2022. január 15., 17:17

A Djokovic-ügy alaposan felkavarta az ausztrál belpolitikát

Ausztrál belpolitikai szálak húzódhatnak Novak Djokovic világelső szerb teniszező ügye mögött – számolt be a Magyar Nemzet a BBC brit közszolgálati média helyi tudósítójának cikke alapján.

Novak Djokovic
Fotó: TASR/AP

 A Scott Morrison vezette ausztrál kormány és az ügyben eljáró bíróság egymásra igyekeznek hárítani a felelősséget: miután a miniszterelnök utasítására január 6-án visszavonták a sportoló vízumát, Djokovic megtámadta a döntést, mire Morrison közölte, az utolsó szó a bíróságé lesz.

Anthony Kelly bíró azonban nem osztotta a kormány álláspontját, és a teniszező javára döntött, elrendelve, hogy kapja vissza a vízumát is. A „játszmába” ezt követően már Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter is beszállt.

Hawke „egészségügyi és közrendi okokból”, valamint „közérdekből” hozott pénteki döntése nyomán a 34 éves teniszezőt kiutasíthatják Ausztráliából és címvédőként nem indulhat el a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen. Péntek este az ausztrál szövetségi bíróság meghallgatáson fogadta Djokovic ügyvédeit, akik közölték: fellebbeznek Hawke döntése ellen. Az ausztrálok és a világ számára most úgy tűnik, a politikusok olyan szabályokat alkalmaznának, amelyeket ők maguk sem értenek – írta cikkében a BBC tudósítója, aki arra is rámutatott: „úgy tűnik, mintha a politikusok nem kommunikálnának egymással”.

A bevándorlásügyi miniszter azzal indokolta döntését, hogy Djokovic jelenléte erősítheti az oltásellenes érzéseket, aminek következtében az oltatlanok elutasíthatják az oltást, megerősödhetnek a vakcinaellenes nézetek, valamint csökkenhet az emlékeztető oltást felvevők száma.

Az országban pénteken már a 86 ezret is meghaladta az újonnan regisztrált betegek száma, és az elhalálozásokban is növekvő tendencia figyelhető meg: szombaton 49 áldozatról számoltak be az egészségügyi hatóságok. Ausztráliában a lakosság közel 78 százaléka kapta meg mindkét adag oltását, az emlékeztető szérumot azonban csupán 18 százalékuk vette fel. Bár nem olyan ütemben, mint Európában vagy az Egyesült Államokban, de a halálesetek száma növekszik. Ez Ausztrália, egy olyan ország, ahol a világ legszigorúbb járványügyi szabályait vezették be és ahol egyetlen eset egy egész város vagy állam lezárásához vezethet – hangsúlyozta a BBC tudósítója.

Az ausztrálok igyekeznek betartani a szigorú szabályokat, többségük beoltatta magát, emiatt váltott ki belőlük ellenérzéseket a Djokovic-ügy, ugyanis a szerb teniszező amellett, hogy oltásellenes nézeteit hangoztatta, a karanténkötelezettséget sem tartotta be, amikor igazoltan koronavírus-fertőzött volt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.