2021. július 30., 16:00

Megújult külsővel és új tervekkel készülnek a sárga-kékek a következő szezonra

Milyen lesz a következő szezon a DAC számára? Azt már tudjuk, hogy a címer felváltása a logóval a szurkolók szerint nem volt a legszerencsésebb húzás a klub vezetésétől. Azt is tudjuk, hogy a furcsa nevű európai kupasorozatban a belgrádi Partizan elleni odavágón kikaptak a sárga-kékek egy góllal (a cikk a hétvégén íródott, szerzője nem tudhatta, a csapat azóta búcsúzott is a kupasorozattól. - a szerk. megj.). A szlovák bajnokság is elrajtolt, játékosok viszont még jöhetnek és mehetnek.

dac
Fotó: dac1904.sk

Az elmúlt idényben az FC DAC 1904 a második helyen végzett a Fortuna Ligában. Az utóbbi négy szezonban harmadik és második helyek váltották egymást. A nagyszombati Spartak bajnoki címe óta egyetlen csapatról szólt a szlovák élvonal, a pozsonyi Slovanról. Három bajnoki trófea után jöhet a negyedik? A fővárosban mi másban gondolkodhatnak? Ivan Kmotríkék Vladimír Weissre bízták a gárda irányítását, aki a grúz válogatottat kis híján kivezette a 2020-as Európa-bajnokságra. Az elmúlt idényben hat pont különbség volt a Slovan és a DAC között a bajnokság végén.

Előbbi huszonkét, utóbbi alakulat tizenkilenc meccset nyert, a csallóköziek emellett hárommal több döntetlent játszottak. A harmadik helyen a Spartak zárt tízpontos hátrányban a dunaszerdahelyiek mögött, a negyedik Zsolna további három ponttal lemaradva a nagyszombatiak után.

A Fortuna Liga 2021–2022-es kiírásában is ez a négy csapat számít a négy legnagyobb esélyesnek. Ha a keretek összértékét vesszük alapul, akkor jelen állás szerint a DAC a legértékesebb szlovákiai klub. A huszonkilenc fős keret játékjogát 13,8 millió euróra becsüli a Transfermarkt szakportál, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Eric Ramírez még mindig tagja a klubnak, és a maga 2 milliójával megemeli a csapat értékét. A venezuelai csatár az elmúlt idényben 16 találattal a liga második legsikeresebb góllövője volt, és már mindenki a Rubin Kazanyban látta. Csakhogy nem ment át az orvosi teszteken, az oroszok pedig szépen visszaküldték őt a feladónak. A hírek szerint 3 millió euróért igazolt volna a tatárokhoz, amivel a DAC legdrágább eladott játékosa lehetett volna. Azóta összeboronálták olasz, belga, görög és török klubokkal is. Biztos befutónak a Dinamo Kijevet tartották, de itt is problémák adódtak.

A magyar válogatottal az Európa-bajnokságon remeklő Schäfer Andrásra is akadhat kérő még a nyáron, akinek az értékét 1,5 millió euróra taksálják.

A francia másodosztályban szereplő Toulouse-zal hozták hírbe a középpályást. Mivel az 1,2 milliót érő Kalmár Zsolt még hosszú ideig hiányozni fog, valószínűleg az ő játékjoga is beesik majd egymillió alá. A Slovan huszonhét fős kerete 13,1 millió eurót ér, magyarán átlagban a pozsonyiak játékosai értékesebbek, pedig csak a cseh Jaromír Zmrhal aláírásáért kérnek egymilliónál többet.

A legtöbb idegenlégiós

A DAC továbbra is a fiatalokra épít. Ez a második legfiatalabb csapatot jelenti a Fortuna Liga tizenkét fős mezőnyében. Az átlagéletkor 22,4 év, hasonlóan a trencséniekhez. Ennél csak a Zsolna rendelkezik fiatalabb alakulattal, az átlagos zsolnai játékos 21,3 éves.

Amiben messze első a Dunaszerdahely, az természetesen az idegenlégiósok száma és aránya.

A keret huszonegy tagja külföldi, a Slovannál és a Szerednél tizenheten. A szurkolók tehát hiába várják a „magyar”, illetve „szlovák” csapatot, mert az akadémia helyi játékosai egyelőre inkább Somorján kapnak lehetőséget. A csapatot Németh Antal irányítja, aki a menesztett Bernd Storck másodedzője volt. Miután a német tréner távozott, a németek száma is visszaesett a keretben.

A kölcsönjátékból visszatérők közül Andrej Fábryt érdemes kiemelni, de Sharani és Malý is szerepet kaphat majd az idény során. A kapuba a szlovák Martin Vantruba érkezett a prágai Slaviától, aki a Spartakkal szerzett bajnoki aranyat. Andrejs Cigaņiks az ukrán Zorja Luhanszktól jött. A huszonnégy éves szélső tizennyolcszoros lett válogatott. A huszonkét éves osztrák Ahmet Muhamedbegović Sankt Pöltenből került a DAC-hoz, és a posztját illetően középhátvéd. A klub ezúttal is az ingyen igazolható játékosok közt halászott.

Az Európa Konferencia Ligában a második selejtezőkörben az FK Partizan az ellenfele a csallóközieknek. A csütörtöki belgrádi első összecsapás a hazaiak fölényét hozta, akik egymás után dolgozták ki a jobbnál jobb és szebbnél szebb gólhelyzeteket. Ha az első félidő háromgólos szerb vezetéssel ér véget, nem csodálkoztunk volna. A Partizan mindössze egy gólt lőtt, a 19. percben Lazar Marković talált be, a második játékrész végére pedig a sok cserének is köszönhetően veszítettek a lendületből a hazaiak, és 1:0-s végeredmény született. A visszavágóra július 29-én kerül sor Dunaszerdahelyen. Ettől az idénytől az idegenben lőtt gólok száma nincs érvényben az európai kupasorozatokban. A továbbjutóra a Szocsi és a Keşla párharcának győztese vár a harmadik selejtezőkörben. Az oroszok 3:0-ra nyertek az első mérkőzésen.

Címer helyett logó

A Partizan és a vasárnapi Nagymihály elleni idegenbeli bajnokin már az új logóval a mezen lépett pályára a DAC. Milyen lett az új logó? A szurkolói visszajelzés alapján egyértelműen csúf. A címer lecserélése logóra azt jelenti, hogy a DAC a továbbiakban már nem elsősorban klub, hanem márka. Olyan márka, amelynek a logóját ugyanaz a tervező alkotta meg, mint a Juventusét, csak még a foci minősége és a sikerek hiányoznak – és persze egyebek is.

Címer és logó között jelentős a különbség, de mint másutt, itt is lenyelik majd a keserű pirulát a szurkolók.

Van tehát kihívás bőven, hiszen arról még szót sem ejtettünk, hogy egy koronavírussal fémjelzett idény után még sokismeretlenes szezon indul, amelyben az is nagy kérdés, mikor és mennyi néző juthat be a stadionba. Ez pedig nem csupán a hangulatot, hanem a klubok anyagi helyzetét is jelentősen befolyásolja majd.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2021/30-as számában.

Megosztás
Címkék