrációs ügyekért felelős államtitkár azokat a "gátlástalan" cégvezetőket tette felelőssé a kialakult helyzetért, akik az illegális foglalkoztatással valósággal fellendítették az embercsempész üzletet.

A vállalatokra kivetett bírságot a tervek szerint 15 ezer font-sterlingről 45 ezerre  emelnék meg minden illegálisan foglalkoztatott alkalmazott után, a szállásadókra kivetett bírságot pedig bérlőként ezer fontról 10 ezer fontra.

A konzervatív kormány a törvények szigorításával akarja visszaszorítani az illegális bevándorlást. Az illegálisan érkezőket ezentúl azonnal őrizetbe vennék és a lehető leghamarabb kiutasítanák az országból. A kiutasítottak pedig a későbbiekben - személyes helyzetüktől függetlenül - már nem is folyamodhatnának majd menedékjogért Nagy-Britanniában.

Tavaly a 45,7 ezer személy érkezett illegálisan a brit partokra csónakkal, 60 százalékkal több a 2021-es 28,5 ezernél.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.