2021. október 21., 13:01

Jankovics Marcellre emlékezik a magyar közmédia

Jankovics Marcell születésének 80. évfordulója alkalmából kéthetes programsorozattal emlékezik meg a közmédia a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőről. Ikonikus műveinek bemutatása mellett az MTVA rajzpályázatot is hirdetett. Az alkotásokat utolsó nagyszabású munkája, a Toldi animációs sorozat kapcsán várják a szervezők.

201610211131320.jankovics.jpg

Toldi Miklós alig egy hónap alatt meghódította a közönség szívét. Arany János elbeszélő költeményének modernkori feldolgozásával hosszú évtizedek után bővült a hazai rajzfilmgyűjtemény.

A 19. századi művet a világhírű Kecskeméti Rajzfilmstúdió keltette életre. Jankovics Marcellnek utolsó rendezésével sikerült valamennyi korosztályhoz közelebb hoznia a kötelező olvasmányt, megőrizve annak kulturális értékét. A nagyközönség a hős lovag történetét az eredeti szöveggel élvezheti, részletgazdag, kézzel rajzolt illusztrációk kíséretében.

Az elme pallérozása után most pedig jöhet a színes ceruzák hegyezése. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező születésének 80. évfordulója alkalmából rajzpályázatot írt ki az MTVA általános és középiskolásoknak, hogy kiderüljön, miként látják a fiatalok az Arany-eposz szereplőit, jeleneteit a 21. században. A karakterek és izgalmas jelenetek ábrázolásán túl akár egy egész ének elmesélésére is lehetőség van, képregény formájában.

A felhívásra november 4-ig a toldi@mtva.hu e-mail-címre küldhetik be a pályaműveket a jövő animációs mesterei. A szakmai zsűriben helyet foglalnak a hazai rajzfilmgyártás legújabb gyöngyszemének alkotói is: Csákovics Lajos, a Toldi kivitelező rendezője és Maticska Zsolt, az animációs sorozat látványtervezője. A részletek megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon.

Ihletforrásért is érdemes az oldalra látogatni, hiszen elérhetők a Toldi korábbi epizódjai és egyéb különleges tartalmak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.