2020. május 31., 20:42

Ma 90 éves Clint Eastwood

1930. május 31-én született Clint Eastwood az egyik legnagyobb amerikai filmművész. Négy Oscar-díj, cannes-i életműdíj és rengeteg más kitüntetés és felejthetetlen filmek - ez életének a mérlege. 

Clint Eastwood 90
Fotó: Amy Sussman/Getty Images
Clint Eastwood 90

Sergio Leone klasszikus, olasz filmjei főszerepeitől kezdve (Egy marék dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf) a hollywoodi baloldali demagógiával szembeforduló Piszkos Harry-sorozaton át saját rendezéséig egy páratlan alkotó páratlanul hosszú életművéről van szó. Amerikai filmsztárból nagy, humanista rendező lett. Nincs bocsánat, Tökéletes világ, A szív hídjai, Titokzatos folyó, A millió dolláros bébi, A dicsőség zászlaja, Levelek Iwo Jimáról, Gran Torino, Sully, A csempész. Megannyi, emberséggel és bölcsességgel teli remekmű.

A most 34 éves fia, Scott Eastwood, egyike nyolc gyerekének, azt mondta a Le Figarónak, hogy édesapja nyilván kap egy tortát, de lehet, hogy különösebben nem is fog neki örülni, mert már az újabb filmjén gondolkodik.

San Franciscoban született, de élete első 30 évében nem volt sikeres. Otthagyta Amerikát, ahol csak gyenge sorozatokban szerepelt, ráadásul nem is mindig főszerepben és Európába ment. Sergio Leone, a nagy olasz rendező csinált bele világsztárt.

Clint Eastwood három arca
Fotó:  Getty Images
Clint Eastwodd három arca

Sergio Leone azt mondta, hogy a színész hétköznapisága ragadta meg. Szerinte egyszerűen, sőt, mondhatni rossz ízléssel öltözködött, semmilyen sztárjellege nem volt, de a szeme lenyűgöző volt. Az olasz filmsikerek utána Eastwood saját filmgyártó céget alapított, a Malpasot, és szinte az összes filmjét itt készítette. Kezdve a Piszkos Harry-sorozattól (ne felejtsük el: az első rész komoly filmalkotás, a nagyszerű Don Siegel rendezte) egészen - eddigi - legutolsó filmjéig, a Richard Jewell-ügyig.

A filmezés mellett a Le Figaro szerint a nőkért és a jazzért rajongott és persze rajong mind a mai napig. Együtt élt Jean Seberggel és Sondra Locke-kal, és két felesége is volt, először Maggie Johnson, később Dina Ruiz. Saját maga is szerzett zenét, a Bird című filmje a zenés filmek egyik klasszikusa lett.

Bár minden létező nagy filmes díjat megkapott, közismert konzervatív elkötelezettsége miatt az újságok gyakran bírálták. A hatvanas években a Sergio Leone-westernek miatt szidták. Nem értették vagy úgy tettek, hogy nem értik, hogyan is játszhat a magukat széplelkűnek tettető kritikusok szerint olyan öncélúan kegyetlen filmekben, mint például A Jó, a Rossz és a Csúf. A hetvenes években a Piszkos Harry kegyetlen világábrázolása miatt egyenesen fasisztázták, az iraki háború következményeit őszinte erővel ábrázoló Amerikai mesterlövész miatt (tévesen) háborúpártinak nevezték. A legutóbbi filmje, a Richard Jewell-ügy azért nem tetszett sok kritikusnak, mert egy újságírónőt kvázi prostituáltként ábrázol.

A nagy filmművész egyébként új filmre készült, de a koronavírus-járvány miatt egyelőre várnia kell a folytatásra. Negyvenkettedik rendezésére. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.