2021. február 12., 09:54

Križan Richárd: Soha nem szégyenkeztem amiatt, hogy vannak magyar gyökereim

Stadionavatóval veszi kezdetét a Fortuna Liga tavaszi idénye, a DAC idegenben a Trencsén újdonsült stadionjában lép pályára. A mérkőzést megelőzően a hazaiak felvidéki játékosa, a palásti származású Križan Richárd nyilatkozott portálunknak, a téli felkészülésről, a DAC elleni mérkőzésről, az új stadionról és persze a jövőjéről is beszélgettünk a tehetséges fiatal védővel.

Fotó: astrencin.sk

Hétvégén ismét útjára indul a labda a Fortuna Ligában is. Egy viszonylag hosszú téli felkészülésen vannak túl a csapatok. Hogyan értékelnéd a téli alapozást?

Nehéz téli alapozáson vagyunk túl. Szinte egész napokat töltöttünk a stadionban, hat héten keresztül, így elég fárasztó hónapot zártunk le. Viszont a kemény munka kell, főleg télen, hisz ebből tudunk majd épiteni az egész év során. Remélem ez meghozza a maga gyümölcsét is. A mérkőzések pedig megmutatták, hol kell még fejlődni, de volt sok pozitívum is, főleg az utolsó mérkőzésen.

A bajnokságban először léphet pályára a csapat az új stadionban, igaz ezúttal sem lehetnek nézők a leláton. Mit gondolsz, ez mennyire lesz hátrány a csapatok számára tavasszal?

Sajnos azt kell mondanom, hogy már megszoktuk.

Már egy éve nézők nélkül játsszuk a meccseket, de mivel csak így léphetünk pályára, alkalmazkodni kell,

és kivárni míg a szituáció az országban jobb lesz, és végre a nézők is visszaülhetnek a lelátókra. Mindig egy plusz motiváció teltház előtt játszani, addig is másféle motivációt kell találni, és nem hátrányt látni ebben.

Komoly átalakuláson esik át a trencséni csapat, új logó, új mezek és persze új stadion, ezek komoly célokra utalnak. Mi a véleményed az új létesítményről, egy esetleges DAC elleni siker méltó módja lenne a stadion felavatásának, gondolom ezzel egyetértesz?

Igen, elég dinamikusan folytak a dolgok az új évtől. Mindenki nagy elvárásokkal várja már a bajnokság folytatását. Trencsén megérdemli az új stadiont, és én azt kívánnám, hogy minél több ilyen épüljön, és így növelhetjük a bajnokság színvonalát. Persze, a legszebb felavatás lenne egy győzelem.

Mit vársz a hétvégi DAC elleni mérkőzésen?

Meglepetést! Persze nehéz ellenfél vár ránk, ismerjük a DAC erősségeit, de nálunk pedig ott van a szintetikus pálya, ami nem biztos, hogy fog passzolni a játékosoknak és ugye a motiváció, hogy újra visszatérünk hazai környezetbe. Egy elég izgalmas mérkőzést várok.

Jelenleg a Trencsén a tabella 10. helyén foglal helyet, de nagyon szoros a bajnokság, mindössze négy pontra van a csapat a hatodik felsőházat jelentő pozicíótól. Milyen célokat tűzött ki a csapat a felkészülés során?

Nagyon sok pontot szórtunk szét. Így visszanézve, ha sikerült volna behúzni a jó lejátszott mérkőzéseket, biztos nem lennénk a tizedik pozícióban, nem tartozunk oda. Ahogy említetted,

a felsőház még nem úszott el, és erre fogunk törekedni.

Célokat nem fogalmaztunk meg, sokat fog mondani az első mérkőzés eredménye, és ha sikerül behúzni, ez nagy löketet adhat a csapatnak.

Térjünk át az egyéni céljaidra, milyen célokkal vágtál neki ki a 2021-es évnek? Mit vársz magadtól a tavaszi idényben?

Az egészségem legyen rendben, és sérülésmentes évet tudjak lezárni majd. Aztán

minél több percet tudjak a pályán tölteni, hogy tudjam segíteni a csapatot.

Ha jól tudom, idén lejár a szerződésed Trencsénben, mik a céljaid a jövőre nézve? Maradnál a Fortuna Ligában, vagy légiósnak állnál esetleg?

Télen jár le a szerződésem, ez még a jövő zenéje. Őszintén, a Fortuna Liga színvonala picit visszaesett. Biztos lesznek tárgyalások a vezetőséggel és a menedzseremmel is, aztán eldöntjük, mi lesz a legjobb a klub és játékos számára is. Persze szeretnék ismét légióskodni, de nem elhamarkodott gyors döntésekkel rábólintani az első ajánlatra.

Melyik az a bajnokság, ahol szívesen elképzelnéd a jövődet?

Az én szempontomból a cseh és a lengyel élvonal lenne a legjobb döntés. Kisebb lépésekkel szeretnék továbblépni, de soha nem lehet tudni, milyen ajánlatot tesznek le majd az asztalra. De egyet biztosan tudok, kétszer is meggondolom, mi lesz a legjobb döntés számomra a jövőben.

Más téma. Ugye a közösségi médiában a koronavírus miatt nagyon nagy teret kapott a hamarosan megrendezésre kerülő népszámlálás. Számodra mit jelent magyarnak lenni a Felvidéken?

Soha nem szégyenkeztem és nem titkolóztam amiatt, hogy vannak magyar gyökereim apukám részéről.

Szeretem a környezetet, ahol felnőttem, szép emlékeim vannak a gyerekkoromról, és mindig szeretettel térek vissza, soha nem változtatnék rajta. Mindegy milyen állampolgárságod van, sokkal fontosabb, milyen ember vagy.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!