2021. augusztus 12., 15:51

Križan Richárd a ma7-nek: Tudom nem lesz könnyű, de meg fogok küzdeni a helyemért

A felvidéki magyarság rengeteg fiatal tehetséggel büszkélkedhet, közéjük tartozik a palásti Križan Richárd is. A tehetséges sportoló a labdarúgásban találta meg, mindazt amire vágyik. A 23 esztendős felvidéki védő két év után távozott a trencséniektől és a címvédő pozsonyi Slovanhoz igazolt. A palásti védővel az átigazolás után beszélgettünk, a döntéséről, az új kihívásokról és az elmúlt időszakról is.

krizan
Fotó: skslovan.com

A Fortuna Liga új szezonjában már három fordulón is túl vagyunk. Egy fontos bejelentés történt a szezon elején, miután hivatalossá vált, hogy klubot váltasz, és a Slovanhoz igazolsz. Hogyan jött a pozsonyiak megkeresése?

Éppen Csehországba készültünk edzőtáborba, amikor csörrent a telefonom. Megtudtam, hogy a Slovan érdeklődik irántam. Nyugodt voltam, mert tudtam, hogy egy átigazolás hosszú folyamat.

Számodra egy különleges mérkőzésen debütáltál a pozsonyiak színeiben, hiszen az első fordulóban még a Trencsén színeiben szerepeltél, ráadásul gólt is fejeltél. Hogyan élted meg első mérkőzésed a Slovan színeiben a Téglamezőn volt csapatod ellen?

Fura érzés volt persze, de ugye gyorsan át kellett kapcsolnom fejben.

A csapat kiutazott a Young Boys elleni mérkőzésre, és amikor visszajöttek, akkor csak két edzést tudtam velük letudni.

Így még nehezebb dolgom volt, persze jó benyomást akartam tenni mindenkire a csapatnál és persze a szurkolókra is.

Korábban nyilatkoztad portálunknak, hogy kétszer is meggondolod, mi lesz a legjobb döntés a karrieredben. Mi volt számodra a döntő tényező, ami végül a Slovan ajánlata mellett döntött?

Az edző érdeklődése, beszéltem vele többször és éreztem, hogy tényleg meg akar szerezni. Ha már olyan edző, mint Weiss mester érdeklődik, akkor szerintem nincs min gondolkozni. Az is fontos volt a döntés szempontjából, hogy minden évben európai kupákba szerepelnek.

Hosszú idő elteltével Priskin Tamás után te leszel a következő felvidéki magyar futballista, aki a szlovák futball legeredményesebb klubjához igazol. Milyen célokkal érkeztél a pozsonyi együtteshez, illetve milyen volt az első fogadtatás a klub részéről?

Szerény célokkal, mint mindig.

Szeretnék minél több percet a pályán tölteni és élvezni ezt a kihívást.

Tudom, hogy nem lesz könnyű, de megfogok küzdeni a helyemért. Fogadtatás kedves volt és úgy éreztem, mintha már a csapat tagja lennék több éve.

A klubnál a magyar válogatott Holman Dávid is szerepel, de jelenleg sérülésből lábadozik. Az átigazolás előtt esetleg érdeklődtél vagy beszéltél Dáviddal?

Igen, keményen dolgozik mindennap, hogy visszatérjen. Sajnos nem voltunk kapcsolatban azelőtt, de már váltottunk pár szót az öltözőben.

Olyan csapathoz sikerült leigazolnod, akik évről évre a bajnoki címért harcolnak, illetve a nemzetközi porondon is szerepelnek. A Slovan jelenleg is versenyben van az Európa-ligában, ahol először szerepelhetsz. Ez mennyire motiváló egy játékos életében, hogy nemzetközi kupában is megmutathatja magát?

Ezért dolgozom mindennap. Mindenki szeretne nemzetközi porondon szerepelni. Szerintem motivációról nem is kell már beszélni, az normális dolog. Jöhet egy jó sorsolás és pályára léphetsz a legnagyobb csapatok ellen is.

Szlovákiai magyar játékosként mindig is különlegesek voltak számodra a DAC és a korábbi csapataid elleni mérkőzések. Milyen érzés lesz számodra felvidéki magyarként pályára lépni a Slovan színeiben a MOL Arénában?

Közel voltam a DAC-hoz, amikor még Nyitrán fociztam, de ezt hozta a sors.

Nekem magammal kell foglalkozni és minél jobb teljesítményt nyújtani.

A tavalyi idényben a Nyitra búcsúzott az élvonaltól, az a csapat, ahol nevelkedtél és ahol élvonalbeli futballista lettél. Ez mennyire volt számodra fájó?

Sajnos ez a valóság, nehéz ezt mondani, de most ott vannak, ahová tartoznak jelenleg. Lehet, hogy ez jó impulzus lesz az újraélesztéshez, mert így nem működhet egy profi klub. Nagyon sok dolgot hallottam, de nekem megmaradnak a szép emlékek a Nyitrával kapcsolatban is.

A felcsúti kisiklástól eltekintve eddigi csapataidban alapember voltál, a Nyitra és a Trencsén együttesében is. Az elmúlt éveket tekintve rengeteget fejlődtél, amire most a Slovan is felfigyelt. Mit gondolsz, miben sikerült a legnagyobb előrelépést elérned az elmúlt szezonokban?

Tudtam, miben vagyok gyenge, ez pedig az offenzív játék volt, valamint fejben. Ezért is választottam a Trencsént, mert túl offenzív focit játszottak, és ez kellett nekem. Mondhatni, nem voltam egy kényelmes helyzetben, de ez vitt előre. A felcsúti kisiklás nagy lecke volt számomra, és ez is sokat segített. Kaptam egy nagy pofont, amiből sikerült felállnom és sokat tanulnom.

Ezzel a lépéssel a szlovák válogatott felé is tehetsz egy lépést, amennyiben stabil tagja leszel a pozsonyiak kezdőjének egy új kapu nyílhat a válogatott felé is. Mit gondolsz erről?

Igen, lehetséges. Még hosszú út áll előttem, nagy a konkurencia a posztomon és csak a legjobbak tudnak bekerülni a válogatottba. Szóval jó formában kell lennem, és sokat kell dolgoznom, de meg fogom csinálni, ha törik, ha szakad.

Milyen célokkal vágtál neki ennek az idénynek?

Azzal a céllal, hogy egészséges legyek, és minél több időt töltsek a pályán.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!