2024. február 9., 10:37

Felvidéki magyarként a szlovák labdarúgásban is harcolni kell a diszkrimináció ellen

A problémát körülölelő szálak régre nyúlnak vissza, sajnos azonban napjainkban is aktualitást nyernek. A szlovák futballközeg mintha azt sugallná, nem nézik jó szemmel a felvidéki magyar klubok tevékenykedését. 

B-közép
Fotó: DAC 1904 Facebook-oldala

Valószínűleg mindenki emlékezetébe belevésődött a 2008-as dunaszerdahelyi szurkolóverés. Az esemény mély sebeket ejtett a felvidéki magyarok szívében, amely a mai napig nem gyógyult be teljesen. A szlovák futballvilágban lényegében ez volt az első alkalom, mikor a magyarokkal szembeni ellenszenv tettlegességig fajult. Akkor és ott, a felfegyverkezett maszkos szlovák rendőrök kis híján kioltották egy 18 éves magyarországi DAC szurkoló életét.

A sebek nem gyógyulnak, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a mai napig ellenségesen viselkednek a magyar futballklubokkal – elsősorban a DAC-ra gondolunk – a Szlovák Labdarúgó- szövetség (SFZ) és a szlovák egyesületek ha finoman is, de érzékeltetik ellenszenvüket a felvidéki csapatokkal szemben.

A legutóbbi ilyen esetig mindössze pár hetet kell visszamennünk, ekkor születette meg ugyanis az SFZ ítélete a decemberi Slovan-DAC meccsen tapasztalt szurkolói incidens kapcsán. Mint korábban megírtuk, az fővárosi csapat szurkolói hűek maradtak jó szokásukhoz, és ismét a magyar szurkolókat szidták szinte a mérkőzés teljes ideje alatt.

Komolyabb szankciókkal persze ezúttal sem sújtották a fővárosi klubot, a 3000 eurós büntetés pedig egyenesen megmosolyogtató. Így akar példát statuálni a Szlovák labdarúgó- szövetség? Ezzel nemhogy elrettentik a szurkolókat a hasonló cselekedetektől, sokkal inkább egyfajta buzdításnak érezhető.

Stadionbezárás, pontlevonás, kizárás, illetve nagyobb összegű pénzbüntetés kiszabása nem fenyegeti a szlovák klubokat, az elvakult soviniszta szurkolók pedig ezt ki is használják.

A szurkolói incidensek mellett a DAC kárára történő játékvezetői döntések is megszokottá váltak. Persze, a bírók is csak emberek, nekik is lehetnek rosszabb napjaik mikor helytelen döntéseket hoznak, de minden egyes alkalommal a DAC ennek a kárvallottja? 2022 szeptemberében járunk, mikor a Slovan-DAC rangadó félidejében a pozsonyi klub sportigazgatója, Richard Trutz bemegy a bírók számára kijelölt öltözőbe. És, hogy mi történt a fordulást követően?

A dunaszerdahelyi csapat egygólos előnyben van, mikor a mérkőzés játékvezetője egy vitatható büntetőt ítél az égszínkékeknek.

Trutz teljesen normálisnak tartotta, hogy bement a játékvezetőkhöz, arról azonban nem volt hajlandó beszámolni, hogy mit keresett ott. Na vajon mit? A második félidőre mintha egy Slovan mezbe bújt játékvezető futott volna ki a gyepre.

Nem engedhetjük, hogy az említettekhez hasonló esetekkel megtörjenek minket, ki kell állnunk magunkért és a nemzetiségünkért, egy napon talán a szlovák futballközösség és egész Szlovákia elfogad minket, felvidéki magyarokat.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.