2022. augusztus 12., 18:26

Mikor játszhat egy bajnokságban a DAC és a Fradi?

Szükség volna a régióban egy közös ligára vagy esetleg olyan kupasorozatra, amely a térség labdarúgóklubjai számára új lehetőségeket teremtene? Egyáltalán nemzeti, visegrádi vagy milyen összefogásban kellene gondolkodni?

Fradi
Fotó: TASR/AP

Már Tusványoson is szóba került a határon túli magyar labdarúgóklubok és a Fradi vezetőjével folytatott beszélgetésen a téma, s abból is egyértelmű volt, a közös liga gondolata egyáltalán nemcsak egy elvadult magyar elgondolás vagy álom, hanem a térség focija előmozdításának egyik lehetséges útja.

Ezzel pedig nem csupán Magyarországon vagy Szlovákiában vannak tisztában, sejtik ezt Csehországban vagy éppen Ausztriában is. 

Tudjuk, a sporton túl a háttérből a politika is jócskán közbeszól, de valljuk be, régen nem foglalkozott annyit a Slovan kupaszereplésével a szlovák liberális sajtó, mint a Fradi elleni meccs kapcsán. Természetesen emögött a 30 évvel ezelőtti események is ott voltak,

de a két ország közötti rivalizálás is, amely a lusta pozsonyi rajongókat is kicsábította asszisztálni egy nagy ferencvárosi fordításhoz. 

El tudnánk képzelni, hogy szlovák, cseh, magyar, lengyel, de akár horvát, szlovén és osztrák élcsapatok egymás ellen küzdjenek egy ligában?

Sokan úgy vélik, ez nagy siker lenne, de egyelőre az a helyzet, hogy a csehek előbbre vannak nálunk sok területen, a lengyeleknél a piac nagysága és a liga szervezettsége miatt sokkal több a pénz a fociban, míg mondjuk az osztrákoknál hiába jobbak a gazdasági lehetőségek, az elmúlt években az infrastruktúra területén jócskán lemaradtak.

Tehát akár érdekes is lehetne egy ilyen sorozat, vagy legalábbis egy próbát megérne. Más kérdés, hogy milyen szinten és formában lehetne megszervezni, amikor az UEFA mindent irányítani akar. Hiába a harmadik számú nemzetközi kupa, a térség klubjainak ott sincs könnyű dolguk, miközben a bevételek jóval alacsonyabbak, mint a BL csoportkörében.

A bejutás – a jelenlegi, némileg kedvezőbb selejtezők ellenére is – nagyon távoli cél még az olyan keretből gazdálkodó kluboknak is, mint a Fradi, mert egyszerűen hiába a több tízmilliót érő csapat és költségvetés, Európa elitje ennek a sokszorosából gazdálkodik.

Az már más kérdés, hogy ehhez miként tudnak megfelelő forrásokat teremteni a közvetítési jogok, a szponzorok, a meccsbelépők, és a játékosértékesítések négyeséből tőlünk nyugatra, miközben eltekintve néhány sztárcsapattól, mindenhol jelentős küzdelmek zajlanak a szponzorokért, a legjobbak folyamatos értékesítése miatt pedig a keretet sem egyszerű ütőképesnek fenntartani.

Összeségében tehát elmondhatjuk,

a jelenlegi helyzetben leginkább csak még több pénzzel lehet még több pénzt hozni a fociba, s ha ezt jól csinálják, akkor még a nemzetközi szinten is komoly cégbirodalomként működő csapatok legalább nullára tudják hozni az éves mérleget.

A spanyolországi példák persze arra is rámutatnak, lehet ezt mínuszosan is csinálni, egy ideig a legmagasabb szinten is, de kérdés, mi lesz ennek a kifutása a jövőben.

Az ötlet tehát adott, de az is nyilvánvaló, csak a magyar identitású klubokra alapozva nem lehet közép-európai ligát álmodni, ahhoz a térség legnagyobb csapatainak közös akarata kellene. Ez lehetne az alapja, amitől még ugyan nagyon messze van a megvalósítás, de miért ne gondolkodhatnánk már most azon, hogy a Fradi és a DAC egy ligában harcoljon a pontokért.

Megjelent a Magyar7 2022/32. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.