Somorjai Kaszinó: Nélküled?

Mozi club
Esemény kezdete

A szlovákiai magyarok számára az elmúlt másfél évtized története az országos politikából történő fokozatos kiszorulásáról szólt.

Amíg a Magyar Koalíció Pártja a 2002-es parlamenti választásokon 320 ezer szavazatot szerzett és húsz magyar képviselőt delegált a pozsonyi törvényhozásba, addig az aktuális magyar gyűjtőpárt, a Szövetség, 130 ezer szavazattal rekedt a parlamenten kívül a tavaly szeptemberben tartott választásokon – miközben hagyományos ellenfele, a Most-Híd értékelhetetlen eredményt ért el.

A magyar párt rendre érkező kudarcai még egyetlen alkalommal sem vezettek átfogó megújuláshoz, s ami még ennél is nyomasztóbb probléma, hogy a nemzetiségi jogok is megrekedtek a 2000-es évek szintjén.

Mára oda jutottunk, hogy mind több hang kérdőjelezi meg az etnikai politika létjogosultságát – immár nem csak szlovák, hanem magyar oldalról is. Az általános zűrzavarban a szlovákiai magyar politika egyre kevésbé tűnik relevánsnak: ezen pedig végképp nem segít, hogy a vezető politikusok a regionális vagy országos ügyek markáns képviselete helyett megelégednek a magyarországi kormányzat üzeneteinek ismételgetésével.

Van-e jövője a nemzetiségi alapú politizálásnak Szlovákiában? Lehet-e a romló demográfiai mutatók és az általános bizalomvesztés ellenében is a parlamentbe kerülni? Kik a szlovákiai magyar politika célcsoportjai, tartalékai, szövetségesei vagy éppen ellenfelei? Egyáltalán: melyek a felvidéki magyar közösség érdekei 2024-ben?

A Somorjai Kaszinó ezekre a nyilvánosságban kibeszéletlen kérdésekre keresi a választ soron következő beszélgető estjén.

Vendégeink lesznek:

ÖLLÖS LÁSZLÓ, politológus, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke FIALA-BUTORA JÁNOS, jogász, emberi és kisebbségi jogi szakértő

Házigazda: KOTIERS RÓZA, polgári aktivista

Jöjjenek el, kérdezzenek Önök is velünk február 29-én, csütörtökön este 7-től a Mozi-ba.

Somorjai Kaszinó