2022. augusztus 3., 22:24
Frissítve: 08:22

Guľa sárga, Kružliak piros - Parázs meccsen egygólos vereséget szenvedett a DAC a Konferencia Ligában

Parázs hangulatú meccsnek ígérkezett a román FCSB, lánykori nevén a Steaua Bukarest elleni összecsapás. A Konferencia Liga előselejtezőjének harmadik fordulóját otthon kezdhették meg a dunaszerdahelyi sárga-kékek egy papíron esélyesebb ellenfél ellen.

kalmár dac
Fotó: Pomichal Koczó Alexandra

A mérkőzés fontosságát szépen szemléltette, hogy a korábbi ötezres nézőszámok helyett már a kezdő sípszó előtt fél órával többen voltak a stadionban mint az eddigi meccseken bármikor. Ehhez persze kellett a jelentős Fradi-támogatás is. A zöld-fehérek ősi riválisa a bukaresti csapat, így mivel a Ferencváros idegenben, Azerbajdzsánban kezdte meg a BL-selejtezők következő körét (Quarabag FK - FTC 1:1), sok Fradi-szurkoló választotta szerda este a dunaszerdahelyi stadiont.

A DAC kezdőcsapata: Veszelinov – Blackman, Kružliak, Risvanis, Ciganiks – Balogh, Dimun Káčer – Szánthó, Krstović, Veselovský
Cserék: Petráš, Pinto, Muhamedbegovic, Brunetti, Davis, Nebyla, Njie, Kalmár, Ramadan, Rymarenko, Moumou, Nicolaescu
Hiányzók: Hahn, Balić, Szendrei, Ricardo (sérülés)
Logikus, hogy a továbbjutásokkal az ellenfelek minősége is folyamatosan nő. Az FCSB-re egy komoly múlttal rendelkező, erős csapatként tekintünk, de remélhetőleg a fantasztikus szurkolóink támogatásával mi is megvillantjuk a tudásunkat. Az biztos, hogy az elsőtől az utolsó percig küzdünk majd a sikerért. Összetartást, küzdőszellemet és eltökéltséget kell mutatnunk.

- nyilatkozta a találkozó előtt Adrián Guľa, a DAC vezetőedzője.

dac
Fotó:  Rajkovics Péter
A DAC kezdőcsapata.
Fun fact #1:1988 után újabb korábbi BL/BEK-győztes csapat látogatott el a dunaszerdahelyi stadionba! A Bayern München mellett ugyanis a Steaua is BEK-győztesnek mondhatja magát, 1986-ban a Barcelonát győzték le a bajnokcsapatok Európa-kupájában.
Első félidő:

Rögtön az első perctől látszott, a románok nem ijedtek meg a  DAC-tól, folyamatosan jöttek a rohamok. A harmadik percben Kružliak rossz felszabadítása után kis híján meg is szerezték a vezetést, de a múlt heti meccsen is remeklő Risvanis megint a helyén volt.

Nagyon mást benyomást keltett az FCSB, mint a DAC eddigi ellenfelei a sorozatban. Azok félamatőr, vagy csak hellyel-közzel professzionálisnak nevezhető klubok voltak, a románok sajnos korántsem.

Folyamatosan érkeztek a veszélyes román beadások, bár akadt köztük egy, amelyiknek leginkább a hazai kapu mögött szurkoló B-közép örülhetett – volt szurkoló, aki a kilőtt labdát egyszerűen eldugta a széke alá. 

Az első tíz perc sajnos román mezőnyfölényt hozott, néhány ígéretes(nek induló) kontrát leszámítva másra nem nagyon tellett a hazaiaktól.

Reményre legfeljebb az adhatott okot, hogy az FCSB védelme könnyedén zavarba hozhatónak tűnt (az egyik középső védő, Dawa már a meccs elején besárgult), míg a DAC-é, elsősorban Risvanisnak köszönhetően, egészen jól festett a találkozó első negyedében.

A 18. percben kis híján gólt szerzett a DAC. Szánthó Regő gyönyörű szabadrúgása a kapufán csattant, a visszalőtt labda pedig elakadt egy román védőben. 

A helyzet felrázta a hazai csapatot. Bátrabban támadták a román kaput, bár helyzeteken kívül másra nem mentek vele. Az egyik román kontrát Risvanisnak csak sárgát érően sikerült megállítania.

Az első gólt, a 23. percben az FCSB lőtte ugyan, de szerencsénkre a partjelző kiszúrta, méteres lesen állt a román csatár.

Fun fact #2: Az UEFA-nál úgy találták, mivel tulajdonképpen magyar csapatról van szó, ráadásul számos Fradi-szurkolót vártak a dunaszerdahelyi meccsre, "kockázatosnak" minősítik a találkozót, így a megszokottnál nagyobb rendőri jelenlét és szigorúbb beléptetési szabályok fogadták a szurkolókat.

A 28.-ban az enerváltan játszó Veselovsky kis híján összehozott egy gólt a bukaresti csapatnak. A hazai tizenhatosnál elsütött cselét simán olvasták a románok, ha kicsit pontosabb a lövés, gólt ért volna a szerelés. Krstović buktatása után a 32. percben 18 méterről lőhetett szabadrúgást, csapódott ugyan a labda, de későn. A másik oldalon ugyanennyiről nem sokkal később a románok próbálkozhattak, az eredmény ugyanaz volt. Szerencsére...

A félidőből hátralévő 15 perc sajnos egyértelműen a románoké volt. Bár a DAC nem játszik alárendelt szerepet, egyértelmű a bukaresti mezőnyfölény.

Fun fact #3: Norvég vagy ír ellenfél vár a DAC-ra, ha sikerül továbbjutni a románok ellen. Az FCSB után a Viking FK - Sligo Rovers FC párharc győztese várhat  a sárga-kékekre.
Második félidő

A székely Himnusz eléneklésével indult a második félidő.

Guľa mester változás nélkül küldte ki a hazaiakat, pedig az első félidőben sem Baloghról, sem Veselovskyről nem lehetett tudni, a pályán vannak-e még. A második félidő is úgy kezdődött, mint az első: román helyzettel. Hála Istennek, nem lett belőle gól.

A 49. percben egy vitatható ítélet után 18 méterről lőhettek szabadrúgást a románok, szerencsénkre méterekkel fölészállt a beívelésnek is gyenge lövés.

A játékrész első hazaira helyzetére az 54. percig kellett várni. Szánthó szabadrúgással kereste Risvanis fejét, de a labdát sajnos kifejelték a románok. A láthatóan kissé zavarodottan fújó szlovén játékvezető egy ilyenkor szokásos kakaskodást két sárgával honorált. Kružliak és Radunovic is megkapta a maga lapját. 

A találkozó ekkora láthatóan kikerült a bírói négyes irányítása alól. A 31 éves szlovén játékvezető Rade Obrenovič határozatlansága kezdte megbosszulni magát.

Az 58. percben a román oldalvonalnál rúgták fel Krstovicot, mire a DAC kispadja a helyéről felugorva kezdte követelni a jogos lapot. A negyedik játékvezetőnek úgy kellett visszataszigálnia helyükre a  feldühödött játékosokat. Pár percre rá Káčer kapott egy hatalmasat, erre legalább villant a lap, Edjouma sárgult be.

A szurkolók egyre nehezebben viselték a gyakrabban valós, mintsem vélt igazságtalanságokat, érkeztek is az ilyenkor szokásos ritmusok. Szegény szpíker nem győzte csitítani a B-közepet.

Fun fact #4: Rekord nézőszámot hozott a mai találkozó. 2022-ben egyetlen alkalommal sem voltak 8424-en a stadionban.

Dominik Kružliak, a DAC csapatkapitánya utolsó emberként rántotta le a román támadót, a bíró nem sokat habozott, jött a piros. Sajnos jogos volt. Szánthót azonnal lehozta Guľa, Brunetti alig állt játékba, a románok gólt lőttek. 

A pontrúgásból meg is szerezték a románok a vezetést. Tamm jókor érkezett a hosszú oldalon.

A következő DAC-támadásnál Káčert vágták fel lapot érően, mire a bíró a románoknak adott szabadot,

a hevesen tiltakozó Guľának meg egy sárgát.

 Obrenovič biztosan sokat fog csuklani a következő napokban. Igazából meg is érdemli, sajnos elfújta a találkozót. Nem a részrehajlás miatt (Kružliak pirosa jogos volt), egyszerűen nem fogta meg időben a meccset. Megtorlatlanul hagyta a folyamatos román szabálytalankodásokat, később pedig már hiába osztogatta a lapokat, feleslegesen eldurvult a találkozó.

A 75. percben újabb cserével próbálkozott Guľa, Balogh helyére Moumou érkezett.

A szurkolásra viszont nem lehetett panasz, a B-közép hangja és kedve az elmúlt évek legjobb meccseit idézték.

A 85. percben utolsó lehetőségeit is kihasználta a DAC vezetőedzője. Nicolaescu Krstovic helyére állt be, míg Kalmár Veselovskyt váltotta.

A hátralévő pár percet megnyomta a DAC, egyértelmű volt a hazai mezőnyfölény. Sajnos hiába az ötperces hosszabbítás, a sárga-kékeknek nem sikerült gólt szerezniük. Időhúzással és román szimulálással csorgott le a meccs utolsó néhány perce.

A jövő heti visszavágón nagyon nehéz dolga lesz a dunaszerdahelyieknek. 

A szlovén bíró, búcsúajándékként, a lefújás után (!!!) még adott egy sárgát Kalmár Zsoltnak, mert az szerinte túl hevesen reklamált a negyedik játékvezetőnek. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.