2021. december 21., 13:05

Bondár Anna: A következő célom, hogy top százas teniszező tudjak maradni

Bondár Anna karrierje során először zárta az évet a legmagasabban jegyzett magyar női játékosként és első alkalommal lett az Év legjobb női teniszezője Magyarországon. Interjúnk Bondár Annával, aki január elején még a 275. helyen állt a világranglistán, ma pedig top 100-as játékosnak mondhatja magát.

bondár
Fotó: huntennis.hu
Bondár Anna

Mikor ezt a beszélgetést rögzítjük a világranglista 91. helyén találhatunk, hiszen egy rendkívül sikeres ősznek köszönhetően bekerültél a világ 100 legjobb női teniszezője közé. Hogyan értékelnéd a 2021-es évedet?

Az év elején a világranglista 275. helyén álltam és az volt a célom, hogy bekerüljek a legjobb százötven teniszező közé, amit szerencsére sikerült túlteljesítenem.

Nagyon elégedett vagyok a mostani ranglista helyezésemmel, persze nem szeretnék itt megállni, a célom továbbra is a minél jobb helyezés elérése a ranglistán.

Mint említetted, januárban a 275. helyén álltál a világranglistán. Minek volt köszönhető ez a nagy előrelépés a karrieredben?

Az év második fele jobban sikerült, nyár közepétől játszottam nagyobb tornákon és sikerült erősebb ellenfelek, top százas játékosok ellen is győzelmeket aratnom, amik lendületet adtak a folytatásra. Ezek

a győzelmek segítettek abban, hogy elhiggyem, bekerülhetek a földkerekség legjobb száz teniszezője közé.

Idén sikerült megnyerned Argentínában egy WTA 125-ös tornát. Mondhatjuk, ez volt pályafutásod eddigi legnagyobb sikere?

Mindenképpen ezt mondanám karrierem eddigi legnagyobb sikerének. Igazából Dél-Amerikába azzal a céllal mentem, hogy az Australian Open főtáblája meglegyen, az argentin tornagyőzelemmel ezt a célt sikerült is teljesítenem. A következő héten pedig sikerült rátennem egy lapáttal, a chilei tornagyőzelemnek köszönhetően bekerültem a legjobb száz teniszező közé a világranglistán.

A kemény munka meghozza gyümölcsét, ez a te esetedben is igaz, hiszen 2016 novemberében egy komoly térdműtéten estél át, de kemény munkával sikerült bekerülnöd a top 100-ba. Gondoltad volna öt éve, hogy sikerül ezt az álmodat megvalósítanod?

Az elején eléggé kilátástalannak tűnt a helyzet, voltak kétségeim, de szépen haladt a rehabilitációm, úgyhogy kezdtem reménykedni benne, hogy visszakerülök oda, ahol voltam a sérülésem előtt. Bízom benne, hogy ilyen szépen tudok haladni a top 50 felé.

bondár
Fotó:  Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló

Minden élsportoló próbálja elkerülni a sérüléseket. Mentálisan hogyan viseled a nehezebb időszakokat, a sérüléseket?

Szerencsére ez az egy komolyabb sérülésem volt eddigi pályafutáson során. Nem volt könnyű lelkileg, de sokat segített, hogy a szüleim és az edzőim is támogattak. Külön érdekes, hogy 2016. november 7-én volt a műtétem, és idén a Buenos Aires-i döntő is éppen november 7-én volt.

Öt év különbséggel mennyi minden történt velem, erre pont a díjátadón döbbentem rá.

Úgy tűnik, a magyar teniszben valami elindult, hiszen rajtad kívül Udvardy Panna is bekerült a top százba, de Gálfi Dalma is az elit közelében van. A férfiaknál is akadnak kiugró sikerek, gondolok Fucsovics Marci idei wimbledoni eredményére. Számodra mi a legfőbb cél?

Mindenképpen segít, hogy ennyien vagyunk a legjobbak között, tudjuk motiválni és húzni egymást.

Számomra most a következő cél, hogy stabil top százas teniszező legyek, ezt követően pedig a célom a top 50.

Fucsovics Márton és Babos Tímea óta nem volt top százas teniszezőnk, hosszú idő után neked sikerült átlépned ezt a bűvös határt. Timi és Marci életútja számodra egyfajta motiváció, hogy lehet sikeres egy magyar teniszező a világban?

Nagy segítség, hogy vannak előttem játékosok, akik már megjárták ezt az utat, és nagyon örülök, hogy ebbe a körbe most én is be tudtam lépni.

Van-e esetleg olyan teniszező, akire példaképként tekintesz?

Régi példaképem és nagy kedvencem a belga teniszező Justine Henin volt, akinek tetszett a játéka. Sajnos  nem volt lehetőségem játszani vele, de mióta visszavonult, azóta példaképként tekintek rá.

Mit tartasz a legnagyobb erősségednek?

Két dolgot tudnék kiemelni, az egyik a szervám, ha jól működik és jó százalékban tudom hozni, akkor az nagy segítség tud lenni. A másik a tenyeresem, amivel szeretem irányítani a játékot.

Magyarországon salakpályán nőttél fel, ezt mondanád a kedvenc borításodnak is?

Így van, életem nagy részét salakon töltöttem, így ezt mondanám a kedvencemnek. Tisztába vagyok azzal, hogy a WTA-tornák nagy többsége kemény pályán zajlik, úgyhogy én is egyre többet fogok kemény pályán játszani, igazából ez sem áll messze a játékomtól.

Mennyire nehéz a borítások közötti átmenet a számodra?

Igazából az idei évben többször váltottam borítást, az egyik héten salakon játszottam, a másik héten pedig kemény pályán vagy éppen fordítva. Szerencsére jól sikerül alkalmazkodnom ezekhez.

A világranglistán elfoglalt helyezésnek köszönhetően januárban először szerepelhetsz Grand Slam torna főtábláján. Hogyan készülsz az Australian Openre, és mit vársz első GS-tornádtól?

Eddig még csak Grand Slam-selejtezőkben játszottam, így nagyon várom már az első főtáblás Grand Slam tornámat.

Kiváncsian várom, mennyire lesz más a hangulata, már el is kezdtem az alapozást. Az Australian Open előtt lesz két felvezető WTA 250-es torna, úgyhogy várom már nagyon, remélem kedvező sorsolást kapok, és sikerül meccset nyernem.

Hamarosan karácsony, hogyan készülsz az ünnepekre, mikor kezdődik az új szezon számodra?

Az ünnepek közül épp a karácsony a kedvencem, ilyenkor tudok együtt lenni a családommal. Most kicsit rövidebb lesz a z ünnep, mert hamarosan kezdődik a szezon, és indulunk Ausztráliába, de ennek ellenére megmarad a családi hangulata az ünnepeknek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.