Iván Alex: Úgy hiszem megdolgoztam ezért a kihívásért

2021. június 11., 12:33
Ondik Gábor

Remek szezont tudhat maga mögött a dunaszerdahelyi Iván Alex. A fiatal csallóközi futballista a Szered csapatával a Fortuna Liga alsóházának első helyén végzett. A szezon egyik legszebb gólját is a tehetséges játékos szerezte, így egy jó szezon után nem volt meglepő a Nagyszombathoz igazolása. Iván Alex az új kihívásról, a mögöttünk hagyott szezonról és természetesen a pénteken rajtoló Európa-bajnokságról is nyilatkozott portálunknak.

Ivan Alex
Fotó: skfseredfutbal.sk/Jozef Bedej

Érdekes egy szezonon vagyunk túl ebben a világjárvánnyal tarkított időszakban. Te hogyan láttad az elmúlt idényt?

Szerintem mindenki számára egy új és érdekes szezon volt, sajnos nem pozitív értelemben.

Nyilván a szurkolók hiánya volt a szezon egyik legnagyobb negatívuma. Belülről mennyire érződött a hiányuk?

A futball egyik alapköve a szurkoló, ami ebben az idényben nagyon hiányzott nagyon is. Ez a szezon csendben, 22 emberrel a stadionba bezárva zajlott le.

Három élvonalbeli szezon a Szered színeiben, 67 bajnoki, ezalatt 7 gól és rengeteg gólpassz. Így nem meglepő, hogy a Szpartak megkeresett. Hogyan jött ez a lehetőség?

Amint a szezon véget ért a Nagyszombat vezetősége megkeresett, hogy szeretnék, ha náluk játszanék. Nem mondtam egyből választ, szerettem volna pihenni kicsit, távolabb lenni a focitól és az átigazolástól. Pár nappal később az edző, Michal Gašparík hívott és a vele folytatott motiváló beszélgetés után döntöttem így végül.

Ez már egy magasabb szint, hiszen a dobogóért küzdhettek, mit vársz az új kihívástól?

Szerettem volna egy olyan csapatba menni, ahol komolyabb kitűzött célok vannak, úgy hiszem megdolgoztam ezért a kihívásért.

Első alkalommal szerepelhetsz a nemzetközi porondon, ez mennyire befolyásolta döntésedet, illetve Geri Gergely távozása Szeredről?

Ez is nagy befolyással volt az előbb említett komoly célok mellett. Nem volt nagy befolyással döntésemre az edző távozása, nem tudtunk megegyezni a klubbal, lejárt a szerződésem és én mindenképpen feljebb szerettem volna lépni. Az persze igaz, hogy Geri Gergely időszakában tudtam igazán csúcsformában játszani az utolsó pár hónapban.

Mi az, ami a legjobban fog hiányozni, illetve mi volt a szeredi pályafutásod legjobb pillanata?

A csapatban nagyon erős, 7-8 fős kollektíva volt, akik együtt tartották a többieket, ők nagyon fognak hiányozni. Egész napokat töltöttünk együtt, hezitálás nélkül számíthattam rájuk a pályán és végül nekik is köszönhetem a sikeremet és ezt a továbblépést. A legjobb élmény talán mindig a legfrissebb, ezért az utolsó két hónapot mondanám. Ekkor tényleg mindenki megmutatta, ki milyen karakter.

Az előző szezonban az alsóház első helyén végzett a Szered, egy jó tavaszt teljesítve. Volt egy zseniális szóló gólod a Nyitra ellen, azt hiszem 70 méteren vezetted a labdát és szereztél gólt. Hogyan élted meg ezt a találatot?

Döntő meccs volt a számunkra, hiszen győzelem esetén biztossá vált bennmaradásunk. Jól kezdtük a mérkőzést, magabiztosan. Egy nyitrai szöglet után kontralehetőség adódott, az edző kérésére a kifejelt labdákra a gyorsaságomból adódóan azonnal indultam, remek labdát kaptam a saját térfelemen, majd láttam, hogy a nyitrai védelem még rendezetlen, egy 50 méteres sprintpárbajból végül győztesen jöttem ki, ahol az ellenfelem el is esett az utána lévő játékos pedig a tizenhatosukba védekezett, szóval tudtam, hogy cselezni fogok. Sikerült a csel, még a végén hezitáltam, hogy lepasszoljam, de aztán elgurítottam a kapus lábai között. Katartikus élmény volt, nagyon jó érzés volt utána visszanézni.

Idén bevezetésre került a VAR a Fortuna Ligában is, mit gondolsz, a videóbíró mennyire segítheti a szlovák foci fejlődését?

Nem tudom, szerintem nem kellene mindent ennyire kamera által szemügyre venni, a történelem során rengeteg felejthetetlen pillanat volt, amiről a VAR által talán ma már nem beszélnénk, hogy egy példát mondjak: Maradona kezezése. De ez az én saját véleményem.

A héten rajtol a foci Európa-bajnokság, melyen Szlovákia és Magyarország is képviselteti magát. Mit vársz a tornától, nálad ki számít a favoritnak, kinek szorítasz a tornán?

Személy szerint nagyon szorítok barátomnak, Bénes Lacusnak. Örülök, hogy ott lehet a tornán. Sikerülhet a szlovák válogatottnak a csoportból való továbbjutás, utána pedig bármi történhet. Favoritnak talán a franciákat mondanám, jó csapatuk van, de kíváncsian várom a meglepetéseket.

Még javában tart a pihenő, majd hamarosan indul a felkészülés. Mik a tervek, mikor indul a felkészülés új csapatodnál?

A pihenő márt hétfőn befejeződött, megkaptuk az egyéni felkészülést, a csapattal pedig szombaton találkozok először.

A Nagyszombatban akár a válogatott is szóba kerülhet, hiszen a szlovák bajnokság egyik legnagyobb múltú csapatáról van szó?.

Szerettem volna szem előtt lenni, ez nagyban befolyásolta döntésemet, egy remek szezon után bármi megtörténhet.

Kövesse facebook oldalunkat is!