2023. június 26., 13:42

Kupagyőztes felvidéki: Nagyon pozitívak Mocsi Attila tapasztalatai

Első teljes szezonját teljesítette a magyar élvonalban a lakszakállasi Mocsi Attila. A Zalaegerszeg fiatal védője az elmúlt idényben kupagyőzelmet is ünnepelhetett a kék-fehérekkel. A felvidéki futballistát az elmúlt szezonról, a kupagyőzelemről és a Konferencia Liga-selejtezőjéről is kérdeztük.

mocsi
Mocsi Attila a kupával
Fotó: ztefc.hu

Hogyan tekintenél vissza az NB I elmúlt szezonjára?

Kettős érzéseim vannak az elmúlt idénnyel kapcsolatban, hiszen a szezon elején nagyon keményen nekiálltunk dolgozni, akkor még a Ricardo Monizzal. A szezont nagyon jól kezdtük csapatszinten és személy szerint én is.

Télen a negyedik helyen álltunk, pár pontra a dobogótól, én először kaptam válogatott meghívót is, mondhatjuk az első félév hibátlanul sikerült. A szezon második felében nagyon jó felkészülést tudhattunk magunk mögött, és azt hittük ugyanúgy fog minden továbbmenni.

Volt 2-3 szerencsétlen mérkőzésünk, ami egy kisebb gödörbe sodorta a csapatot, a debreceni mérkőzés után sajnos edzőt kellett váltanunk. Szerencsére a Magyar Kupában akkor még talpon álltunk, és már csak a döntő volt hátra, érkezett egy új vezetőedző és egy új impulzus. Azt gondolom, csapatszinten ezt sikerült orvosolnunk, hiszen bentmaradást és kupagyőzelmet ünnepelhettünk, de ez a kis hullámvölgy a játékomon is meglátszott, ezáltal a legutóbbi válogatott összetartásra nem kaptam meghívót. Úgyhogy óriási élményeim voltak: a kupagyőzelem, a válogatott meghívó, de azért van bennem hiányérzet is.

Stabil alapember voltál a ZTE csapatában, eddig 40 bajnokin léptél pályára az NBI-ben. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál eddig az élvonalban?

Ez volt az első teljes szezonom, az utolsó másfél hónap nem úgy sikerült ahogy szerettem volna. Ezzel együtt nagyon sok mindent tanultam, hiszen ez egy komolyabb szint, mint az NB II.

Azt gondolom, bőven megléptem ezt a szintet, és remélem tovább is tudok majd lépni, akár a ZTE játékosaként és a következő szezonom még jobb lesz.

A szezon csúcsponja a Magyar Kupa-győzelem volt, hiszen a klub történelme során először nyerte meg a kupát a Zalaegerszeg. Milyen érzés volt számodra a kupasiker?

Már a szezon eleje óta készültünk erre, hiszen ez a legrövidebb út Európába. A klub egyik fő célja is ez volt, hogy Európában tudjunk bizonyítani, és minden egyes mérkőzésre a Magyar Kupában a legjobb csapatunkkal és tudásunkkal mentünk ki.

A csapat teljesítményéről mindent elmond, hogy csupán egy gólt kaptunk az egész kupasorozatban, ami azt gondolom, nagyon komoly fegyvertény, így azt lehet mondani, megérdemelten nyertük meg a kupát.
mocsi
Fotó:  ztefc.hu

A döntőben a másodosztályú Budafok volt az ellenfél, papíron a ZTE volt az esélyesebb, mégis a másodosztályú gárda kiharcolta a hosszabbítást. Hogyan emlékszel vissza arra a mérkőzésre, és mi volt, ami döntött szerinted?

Nem szabad elefelejteni, a budafokiak két NB I-es klubot is búcsúztattak a kupából méghozzá elég simán. Tudtuk, egy nagyon jó csapat ellen fogunk megmérkőzni, amelynek egy remek edzője volt, viszont nekünk is új impulzus érkezett egy új edzővel, tehát egy kiélezett kupadöntő volt. Egy meccs idejére el lehet tüntetni az osztálykülönbséget, ez sikerült is a Budafoknak. A hetvenedik perctől kezdve éreztem azt, hogy nagyon fáradnak. Mi tudtuk, az NB I-ben az egyik legjobb erőnléttel rendelkezünk, ez döntötte el a kupa sorsát is, mivel a 120. percben is hajtottunk a sikerért.

A bajnokságban végig nagy volt a harc a bentmaradásért, olyan nagy múltú csapatok, mint a Vasas, a Honvéd kiesett, de egykori csapatod a Fehérvár is nagy csatát vívott a kiesés ellen. Mennyire volt a csapaton nagy nyomás a szezon hajrájában?

Egy-két mecccsen valóban éreztük, most kötelező a győzelem, hogy ne legyen nagyon meleg a vége. Az edzőváltást követően rögtön két győzelmet szereztünk, de megmondom őszintén, talán sosem volt igazi pánik. Amikor kicsit melegebb volt a helyzet, akkor mindig megráztuk magunkat, és hoztuk a győzelmet. Talán egyedül a mezőkövesdi mérkőzésen éreztük, hogy veszélyben lehet az NB I, de végül magabiztosan hoztuk a bentmaradást.

Az új idényben indulhat a csapat a Konferencia Ligában a Debrecen és a Kecskemét mellett. Milyen célokkal vágtok neki a nemzetközi szereplésnek?

Ez egy óriási lehetőség mind a klubnak, mind nekünk játékosoknak, hogy megmutassuk magunkat a nemzetközi porondon.

Szeretnénk a legjobb arcunkat mutatni és méltóképpen képviselni a ZTE-t és a magyar focit.

Holtszezonban nagyon sok az átigazolási pletyka, neked pedig hosszútávó szerződésed van 2025-ig, de a jó teljesítményedre már többen is felfigyeltek. Pályafutásod szempontjából mi lenne az előrelépés számodra?

Jelen pillanatban szerződésem van a ZTE-vel, és itt fogom megkezdeni a felkészülésemet. Persze, ha lesz konkrét megkeresés, akkor nyilván nem fogok elzárkózni attól, hogy szintet lépjek. Mindenképpen azt fogom figyelni, mi jó a karrieremnek, de ismétlem, jelenleg szerződés köt a ZTE-hez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.