2020. október 14., 22:35

Oroszországból szeretettel: Ikszelt Moszkvában a magyar válogatott!

A Nemzetek Ligája negyedik fordulójában Oroszországba látogatott a magyar csapat, hogy revansot vegyen a csoportmeccsek második körében elszenvedett hazai, kettő-hármas vereségért. Több mint hatvan éve nem nyertünk meccset Oroszországban, így volt mit törlesztenie a válogatottnak a magyar szurkolók felé.

Fotó: MLSZ Facebook

Egészen szokatlan összeállításban lépett pályára a csapat Moszkvában. Hat helyen változott az összeállítás a legutóbbi meccshez képest. Gulácsi nem utazhatott el a csapattal, helyén a fradista Dibusz Dénes védett, Sallai is kénytelen volt Németországban maradni. A védelemben Botka, Orbán, Szalai Attila kezdett, előttük a kétsoros középpályán Nego, Sigér, Gazdag, illetve Kalmár és Holender játszott, Szalai és Nikolics pedig csatárposzton próbálkoztak.

Nem is rosszul, hiszen rögtön az első percben Nikolics került nagy helyzetbe, bár a partjelző végül lest intett, sokat ígérő akció volt.

A budapesti meccs alapján joggal reménykedhettünk benne, van keresnivalónk az oroszokkal szemben, hiszen bár annak az első felét nagyon eltoltuk, a második játékrészben már magabiztosan játszottunk, még ha végül nem is sikerült fordítanunk.

mlsz
Fotó:  MLSZ Facebook

A tizedik percben óriási lehetőség adódott az oroszok előtt. Bennragadt egy játékosunk a leshatáron, így Ozdojev zavartalanul törhetett kapura, szerencsére Orban résen volt és blokkolta a passzot. Nem sokon múlott. Nem voltunk ugyan teljesen alárendelt szerepben, de látszott az oroszok technikai fölénye, valahogy az utolsó passzok, a labdakezelés nem ment a srácoknak a meccs elején.

Az első 25-30 percben alig-alig voltunk veszélyesek az orosz kapura, Holender játszott talán a legnagyobb kedvvel, de a világot, illetve a csapatot ő sem váltotta meg.

A harmincötödik percben Ozdojev kapott sárgát Nego buktatásáért, de Kalmár szabadrúgását kifejelték az oroszok. A félidő ezután szép csendesen le is csurgott, az oroszoknak volt néhány kisebb helyzete, de nagy bajt azért nem okoztak, leszámítva talán a félidő utolsó pillanatait. Egy rossz labdaátvétel miatt Dibusznak bravúrral kellet védenie.

Második félidő

A szünet után cserékkel igyekezett Rossi lendíteni a játékunkon. Holender helyére Fiola jött, Gazdag helyére Nagy Ádám. A kapitány húzása be is jött, mezőnyben sokkal kiegyenlítettebb volt a játék, volt is néhány tetszetős támadásunk a félidő elején.

Dibusz a meccs 54. percében megint igazolta, számíthat rá a válogatott, Dzjuba lövését védte nagy bravúrral.

Néhány perccel később már ő is tehetetlen volt, rossz helyre ütött egy beadást, Jonov pedig 12-13 méterről irdatlan nagy kapufát rúgott. Nagy szerencsénk volt, nem rajtunk múlott.

mlsz
Fotó:  MLSZ Facebook

A hatvanegyedikben harmadik cseréjét is előtte Rossi, a középpálya ordító réseit a törököknél légióskodó Varga Kevinnel igyekezett betömni az olasz mester. Varga Nikolics helyére érkezett. Ahogy Hajdú Bé-túl megtudtuk, Varga a 23. játékos, aki idén pályára lépett a válogatottban, mindezt úgy, hogy olyan korábbi alapemberek, mint Lovrencsics vagy Kleinheisler nem is játszottak még ebben az évben.

Varga nem sokkal beállása után egy remek beadással kínálta meg Negót, de a francia származású támadó, bár remekül helyezkedett, kapáslövését a védőbe küldte. Semmiből jött ugyan, de jó kis akció volt.

A meccs 77. percében DAC-os cserére került sor, Kalmár helyére klubtársa, Schäfer érkezett. Kalmárnak nem volt különösebben jó meccse, a szerbek ellen sokkal ütőképesebb volt. A hajrában utolsó, ötödik cseréjét is kihasználta Rossi, a Belgrádban győztes gólt szerző Könyves állt be a nagyot küzdő, de teljesen veszélytelen Szalai Ádám helyére.

A meccs hátralévő perceit már lepörgette a magyar csapat, az összkép alapján egyértelmű, az oroszok rosszabbul jártak a döntetlennel, mint mi. Bár a pálya időnként felborult a Zbornaja javára, a meccs egészéről azért kijelenthető, hellyel-közzel partiban voltunk az oroszokkal. Gondoljunk csak bele, odáig jutottunk, hogy enyhe keserű szájízzel értékelünk egy moszkvai döntetlent. Egervári vagy Pintér idején az ilyesmit óriási bravúrként értékelnénk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.