2022. október 8., 12:24

Kulturális ajánló: A hullaégető

Juraj Herz remekműve megdöbbentő filmes utazás az elboruló történelmi horizont által beárnyékolt valóság és a rémlátomásba forduló képzelet határmezsgyéjén.

hullaégető
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

A Rudolf Hrušínský által megformált főhős egy látszólag idilli életet élő modoros kisember, aki egy krematórium alkalmazottjaként, utóbb igazgatójaként dolgozik.

Herz filmkockákba zárt bukástörténete a holokauszt korszakát feldolgozó alkotások sorában is egyedülálló mozi: egyszerre horror és lélektani dráma.

A Ladislav Fuks regényét filmre vivő Herz a Közép-Európában jól ismert groteszk eszközeivel operál, feje tetejére állított világával a nézőt is kifordítja értékítéletéből. S ha már Közép-Európa: Herz filmjét 1969 márciusában mutatták be, egy hónappal azelőtt, hogy Gustáv Husák a főtitkári székbe ült volna. Kitalálhatják, a képkockákon a néző figyelmét a valóság mögé irányító film hosszú időre dobozba került.

Megjelent a Magyar7 2022/40. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.