2021. szeptember 25., 14:22

Visszatérő nézők és bevételek?

Foci EB, olimpia és már jönnek a labdarúgó kupasorozatok is. Utóbbiak igazi focihangulatban indultak csoportköreikkel szeptember közepén. A kérdés azonban az, hogy vajon elfeledhetik-e a csapatok az üres lelátókat?

slovan stadion
A pozsonyiak nemzetközi kupameccse előtt

Sok sportkedvelő szerint nem is volt valódi az elmúlt másfél év a pályákon, hiszen a legtöbb helyen nulla, vagy csak minimális néző követhette az eseményeket. A koronavírus elleni oltás ezen a téren is változást hozott. Ugyan az olimpia közönség nélkül zajlott, a labdarúgó-Európa-bajnokságon – ha nem is minden esetben zsúfolásig megtelt lelátók előtt – már szurkolók jelenlétében küzdöttek a csapatok.

Így volt ez a múlt héten indult, az UEFA által irányított kupasorozatok csoportköreiben is, hiszen a jegybevétel és az ehhez kapcsolódó további eladások óriási pénzösszeget jelentenek.

A legnépszerűbb labdajáték esetében pedig senkinek sincs kétsége afelől, hogy minden a pénz körül forog. A többi sportág jócskán lemaradt ezen a téren, főként Európában, de azért az Egyesült Államokban más a helyzet. Ettől függetlenül nekik is szükségük van a közönségre, még akkor is, ha a jegybevételek szlovákiai szinten leginkább csak a labdarúgásban és a jégkorongban jelentenek igazán komoly forrásokat.

Puskás Ferenc kis pénzről szóló mondása viszont nemcsak a focira igaz, hanem a többi sportágra is. A források hiányában nehéz felvenni a versenyt nemzetközi szinten, a szlovákiai sport pedig nem bővelkedik anyagi támogatásokban. Az állami szerepvállalás teljesen különböző az EU-n belül is, így a járvány okozta gazdasági válságból való kilábalás is eltérő lesz. Nálunk a sportklubokhoz ugyanúgy nehezen érkezik meg a segítség, mint a gazdaság annyi más szereplőjéhez, miközben a korlátozások és az edzések terén egyaránt óriásiak voltak a kiesések.

Az elmúlt napokban érezhetően romlott a szlovákiai járványhelyzet, ennek következtében aztán felmerül a sportesemények szervezőiben is a kérdés, vajon meddig és milyen feltételekkel tarthatnak majd viadalokat, bajnokságokat. Az igaz, hogy mindenki igyekezett a nyárra a lehető legtöbb rendezvényt besűríteni, de azért a sportélet nem csupán néhány hónapnyi versengésről szól.

Azt már láttuk, hogy a profi sport képes túlélni a válságokat, míg a kisebb kluboknak a túlélés a cél. Ettől függetlenül ne gondoljuk azt, hogy a labdarúgásban vagy éppen más látványsportban nem hagy nyomokat a nagy bevételkiesés. Más kérdés, hogy miként a mindennapokban, ezen a területen is majd a fogyasztó fogja a rövidebbet húzni, mert az emelkedő kiadások feltehetően a jegyárakat és a klubokhoz köthető termékek eladását is érinteni fogják. Pedig azok nem is köthetők túlzottan a manapság olyannyira hiányzó chipekhez, amikre divat lett minden drágulást ráfogni.

Megjelent a Magyar7 2021/38.számában.

Megosztás
Címkék