EKL: Belgrádban kezdi meg nemzetközi szereplését a DAC

2021. július 21., 20:25
Ondik Gábor

Csütörtök este első tétmérkőzését játssza a dunaszerdahelyi DAC. A sárga-kékek első ellenfele a 27-szeres szerb/jugoszláv bajnokcsapat, a Partizan Belgrád lesz, a csallóközi együttes a szerb fővárosban lép pályára az Európa Konferencia Liga-selejtező második fordulójának odavágóján.

DAC
Fotó: dac1904.sk

Az európai kupaporondon játssza első tétmérkőzését az új idényben a dunaszerdahelyi DAC. A sárga-kékek mozgalmas heteken vannak túl, mind a felkészülés során, mind a klub háza táján pörögtek az események. A sárga-kékek elsőként a nagy múlttal rendelkező szerb sztárcsapat, a Partizan Belgrád otthonában lépnek pályára.

A 27-szeres bajnokcsapat otthonában

A szerb klubfutball egyik legnagyobb múltú csapatával került szembe a dunaszerdahelyi DAC az Európa Konferencia Liga selejtezőjének második fordulójában. Mint ismeretes,

a sárga-kékek a Partizan Belgrád ellen csapnak össze, a párharc esélyesének a szerb gárda számít,

hiszen a belgrádi csapat keretének értéke 30,70 millió euró, míg a sárga-kékek értéke 13,98 millióra tehető. A szerb gárda hazája egyik legnagyobb múltjával rendelkező csapata, a Crvena Zvezda mellett rendre minden éven a nemzetközi porondon szerepel. A Partizan 27-szeres szerb/jugoszláv bajnoknak vallhatja magát, valamint 7 alkalommal hódították el a szerb és 9 alkalommal a jugoszláv kupát. Legutóbb a 2016/17-es idényben nyerték meg a szerb bajnokságot, a kupát pedig a 2018/19-es idényben hódították el utoljára. Az Európa-liga csoportkörében legutóbb 2019 őszén szerepeltek.

Magyar válogatott és régi ismerős a riválisnál

A belgrádi Partizan keretében két ismerős nevet is felfedezhetünk, a fekete-fehérek csapatát erősíti a magyar válogatott játékosa Holender Filip, aki ott volt az idei Európa-bajnokságon is. A DAC szurkolók számára ismerős lehet a 27 esztendős szerb jobbhátvéd Marko Živković neve is, aki 2016 és 2018 között 60 tétmérkőzésen szerepelt a sárga-kékek színeiben, és két gól mellett 8 gólpasszt jegyzett.

A Partizan legértékesebb játékosának a mindössze 18 esztendős szerb válogatott szélső Nemanja Jović számít 3,5 millió eurós értékével,

de több értékes futballistája is van a belgrádi együttesnek, mint például a korábban Liverpoolban is megfordult Lazar Marković, akinek 2,3 millió euróra taksálják piaci értékét, valamint a szerb középpályás Sasa Zdjelar értéke is 2,3 millió euró. A magyar válogatott Filip Holender a Partizan Belgrád kilencedik legértékesebb futballistája 1,5 millió eurós értékével. A belgrádi együttes keretében összesen 13 futballista található, akinek 1 millió euró feletti a piaci értéke.

Új címerrel az új idényben…

A szezon kezdete előtt fontos változások történtek a sárga-kékek háza táján, ugyanis egy héttel a bajnoki rajt előtt a dunaszerdahelyi futballklub bemutatta a klub új címerét. A klub új címere a szurkolók körében nem aratott nagy sikert.

A klub ezzel szeretné megmutatni az értékeit: az elszántságot, a harcosságot és az összetartozás erejét.

A csapatot szívós harcosok alkotják, akiket a csapatszellem és a küzdeni akarás jellemez, akár a csallóközi embereket, volt olvasható a klub közleményében a címer leleplezését követően.

Az utóbbi hét évben új akadémiát hoztunk létre, hogy tanítsuk és neveljük a jövő generációit. Modern stadiont építettünk, ahol – ha engedik – együtt élvezhetjük a foci örömeit. Korszerű edzőközpontunk nemzetközi szintű hátteret biztosít labdarúgóink számára. Bajnokesélyes csapat vagyunk, ott vagyunk a nemzetközi porondon. Így hát a növekedésünk és fejlődésünk velejárója, hogy a 2021/22-es szezontól a címerünk is megújuljon”

– mondta Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa.

Sorozatban negyedszer

A DAC történetének egyik legjobb korszaka íródik, ugyanis sorozatban negyedik alkalommal harcolta ki a nemzetközi szereplés jogát a dunaszerdahelyi alakulat. Ezúttal az Európa Konferencia Ligában szerepelhetnek a sárga-kékek. Az előző idényben két ellenfelet is sikerült kiejtenie a csallóközi együttesnek, akkor még az Európa-ligában az izlandi Hafnarfjördur, valamint a cseh Jablonec együttesét, de az osztrák LASK Linz már nagy falatnak bizonyult a sárga-kékek számára. Korábban a klub fennállása során még sohasem szerepelt a DAC harmadik selejtezőkörben.

Változások a keretben

A szezonrajtra készülő DAC keretében több változás is történt az előző idényhez képest, hárman érkeztek és többen is távoztak Csallóköz szívéből. Az érkezők sorát erősíti a kapus Martin Vantruba, aki a cseh bajnok Slavia Prágától érkezett, de két tapasztalt védővel is erősített a DAC, a lett válogatott balhátvéd Andrejs Ciganiks az ukrán Zorya Lugansk csapatától érkezett, míg a szintén nagy rutinnal rendelkező osztrák védő, Ahmat Muhamedbegovic a St.Pölten csapatától érkezett a sárga-kékekhez.

Visszatért Dunaszerdahelyre több játékos is a kölcsönből, többek között Matuš Malý, Andrej Fábry, Zuberu Sharani és Martin Rymarenko játékára is számít Németh Antal vezetőedző.

A távozók között olyan neveket találhatunk mint: Jannik Müller (Darmstadt), Niklas Sommer, Máté Vida (mindkettő szerződése lejárt), Isaac Christie-Davies (Barnsley, kölcsönjáték után), Sidney Friede (befejezte a pályafutását), Benjamin Száraz (Michalovce, kölcsönjáték), Martin Bednár (Zlaté Moravce), Jakub Švec (Liptovský Mikuláš, kölcsönjáték)

A DAC-Partizan Belgrád mindkét mérkőzését a szlovák közszolgálati televízió élőben közvetíti, az első mérkőzésre csütörtökön 21 órától kerül sor, míg a jövő héten esedékes dunaszerdahelyi visszavágót 20:45-kor rendezik meg. A belgrádi mérkőzésen játékvezetője a dán Jens Maae lesz.

Kövesse facebook oldalunkat is!