2023. október 19., 18:38

Buchinger újra a régi formájában

A kevert harcművészet – vagy, ahogy mindenki ismeri, az MMA – felvidéki magyar harcosai közül a legtapasztaltabb Buchinger Iván.

Buchinger Iván Oktagon 47
Buchinger Iván a Jakub Dohnal elleni győztes meccs után
Fotó: Buchinger Iván Facebook-oldala

Az OKTAGON 47-ben fiatal, feltörekvő kihívója akadt Buchingernek a cseh Jakub Dohnal személyében. Dohnal kick-boxos előélettel rendelkezik, de a szantában („kínai kick-box”), a graplingban és a HtH-ban (hand-to-hand combat) is vannak tapasztalatai.

Buchingernek 41 győzelem és nyolc vereség volt a kontóján a meccs előtt, míg Dohnal 12-szer győzött, és négyszer kalapálták el. Buchinger 37, Dohnal 31 esztendő, a magasságkülönbség mindössze két centiméter, a kihívó javára. Papírforma szerint Buchingernek kellett nyernie, de az MMA-ban gyakorta láthattuk példákat arra, hogy a fiatalos hév és lendültet csodákra képes a ketrecben.

Buchingert népes szurkolótábor kísérte el a Csallóközből, akik majdnem két teljes menetet nézhettek végig, a második menet 4:46 percében a bősi sportoló technikai KO-val köszönt el kihívójától. Buchinger Ivánnal a mérkőzést követően beszélgettünk.

A rutin és a tapasztalat aratott diadalt szombaton a ketrecben?

Nem, az erő és a kondíció. Jobban fel voltam készülve. Magabiztosabb voltam. Meg hát igen, kicsit az évek is. Úgy vettem észre, hogy az ellenfél fél tőlem.

Az hogy jött le, hogy fél tőled, a szemén láttad? Vagy hogyan érezted?

Amikor az első menet végén összekapaszkodtunk, éreztem, hogy fogy el, erőben és kondícióban egyaránt. Amikor elkezdődött a második menet, az elején éreztem, hogy meglesz. Láttam, hogy fél az ütésektől.

Dohnal kick-boxos előélettel rendelkezik, cseh, szlovák és magyar bajnok, Eb 2. helyezett, nem lebecsülendő ellenfél. Hogyan készültél a mérkőzésre.

Dohnal korábban egy alkalommal edzőpartnerként segítette a felkészülésem, amikor a Vojto Barborík elleni meccsre készültem, így már ismertem őt. Az akkor is érezhető volt, hogy erős versenyző, és jó kondiban van. Akkor megszenvedtem vele. A korábbi tapasztalatok alapján erősebb meccsre számítottam, mint amilyen végül volt.

dohnal buchinger
Jakub Dohnal, nagyon sportszerűen, megtapsolja Buchinher Ivánt az eredményhirdetésnél. Elsöprő fölénye egyértelmű volt.
Fotó:  Buchinger Iván Facebook-oldala

A Losane Keitával szembeni vesztes mérkőzés után sikerült fejben rendbe rakni magad, és Abou Tounkarát már magabiztosan rendezted le. A Tounkara és a Dohnal elleni mérkőzés is a második menet ötödik percében ért véget. Mi volt a fő különbség a két ellenfeled között?

Inkább azt mondanám el, ami a közös volt bennük. Egyik sem volt igazán jó sem állásban, sem földharcban. Mindkét területen tudtak valamennyit, mind a kettőnek voltak erősségei, de ez kevés volt a győzelemhez. Dohnal tudta, hogy ha legyőz engem, akkor sokat fog előrelépni a ranglétrán, ezért kezdeményezte a mérkőzést. De erre még várnia kell.

A szaksajtó is a ketrecbeli elképesztő fölényedről ír, nyilván beleadtál mindent abba a két menetbe. A mérkőzés után hogyan regenerálódsz?

Igazából nem is nagyon volt időm relaxálni.

Miért?

A mérkőzés után vasárnap már beléptem éjjeli műszakra. A vízműveknél, gépészként dolgozom. De nem is akarok sokat pihenni, a meccs alatt nem sérültem le, rendben vagyok, várok a következő lehetőségre. Ez decemberben lehet kilátásban. Szeretnék ebben az évben még egyet bunyózni.

Maradsz az OKTAGON-on belül?

Igen, élő szerződésem van, ami kizárja, hogy más szervezeteknél szálljak ketrecbe.

A szervezeten belül ki lehet a potenciális ellenfeled?

A legutóbbi győzelmem után az első három között vagyok két súlycsoportban is. Az OKTAGON részéről van egy ilyen törekvés, hogy bajnoki övért mérkőzzek. Ezzel egyelőre kivárok.

(Ez a beszélgetés a MAGYAR7 hetilapban jelent meg. Tegnap az OKTAGON kiadta, Buchinger Ronald Paradiserrel vív címmeccset december 9-én, Ostraván.)

Pedig egy kívülálló azt gondolná, hogy egy sportolónak ez a célja...

Most, hogy elkezdtem dolgozni, már nehezebb összeegyeztetni a munka és a felkészülés egyensúlyát, ez a fő okom.

Megjelent a MAGYAR7 42. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.