2022. augusztus 6., 08:00

Kittenberger Kálmán – Nézze meg Az utolsó vadászat című filmet!

Kittenberger Kálmán, a lévai születésű nemzetközi hírű természettudós, vadász, Afrika-kutató, író-főszerkesztő kalandokkal teli életébe nyújt betekintést Az utolsó vadászat című játékfilmes dokumentumfilm, amelyet 2021. szeptember 13-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutattak be az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából.

Az utolsó vadászat
Fotó: NIMRÓD Vadászújság
Az utolsó vadászat

Az alkotás a legnagyobb magyar vadásznak tartott Kittenberger Kálmán barátja, Fekete István segítségével mutatja be, milyen ember is volt a híres természettudós: mindig őszinte, bátor, tisztességes. Az állatok feltétel nélküli szeretete és tisztelete jellemezte, ami műveiben és hagyatékában él tovább.

Az utolsó vadászat című film összefoglal mindent, ami Kittenberger életében történt és utal arra a hagyatékra is, amelyet a ma generációja is folytat”

– mondta el Kovács Zoltán kormánybiztos, aki a film producere is.

A világkiállítás megrendelésére, a Takarékbank támogatásával készült 54 perces film, amiben Bodrogi Gyula, a nemzet színésze alakítja a címszereplőt, a Nimród Vadászújság jóvoltából 2022. augusztus 5-étől a leglátogatottabb videómegosztó portálon is megtekinthető. Bodrogi Gyula mellett a főbb szerepekben Tordai Teri és Szabó Sipos Barnabás is feltűnik. A rendező Tősér Ádám, az operatőr Győri Márk.

Az 1881-es születésű Afrika-kutató hat alkalommal járt a fekete kontinensen, összesen 16 évet töltve ott. Kittenberger Kálmán több mint 60 ezer példányból álló gyűjteményt küldött haza a Magyar Nemzeti Múzeum állattani készletébe, emellett háromszáznál is több új fajt fedezett fel. Fordulatokban gazdag kalandjait olvasmányos könyvekben foglalta össze. 1920-ban átvette a Nimród címen megjelenő vadászújság szerkesztését, amelynek 1929-től már ő volt a tulajdonosa is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.