2022. november 3., 20:00

Az eltiltott Ricardo Moniz és a kettős mérce

Egy hónapra eltiltotta Ricardo Monizt, a Zalaegerszeg vezetőedzőjét minden labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága. Az október 25-ei ülésen a lehető legenyhébb büntetést kapta a holland tréner. Mi történt a ZTE–Honvéd bajnoki mérkőzésen? Miért vonultak le a pályáról a hazaiak?

Ricardo Moniz
Fotó: ztefc.hu

NB I, 12. forduló. Október 22-én, szombaton a Zalaegerszeg a Budapest Honvéddal játszott. A második félidő elején 0–2 volt az állás. Az 54. percben Christy Manzinga és Szabó II Alex csatázott egymással, majd miután a kongói csatár nekirohant a reklámtáblának, dühében a vendégek játékosát célozta meg a labdával, és el is találta. Ebből lett némi kakaskodás, Ricardo Moniz közben belépett a pályára, erre Bognár Tamás játékvezető a szabályoknak megfelelően felmutatta neki a piros lapot. Az ötvennyolc éves holland edző ezután lehívta a csapatát a játéktérről, és egy ideig állt a játék. Később kiderült, hogy a ZTE trénere a kispesti szurkolótábor viselkedése miatt reagált ilyen hevesen, mert huhogtak Manzingára. A meccs néhány perc szünet után folytatódott, és 0–2-vel ért véget.

Moniz a találkozó után arról beszélt, hogy Kazincbarcikán is voltak rasszista megjegyzések. Az október 19-i kupameccsen 0–2-vel jutott a  legjobb tizenhat közé a ZTE, de Moniz a nyilatkozatában csak fanatikusoknak nevezte a hazai szurkolókat.

Az MLSZ vizsgálja majd a Honvéd elleni bajnokin történteket, és valószínűleg mindkét klub büntetésben részesül. Miért? Mert a zalaegerszegiek szintén nem fogták vissza magukat, és a „megszokottnak” számító „kispesti cigányok, b... az anyátok” rigmust skandálták. Monizt ez egyáltalán nem zavarta. Érdekes gondolatokat szült ez az eset is. A suriname-i apától és indonéz, ám kínai ősökkel rendelkező anyától származó, rotterdami születésű trénerrel kevesen szimpatizálnak Magyarországon. Sokan emlékeznek a ferencvárosi ténykedésére – a Trencsént is irányította rövid ideig 2018-ban –, és a mostani fellépését is túlságosan színpadiasnak találták, mondván, a csapata pocsék játékáról akarta elterelni a figyelmet, miközben a gyenge Honvéddal játszottak.

El lehet ennyivel „kenni” a kispestiek viselkedését? Nem. Ahogy azt sem, hogy hazaiak sem voltak spotszerűek. Aki járt már focimeccsen, pontosan tudja, hogy beszólások és egyéb megnyilvánulások vannak és lesznek. Moniznak is elég a szép otthonára, Rotterdamra, tágabb értelemben Hollandiára gondolnia, ahol nem minden „tökéletes és ideális”. 

A játék egyre kevesebb nézőt érdekel, a fiatalokat ingyen jeggyel sem lehet becsábítani a stadionokba, alig hozza izgalomba őket a ZTE, Moniz vagy az NB I, de még a Bajnokok Ligája sem! Elnézve a forduló nézőszámát: Vasas: 2022, Fehérvár: 1976, Felcsút: 3121 (a Fradi ellen!), Mezőkövesd: 1500, Debrecen: 3707, ó, és ne feledkezzünk meg a Zalaegerszegről sem: 2216. Ezen kellene változtatni, Moniznak, az MLSZ-nek, mert akkor rasszistából is kevesebb lenne. Más lenne fontos!

Megjelent a Magyar7 2022/44.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.