Lehetnek nézők a stadionokban

2021. május 9., 15:00
Rajkovics György

Egy héttel ezelőtt lépett érvénybe a Közegészségügyi Hivatal döntése, amely engedélyezi a szurkolók beengedését a stadionokba és a sportcsarnokokba. A két leginkább érintett sportág a futball és a jégkorong, amelyek esetében nagyobb érdeklődésre lehetett volna számítani.

dac zsolna
Fotó: TASR

A sportrendezvényeken tehát nézők is részt vehetnek. De nézzük a feltételeket. Olyan nézőket engedhetnek be a stadionokba és a csarnokokba a szervezők, akik harminchat óránál nem régebbi negatív PCR- vagy LAMP-teszttel rendelkeznek, valamint fel kell mutatniuk egy legfeljebb tizenkét órával korábban elvégzett negatív antigéntesztet is. A sporteseményekre kizárólag hazai szurkolók kaphatnak belépőt. Nyugodtan tegyük fel a kérdést: ki gondolta komolyan, hogy ilyen feltételek mellett a sport legelszántabb rajongói majd megrohamozzák a stadionokat és a sportcsarnokokat?

Egyébként volt még egy érdekes pontja a nyitás feltételének, amely alapján a mérkőzés rendezője köteles egy hónapon át tárolni a nézők személyes adatait. Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy a sportban érdekeltekből kísérleti nyulakat csináltak, ami, tegyük hozzá, nem először hangzik el Szlovákiával kapcsolatban. Elemzők, politológusok, de a választók is többször elismételték, hogy Szlovákia kísérleti telep, ahol az állampolgárokat a legkülönfélébb kísérleteknek vetik alá. Hol húzódik a tűréshatár? Kelet-Európa már évtizedek óta az abszurd hazája, a jelen csak egy újabb fejezet a régió varázslatos történetében.

A Fortuna Ligában játszó DAC szombaton, a munka ünnepén Dunaszerdahelyen 14.30-kor lépett pályára a Zsolna ellen. A kapunyitást egy órával korábbra tűzték ki, és mivel az étel és ital fogyasztása tilos volt a stadion területén, a büfék zárva maradtak. A meccsre akár kétezren is jegyet válthattak volna a döntés értelmében. A VIP bronzszektorát nyitották meg a közönség előtt, magyarán a klub nem számolt jelentős érdeklődéssel.

A csapat honlapja szerint negyvenkét (42!) néző váltott jegyet a bajnokira, amelyet a sárga-kékek 2:1-re megnyertek, ezzel biztosították a helyüket az Európa Konferencia Ligában a következő idényben. Az ő jegyüket a klub állta, mondván, a tesztek abszolválása jelentős anyagi megterheléssel jár. A Fortuna Liga hivatalos oldalán az összecsapás „jegyzőkönyve” alatt tizenhét (17!) szurkolóról számoltak be, akik a helyszínen tekintették meg a DAC utolsó előtti hazai találkozóját a 2020/2021-es szezonban. Azt nyomban hozzátehetjük, hogy a csallóköziek azon kivétel közé tartoztak, ahol egyáltalán akadt érdeklődő a hat hétvégi bajnokin (a Nagyszombat–Slovan meccset vasárnap játszották).

A szlovák jégkorongbajnokság a döntőjénél tart. A Zólyom és a Poprád mérkőzik a Tipos Extraliga fináléjában, és az első két összecsapásra Zólyomban került sor. A HKM jégcsarnokában akár kilencszázan is elfértek volna, ami a befogadóképesség huszonöt százalékát jelentette volna. A klub vezetése az egyik nyilatkozatában arról beszélt, hogy a tesztekkel kapcsolatos procedúra a legfőbb oka a szurkolók távolmaradásának, mivel csak háromszázan látták a helyszínen a döntő első találkozóját. A zólyomiak ennek ellenére örültek a szurkolók jelenlétének, egyrészt a buzdítás miatt, másrészt pár száz néző előtt is sokkal jobb játszani, mint teljesen üres csarnokban.

Az idény egészét szurkolók nélkül játszották végig a csapatok, a döntő első mérkőzését rendezték meg elsőként nézők jelenlétében. Az alapszakasz győztesénél azt is kiemelték, hogy jóval olcsóbban kínálták a jegyeket, mint a poprádiak az e heti harmadik és negyedik összecsapásokra. A szurkolók egy részét az is távol tarthatta a helyszíni jelenléttől, hogy a tesztekért fizetni kellett, ami hazugság volt. Zólyomban tehát a bérletesek szektortól függően 30, illetve 50 euróért szerezhették be a döntő első két összecsapására a jegyet, míg a többi szurkoló 40 és 60 euróért. Egy meccs ez alapján 20 és 30 euróra jön ki, ha valaki bérletes, akkor 15 vagy 25 euróra. Azt hiszem, sokan nyeltek egyet az összegeket olvasva. Talán azon sem csodálkozunk, hogy a különböző online felületeken a szurkolók egy része cinikusan megjegyezte, lehet, hogy a tesztek ingyenesek, de a jegyekbe belekalkulálták. Poprádon a két meccsre szóló jegyért 80 eurót kérnek, amire persze azt lehetne mondani, a döntőért fizessen a szurkoló, a tét óriási, a hoki lenyűgöző.

A bajnokság végére időzített nyitások amolyan igazi szlovák(iai) megoldások. Adunk is, meg nem is. Ingyenesek a tesztek vagy nem? Ahány forrás, annyi válasz. A szurkolók jelentős része vidékről érkezik a csarnokba vagy a stadionba. Ez önmagában pluszköltséget jelent. Azt pedig keveseknek kell elmagyarázni, hogy az elmúlt hónapokban a tesztelés mekkora üzletet jelentett egyeseknek, élen az ország első emberével.

A koronavírus-járványról valószínűleg sosem derül ki minden, de a sport kapcsán feljegyezhetünk pár érdekességet. Tokióban az idén olimpiát rendeznek, kizárólag japán nézőkkel a helyszínen. Japánban a sportrendezvényeken eddig is jelen lehettek a sportrajongók korlátozott számban, a szigetországban nagy népszerűségnek örvendő baseballmérkőzéseken, focimeccseken vagy műkorcsolyaversenyeken. Oroszországban a KHL (Kontinentális Jégkorongliga) kieséses szakaszában félig telt csarnokokban játszották a playoff-összecsapásokat, az orosz focibajnokságban szintén félig telt stadionokban mérkőztek a felek. Pedig az átoltottság alacsony itt is, ott is. Amerikában azonban fokozatosan telnek meg a sporteseményeken a lelátók. Kapunk válaszokat ezekre a kérdésekre?

A labdarúgó-Európa-bajnokság helyszínei közül kettő is kiesett. Bilbao azért lépett vissza, mert nem tudta garantálni a nézők jelenlétét a stadionban. A spanyolok Sevillával váltották fel a baszk várost, a 60 ezres La Cartuja lesz az új házigazda. Dublin hasonló okokból szállt ki a kontinenstorna szervezéséből, ezzel az E csoport két helyszíne, Bilbao és Dublin helyett Sevilla és Szentpétervár lett. Az oroszok négy helyett hét találkozónak adnak otthont, míg az andalúz metropolisz négynek. A dublini nyolcaddöntőt London vállalta, a Wembley-ben ezzel nyolc mérkőzést rendeznek. Az E csoportban szereplő szlovák válogatott a lengyelekkel és a svédekkel Szentpéterváron méri össze a tudását, a spanyolokkal Sevillában játszik a harmadik fordulóban.

Megjelent a Magyar7 2021/18.számában.

2021. május 5., 08:45

Magyar iskolából a tudomány élvonalába - Megjelent a Magyar7 legújabb, 18. száma

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

 

Kövesse facebook oldalunkat is!