2022. október 29., 12:12

Tóth Dénes, a 14 éves világbajnok

A mai fiatalság lusta, mindent másoktól vár, csak a világhálón lóg, halljuk sokfelől. Ennek ellentétje Dénes, aki olyan jól osztja be idejét, hogy jut ideje a kemény edzésre, a tanulásra, sőt a szüleinek is segít.

Tóth Dénes
Fotó: Tóth Dénes archívuma

Ismerkedjünk meg a muzslai Endrődy János Alapiskola kilencedikes diákjával, aki a kick-box ifjúsági világbajnokságon, az olaszországi Jesolóban angol ellenfelét legyőzve korosztályos világbajnok lett. Nagyszerű sportoló csodálatos eredménye – lelkesednek tanárai, iskolatársai és a község vezetősége is. 

Milyen érzés világbajnoknak lenni? 

Amikor megtudtam az eredményt, nagyon örültem, hiszen sok munkám van benne. Azt hittem, világbajnoknak lenni más világ, de nem. Ugyanaz maradtam, aki azelőtt voltam, végzem a feladataimat továbbra is, mint azelőtt. A szüleim, akik a világhálón élőben nézték a versenyt, szurkoltak, és nagyon meghatódtak a győzelmemen. Apukám sírt is örömében! Hazatérve otthon is ünnepeltünk. 

Mikor találtál rá erre a sportra? 

Elsős koromban, apukám ajánlotta. Ő régen karatézott, és azt gondolta, a kick-box sokkal izgalmasabb, versenyezni is hamarabb elkezdhetünk. Anyukám eleinte féltett, de mára már megszokta, és ő is bátorít, lelkesít.

Az Esztergomi Kick-box Egyesületnél kezdtem, és ott is versenyzek mind a mai napig Magyarország színeiben. Ez a technikás sport rögtön megtetszett, később se jutott eszembe, hogy abbahagyjam. A kezdés után egy évvel már versenyeztem.

Nehezek az edzések? Nem megy a sport a tanulás rovására? 

Az edzőmmel, Olasz Attilával nagyon jól megy a munka. Ő a válogatott edzője is. Heti négy technikai tréningem van. Alaposan begyakoroljuk az ütés-rúgás technikáját, három futóedzés van a kondícióért, de én még további edzéseket is beiktatok, nemegyszer biciklin teszem meg a Muzsla–Esztergom távot a klubba menet. Egyébként edzés előtt és után is tanulok, belefér ez is az időmbe. Kiskoromban színjeles tanuló voltam, később alábbhagyott a tanulási kedvem, de tavaly már ismét kitüntetett voltam. Angolul is szívesen tanulok, mert kell ez a nyelv a versenyeken. 

Tóth Dénes
Fotó:  Tóth Dénes archívuma

Izgulsz a versenyek előtt?

Kisebb koromban még izgultam, az utóbbi években ez a drukk csillapodott, tudok koncentrálni, még ha jobb is az ellenfél. Tudom, ha mindent megteszek, nem maradhatok szégyenben. 

Milyen eredményeid vannak? 

Európa-kupa-győztes vagyok, többszörös világkupa második, most pedig világbajnok lettem. A cadet2 light-contact és kick-light kategóriákban versenyeztem. Míg az elsőben csak öv fölé lehet rúgni, addig a másodikban a combot is. Light-contakt kategóriában a nyolcadik helyig tudtam jutni két nyertes és egy vesztes meccsel, a kick-light-ban pedig mind a négy meccset megnyertem, így ebben tudtam világbajnok lenni.

A helyszínen szembesültem azzal, milyen erős a mezőny, de éreztem, jól fogok szerepelni, hiszen júniusban volt a világkupa, ahol második lettem. Az edzőm is számított rá, hogy minimum érmes leszek, de, hogy bajnok lettem, még nagyobb öröm volt.

A győztes meccs után máris mentem szurkolni a csapattársaknak. 

Terveid? 

Jövőre Európa-bajnokság lesz, ott szeretnék jó helyezést elérni, persze először ki kell jutni rá. Az iskolaválasztás is előttem áll, lehet, Esztergom egyik gimnáziumában folytatom. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/43. számában.

  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.