2021. május 28., 17:39

Kik utazhatnak az Eb-re?

A felkészülési időszak elkezdődött, a szövetségi kapitányok keretet hirdettek az Eb-re. Marco Rossi és Štefan Tarkovič hozzáállása eltérő, akár ezen is elmerenghet szurkoló és a szakértő. A magyaroknál Szoboszlai Dominik szereplése kérdéses, a szlovákoknál támadókból akad hiány.

A labdarúgó-Európa-bajnokságig már számláljuk a napokat. Június 11-én a római Stadio Olimpicóban az Olaszország–Törökország-mérkőzéssel veszi kezdetét a kontinenstorna, de addig még eldől, hogy kik kerülnek be a 24 csapat végső keretébe. Május elején az UEFA úgy határozott, hogy az eddig megszokott 23 helyett 26 játékos nevezhető az utazó keretbe, azzal a feltétellel, hogy az egyes találkozókra továbbra is 23 játékost lehet benevezni.

A nemzetközi szövetség döntése mögött természetesen a Covid–19 keresendő. Még egy kikötést érdemes kiemelni: a 26-os keretben legalább három kapusnak kell szerepelnie. Tizennégy válogatott már a múlt héten, illetve a napokban kijelölte a végső keretét, a többiek (köztük Magyarország és Szlovákia) csak május végén, illetve június első napjaiban.
A magyar keret

Marco Rossi május 6-án nevezte meg azt a 30 játékost, akik részt vesznek a felkészülésen. A bő keret nagyobb része 17-én kezdte meg a felkészülést a telki edzőközpontban. Május 25-én ausztriai edzőtáborba vonul a csapat, itt csatlakozik a kerethez többek közt a négy- vagy öttagú német légió.

Gulácsi, Orbán, Sallai és a csapatkapitány Szalai Ádám négyese biztos, Szoboszlai Dominik részvétele még kérdéses. Ezzel máris megkaptuk a választ, miért csak június 1-jén hirdet szűk keretet a szövetségi kapitány.

Szoboszlai a télen igazolt Salzburgból Lipcsébe, de mivel egész tavasszal ágyéksérüléssel bajlódott, csak az elmúlt hetekben kezdett el edzeni a csapattársaival. Ami jó jel, és tegyük hozzá, Magyarország nem rendelkezik olyan bő választékkal, mint a franciák vagy a németek, és nem engedheti meg magának, hogy előre kihagyja a keretből a világ egyik legtehetségesebb focistáját. Rossi úgy fogalmazott, ha a húszéves, tizenkétszeres válogatott megfelelő állapotban lesz, számít rá az Eb-n.

Vélhetően a Partizan középpályása, Holender Filip csatlakozik utoljára a csapathoz. A belgrádiakkal idén ezüstérmet nyert a szerb bajnokságban, de még vár rá egy döntő a kupában. A bő keretet elsősorban azok a játékosok alkotják, akik az Eb-részvétel kiharcolásában jelentős szerepet vállaltak. Kapusposzton Bogdán Ádám nevezése meglepő lehet, hiszen a Ferencváros harminchárom éves hálóőre utoljára 2016 márciusában állt a kapuban nemzeti mezben. Akár az is elképzelhető, hogy a Fradi két kapussal képviselteti magát az Eb-n. Lang az Omoniával ciprusi bajnok lett, Orbán és Szalai Attila a védelem két biztos pontjának számít. A válogatottsággal nem rendelkező Bolla Bendegúz és Spandler Csaba behívása valószínűleg a jövőnek szól.

A középpályások közt ott találjuk Schäfer Andrást a DAC-ból, a sérült Kalmár Zsoltot viszont nem.

A bő keretben 16 játékos akad, aki legalább egy gólt már szerzett a válogatottban. Szalai Ádám huszonháromnál tart, Nikolics Nemanja nyolcnál, a védő Willi Orbán is ötnél. A csatárok között is akad két válogatott tapasztalat nélküli játékos: az NB I idei gólkirálya, a 26 éves Hahn János, aki a Paksban 22 gólt jegyzett, valamint a húszéves Schön Szabolcs, aki az MTK-tól igazolt Dallasba.

Kik hiányoznak?

Könyves Norbert (ZTE) és Géresi Krisztián (PAFC) sérülés miatt nem kerültek be. Rossi nem hívta be a Debrecennel az NB I-be feljutó Dzsudzsák Balázst, a Slovannal bajnok és kupagyőztes Holman Dávidot, valamint az eszéki Gyurcsó Ádámot és a leuveni Bese Barnabást. A 2016-os huszonhárom fős Eb-keretből kilencen most is tagjai a bő keretnek. Kik nem vehetnek részt a tornán? A négy kapus közül az egyik biztosan kiesik, a hátvédek közül egy szintén, a csatárok közül pedig akár ketten is, de ha Szoboszlai végül nem vehet részt az Eb-n, akkor valaki bent marad.

Az NB I góllövőlistájának első három helyezettje, Hahn (22), Nikolics (15) és Gazdag (13) is tagja a csapatnak. Rossi szerint még a Herthában játszó Dárdai Márton válogatottsága is szóba jöhet, ami jórészt a játékostól függ.

A szűk keret kihirdetése után június 4-én Ciprus, 8-án pedig Írország ellen lép pályára felkészülési mérkőzésen a magyar válogatott. Mindkét összecsapást az újpesti Szusza Ferenc Stadionban rendezik, nézők előtt. A kapitány jóval erősebb csapatokkal akart volna találkozni.

A szlovák keret

Štefan Tarkovič május 18-án 24 fős keretet hirdetett. Emellett egy 28 fős cserecsapatot is megnevezett, akikkel feltölti majd az Eb-re utazó alakulatot. A szövetségi kapitány szerint a 24 fős gárdából nem mindenki tagja alanyi jogon a benevezésre kerülő csapatnak, magyarán nem két játékossal egészíti ki majd a válogatottat.

A szlovákok május 24-én vonultak edzőtáborba az ausztriai Windischgarstenbe, egészen június 1-ig. Június első napján Riedben Bulgáriával csapnak össze, 6-án pedig Bécsben az osztrákokkal. A végső keretet június 2-án, a bolgárok elleni meccs után hirdeti ki a kapitány. A 2016-os keret és a mostani 24 fős között tíz azonos nevet találunk. Tarkovič úgy fogalmazott, hogy az ő fejében már megvan a 26 fős keret.

Sokan hiányolják a kapusok közül Dominik Greifot, mivel a Slovan hálóőre az utóbbi időben rendszerint tagja volt a válogatottnak. A hátvédek száma csupán hat, ami kevés egy tornára, a széleken Pekarík és Holúbek vethető be, esetleg a hátul minden poszton helyt álló Hubočan. A középpályán elegen vannak, még Bénes László is bekerült, akivel a kapitány az elmúlt időszakban mindent megbeszélt, és Bénes is elnézést kért a korábbi viselkedéséért. A támadósorban ismét hiány tapasztalható. A nagy tehetség Boženík a Feyenoordban kevés szerepet kapott, de a szlovákok öt évvel ezelőtt is három klasszikus csatárral utaztak az Eb-re.

Magyarország, 30 fős keret:
Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (Lipcse), Tóth Balázs (Puskás Akadémia). Hátvédek: Bolla Bendegúz (Fehérvár), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Fehérvár), Hangya Szilveszter (Fehérvár), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (Lipcse), Spandler Csaba (Puskás Akadémia), Szalai Attila (Fenerbahçe). Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Honvéd), Holender Filip (Partizan), Kleinheisler László (Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Loïc Négo (Fehérvár), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Lipcse). Csatárok: Hahn János (Paks), Nikolics Nemanja (Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasımpaşa), Varga Roland (MTK).
Szlovákia, 24 fős keret:
Kapusok: Martin Dúbravka (Newcastle), Dušan Kuciak (Gdańsk), Marek Rodák (Fulham). Hátvédek: Peter Pekarík (Hertha), Ľubomír Šatka (Lech Poznań), Denis Vavro (Huesca), Milan Škriniar (Internazionale), Tomáš Hubočan (Omonia), Jakub Holúbek (Gliwice). Középpályások: Marek Hamšík (Göteborg), Stanislav Lobotka (Napoli), Patrik Hrošovský (Genk), Juraj Kucka (Parma), Ondrej Duda (Köln), Róbert Mak (Ferencváros), Vladimír Weiss (Slovan), Bénes László (Augsburg), Lukáš Haraslín (Sassuolo), Tomáš Suslov (Groningen), Matúš Bero (Vitesse), Erik Jirka (Mirandés). Csatárok: Michal Ďuriš (Omonia), Róbert Boženík (Feyenoord), Dávid Strelec (Slovan).

Megjelent a Magyar7 2021/21. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.