lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2023. július 21., 14:48

Felfoghatatlan, ami az európai labdarúgásban és Ronaldo fejében zajlik

Javában dübörög az átigazolási piac, ahol hétről hétre egyre-másra érik egymást a meghökkentő, olykor érthetetlen transzferek, miközben a klubhűségnek és az elveknek szinte csak hűlt helyét találjuk. Ennél is aggasztóbb azonban, ahogyan a szaúdi klubok lerabolják az európai piacot, s hogy egyre több labdarúgó választja a pénzt a karrier helyett.

Ronaldo
Fotó: TASR/AP

Amikor a tavalyi év végén hivatalossá vált, hogy Cristiano Ronaldo Szaúd-Arábiába igazol, sokan kárörvendve nevettek, mondván, lefőtt számára a kávé. A slusszpoén az azóta már megcáfolt híresztelés volt, miszerint a portugál fenomén szerződése lejártát követően a „szaúdi labdarúgás nagykövete” lesz, amelyért további 200 millió eurót kapott volna.

Ugyan köztudott volt, hogy Szaúd-Arábia Görögországgal és Egyiptommal közösen szeretne pályázni a 2030-as világbajnokság megrendezésére, sokan gondolhatták, hogy mégis miféle szaúdi fociról beszélünk? Mert az tény, hogy pénz van az országban, na de mégis ki akarna a Közel-Keleten játszani – azokon kívül persze, akik levezetni mennek oda. Nos, többen, mint gondolnánk.
Ronaldo megmondja

Van a Corvina Kiadónak egy nagyon ötletes sorozata, a „...megmondja”, amelyben ez idáig Ady, Bibó István, Ferenc pápa és Kosztolányi írásainak és beszédeinek legfrappánsabb részeit válogatták össze. A sort nyugodtan folytathatnánk Cristiano Ronaldóval, aki a napokban nyilatkozott az ESPN-nek, miután csapata, az Al-Nassr egy felkészülési mérkőzésen 5-0-ás vereséget szenvedett a spanyol Celta Vigotól.

Száz százalékban az ideigazolásomnak köszönhető, hogy most özönlenek az új játékosok a szaúdi ligába. Ez tény”

– mondta a portugál, s egy dologban tényleg igaza van: özönlenek a játékosok az arab országba, köztük olyanok is, akik előtt még nagy(obb) karrier állt. Ott van rögtön a Lazio szerb középpályása, Sergej-Milinkovic Savic ( Al-Hilal), aki a BL-indulásra mondott nemet a pénzért cserébe.

S itt bújik ki a szög a zsákból, mert nagy valószínűséggel N’Golo Kanté, Marcelo Brozovic, Kalidou Koulibaly és Édouard Mendy sem azért igazoltak az Arab-félszigetre, hogy Ronaldóval egy ligában játszhassanak. Nem, ezek a játékosok fizetésük többszöröséért hagyták maguk mögött Európát, igaz, Ronaldóval ellentétben – aki kategorikusan kijelentette, hogy számára bezárult az ajtó – ők még akár vissza is térhetnek az öreg kontinensre.

Félreértés ne essék: nem pécéztem ki magamnak a portugált, de a sorok között olvasva nehéz nem a „sértődött kisfiút” látni, akit nem hívtak meg a születésnapi bulira, így aztán nem győzi hangoztatni, hogy biztosan rossz lesz, s egyébként sem ment volna el. Máskülönben Cristiano nem nyilatkozna olyanokat, hogy az európai labdarúgás egyetlen, még mindig jól működő bajnoksága a Premier League, s hogy a szaúdi liga pár éven belül erősebb lesz, mint a holland és a török bajnokság.

Amikor pedig arról kérdezték, hogy Messihez hasonlóan miért nem igazolt ő is az Egyesült Államokba, akkor csak annyit felelt, hogy a szaúdi bajnokság már most erősebb, mint az MLS (Major League Soccer). Nos, mindenki azt gondol, amit akar, ám még mindig nem ez volt a portugál legerősebb mondata. „Amikor a Juventusba szerződtem, az olasz liga halott volt, aztán az aláírásom után… újjáéledt! Ha Cristiano odaigazol valahová, ama bajnokság iránt megnő az érdeklődés” – mondta Ronaldo, amire Michael Lahoud válaszolt frappánsan (lásd „A hét mondatánál”).

Cserebere, fogadom

Ha már Olaszország, úgy tűnik, a nagy meleg a csizmaországot sem kíméli. Menjünk egy kicsit vissza az időben, mondjuk április elejére, az Olasz Kupa elődöntőjének első mérkőzésére. Derby d’Italia, Inter és Juventus, 1-1, a lefújást követően pedig mindenkinél elpattan a húr. A főszerepben ezúttal (is) a zebrák kolumbiai szélsője, Juan Cuadrado, aki nem először viselkedik bicskanyitogatóan a fekete-kékek ellen, s akinek a 83. percben lőtt góljára az Inter kegyeibe visszafogadott Romelu Lukaku válaszol az utolsó percben.

A belga csatárt az egész mérkőzésen rasszista bekiabálásokkal inzultálták, így az góljánál a torinói szurkolók elé szaladt, s ujját a szájára helyezve intette csendre őket. Ez a jelenetsor vágta ki a biztosítékot a Juventus játékosainál, akik körbevették Lukakut, mire csapattársai a segítségére siettek. A heves szóváltás és a kisebb dulakodás végül odáig vezetett, hogy Cuadrado arcon vágta az Inter kapusát, Samir Handanovicot, így mindketten piros lapot kaptak.

Ugorjunk most vissza a jelenbe. Az Inter hetek óta lázasan dolgozik Lukaku újbóli megszerzésén, aztán egyszer csak megszakad minden. Kiderül, hogy a belga és ügynöke a BL-döntő előtt tárgyaltak a Juventus-szal, s ez Milánóban annyira kivágta a biztosítékot, hogy a sportigazgató Piero Ausilio állítólag egy 30 másodperces telefonhívásban közölte Lukakuval, hogy már nem tartanak igényt a szolgálataira.

Természetesen a Juventus szurkolói is felháborodtak a belga szerződtetésének lehetőségén, ám a szappanopera itt még nem ért véget. Az Inter ugyanis tárgyalásba kezdett a szabadúszó Cuadrado-val, s e sorok írásakor már meg is történt a 35 éves kolumbiai szélső hivatalos bemutatása, akinek nem kell aggódnia Handanovic miatt, hiszen a szlovén kapustól nemrég vettek búcsút Milánóban.

„A mai napig mindent megtettél azért, hogy gyűlöljünk téged. Ha mást akarsz, neked kell bebizonyítanod” – állt az Inter-ultrák molinóján, s Cuadradónak bizony keményen oda kell tennie magát a jövőben, ha azt szeretné, hogy a szurkolók és a csapattársak is elfogadják. Ami pedig Lukakut illeti, könnyedén előfordulhat, hogy két szék közé esik. A Chelsea-nél nem számolnak vele, az Internél bezárultak az ajtók, a Juventusnál pedig csak C-tervként tekintenek rá. Utolsó lehetősége Szaúd-Arábia lehet, ám így megint csak szegényebb lenne az európai futball. De hát, ki mint vet, úgy arat.

A hét videója

Kezdőként debütált a 70 millió euróért igazolt Szoboszlai Dominik a Liverpool csapatában, aki a Karlsruher SC elleni, 4-2-re megnyert felkészülési mérkőzésen egy félidőt játszhatott.

A hét nyilatkozata
Mikor meghallottam, amit Cristiano Ronaldo mondott, csak az jutott eszembe, hogy valószínűleg túl sokat vízipipázott mostanában.

(...) Vicc azt állítani, hogy a szaúdi liga a világ egyik legjobb bajnoksága lesz hamarosan. Ráadásul véletlenül pont Lionel Messi hivatalos bemutatása után jutott ez CR eszébe. Még csak hasonlót sem hallottunk eddig, de most, hogy Messi Észak-Amerikába igazolt, és jön a 2026-os világbajnokság is, Ronaldo elmondta ezeket. (...) Az biztos, hogy Európába már nem térhetne vissza, de amit a Juventusról mondott… Szétverte a csapatot, aztán otthagyta őket darabjaikban” – reagált Cristiano Ronaldo szavaira Michael Lahoud, korábbi Sierra Leone-i labdarúgó, aki pályafutása során Mexióban és az Egyesült Államokban is megfordult.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.