2023. január 17., 19:32

Varga Péter: Nehéz döntés volt, sokat gondolkoztam mi lenne a legjobb számomra

Felvidéki tehetséggel erősítette meg keretét a szlovák labdarúgó-bajnokság másodosztályának őszi ezüstérmese az FC Kassa, miután megszerezték a Komáromi FC kulcsemberét, a felsőtúri származású Varga Pétert. A 24 esztendős középpályás másfél év után távozott a lila-fehérektől a rivális keleti gárdához. A felsőtúri középpályással az átigazolásról, a Komáromban töltött időszakről és az előtte álló kassai lehetőségről is beszélgettünk.

Varga Péter
Fotó: fckosice.sk

Másfél év után távoztál a Komárom csapatától, és ligán belül váltották klubot. Milyen érzésekkel távoztál a lila-fehérektől?

Nehéz döntés volt hiszen nagyon jól éreztem magam Komáromban, a csapat is nagyon jó volt, ezért sokat gondolkoztam, mi lenne a legjobb számomra. Mikor biztossá vált, hogy elhagyom a KFC-t, Radványi mesterrel beszéltem telefonon, és ahogy elbúcsúztunk egymástól, könnyek folytak az arcomon. Remélem még összehoz minket a futballélet, szerettem a kezei alatt dolgozni, nagyon jó ember és edző is. A KFC-nek köszönök mindent, amit értem tettek, mindig szurkolni fogok nekik, és mindig szívesen megyek majd oda focizni vagy focit nézni.

Az elmúlt idényben történelmi sikert értetek el a Komárommal a negyedik hellyel, idén pedig a történelmi kupaszereplés kapcsán kapták fel a szurkolók a fejüket a remek eredményekre. Hogyan értékelnéd az őszi idényt a Duna-partiaknál?

Lehetett volna szebb is, mivel csak 3 ponttal maradtunk le a dobogóról, és később a feljutás kapcsán is ezért vegyes érzések kavarognak bennem. Örülök, hogy idén a kupában még tovább menetelt a csapat, és egy újabb komoly ellenféllel mérkőzhetnek meg hazai pályán. A ligában több pontot is elszórtunk gyengébb csapatok ellen, de szép helyen áll a csapat, sok mindenért lehet még játszani az utolsó 13 mérkőzésen. Számomra nem kezdődött jól a szezon, ki kellett hagynom az első 2 fordulót egy műtét miatt, aztán még a koronavírust is elkaptam. Szerencsére azonban jó formában tértem vissza, és a végére sikerült gólokat is szereznem.

Mint ismert, az ősszel egy fordulatos mérkőzésen Kassán 3-2-re győztetek a Szlovák Kupában, pedig kétszer is hátrányban volt a Komárom. Ha jól emlékszem már nagyon hamar be kellett állnod a mérkőzés elején. Mit gondolsz, ott figyeltek fel először a teljesítményedre a kassai vezetők, vagy mikor jött az első konkrét megkeresés?

Nehéz megmondani, de szerintem az előző szezonok és a jelenlegi teljesítmények alapján kerülhettem a látókörükbe. Az edző elmondása szerint hosszabb ideje figyelte a játékomat, és úgy gondolom, nem azon az egy meccsen dőlhetett el a sorsom. Az első találkozásunk decemberben volt, előtte pár nappal a menedzserem jelezte, hogy érdeklődnek irántam.

A kassai csapat a feljutásra nagyon jó esélyekkel pályázik, és a csapat egyik legerősebb kerettel rendelkezik a ligában. Az elmúlt időszakban nagy változáson mentek keresztül, komoly célokkal, új stadionnal és egy épülő infrastruktúrával, valamint akadémiával térnének vissza az élvonalba. Mennyire volt számodra motiváló egy ilyen csapat megkeresése?

Számomra ez nagy motiváció, minden adott ugyanis arra, hogy jó eredményeket érjünk el, és visszakerüljön a kassai klub oda, ahová tartozik: az élvonalba. Komoly célok, gyönyörű stadion ahová a nézők szép számban járnak... remélem a helyzet csak még jobb lesz, ha jól fog menni a csapatnak, és jó hangulatot teremtenek majd a mérkőzéseken. Természetesen a játékosokkal szemben is nagyok az elvárások, nem szabad hibázni, minden meccset meg kell nyerni, valamint bízni abban, hogy a Eperjes csapata pontokat veszít.

Varga Péter
Edzésben
Fotó:  fckosice.sk

Šoltis vezetőedző is elmondta, számára nagyon érdekes játékos vagy, hiszen több poszton is számíthat a játékodra. Mit vársz a kassai szerepléstől?

Igen, az edző mondta, hogy örül, mivel két poszton is meghatározó ember vagyok, így akár meccs közben is tud formációt, esetleg taktikát változtatni anélkül, hogy cserélne. Remélem sikerül a kezdőcsapatba bekerülnöm, a játékommal segíteni a csapatot és meghálálni a bizalmat.

Mi az, amivel a csapat legnagyobb segítségére lehetsz, és mit tartasz a legnagyobb erősségednek?

Csapatjátékos vagyok, sokat beszélek a pályán, amivel segítem társaimat, és a csapat sikeréért bármit megteszek. A legnagyobb erősségeim közé a passzjátékom tartozik, legyen szó rövid vagy hosszú passzról, valamint a fejjáték védekezésben és az ellenfél kapuja elött is, a párharcok, a játék olvasása és úgy gondolom, technikailag is megfelelő szinten vagyok.

Az átigazolás kapcsán esetleg kikérted Radványi mester véleményét is? Ellátott valami jótanácsokkal a komáromi mester?

A mesterrel tudattam egyből, hogy van egy ajánlatom egy konkurens csapattól, mivel nem szerettem volna, hogy mástól tudja meg a kassai megkeresést. Telefonon beszéltünk többször is, mielőtt eldöntöttem, hol folytatom. Mikor biztossá vált, hogy elfogadom a Kassa ajánlatát, sok sikert kívánt, és elmondta, hogy megérti a döntésemet. Nem volt ugyan boldog, mivel egy kulcsembere távozott, de a reakciója meglepett, és csak jó dolgot mondott.

Pályafutásod során a szlovák másodosztály mellett a magyar Merkantil Bank Ligában is hosszú időt töltöttél Gyirmóton. Milyen különbséget említenél a két ország bajnoksága között?

A feltételeket egyértelműen nem lehet összehasonlítani a két ország között. Magyarországon hétről-hétre szép stadionokban, jó pályán lehet focizni, és még a TV is ad nagyon sok mérkőzést. Az élcsapatok, mint a DVTK, MTK olyan körülmények között edzenek, ami Szlovákiában sehol nincs, a DAC kivételével. Magyarországon technikásabb és gyorsabb a foci, a bírók nem engedik a kemény játékot, és a játékosok többsége se szereti azt. Szlovákiában inkább a párharcok vannak előtérben, többnyire a pálya miatt, mivel nagyon sok helyen alkalmatlan a focira. A mostani szezont a szurkolók már a TV vagy online stream segítségével tudják követni, ez egy nagy előrelépés szerintem.

Az elmúlt idényben egy szenzációs gólt szereztél a KFC színeiben, egy jó 60 méteres szabadrúgást küldtél a námesztói kapuba. Ez volt pályafutásod eddigi legnagyobb és legszebb gólja?

Nehéz eldönteni, de mivel nem nyertem semmi díjat vele a szezon végén, ezért inkább a Máriatölgyes elleni kapás lövésre szavazok, de lehet, hogy a szurkolók máshogy döntenének.

Korábban tagja voltál a szlovák korosztályos válogatottnak is. Mit gondolsz, sok munkával akár a válogatott is előtérbe kerülhet a kassai szerepléssel?

Nem szeretek ennyire előre gondolkozni és tervezni, inkább a jelenben szeretném megmutatni mire vagyok képes, bekerülni a kezdőcsapatba, elérni a kitűzött célokat a klubbal és aztán, ha már ez mind megvan, akkor lehet továbblépni valami komolyabb cél felé. Minden focista álma, hogy legalább egyszer a válogatott színeiben léphessen pályára, eddig több álmom is teljesült már a karrierem folyamán, addig míg van remény nem szabad feladni.

Mik a céljaid a szezon hátralevő részére?

A legfontosabb, hogy egészséges legyek. Szeretnék bekerülni a kezdőcsapatba, és stabil húzó emberré válni a Kassa színeiben is. A szezon végén szeretném a magasba emelni az első helyért járó trófeát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.