2022. január 10., 10:57
Frissítve: 20:39

Djokovic, a "kivételezett" tehetség - minden, amit a botrányról tudni érdemes

Novak Djokovicról újabban nem lenyűgöző teniszsikerei miatt hallunk, a világelső teniszező vélt vagy valós oltásszkeptikussága és az ebből eredő jogi problémái miatt került a figyelem középpontjába.

djokovic
Fotó: TASR/AP

A napok óta húzódó hercehurca egy újabb állomásához érkezett, miután egy ausztrál bíróság engedélyezte a szerb teniszezőnek, hogy a hatályos rendelkezésekkel ellentétben, de a megfelelő kivételek birtokában oltatlanul is beléphessen Ausztráliába. Jövő hét hétfőn ugyanis rajtolnak az ausztrál nyílt teniszbajnokság főtáblás küzdelmei, Djokovicnak pedig jó esélye van, hogy 2008, 2011, 2012, 2013, 2015. 2016, 2019, 2020 és 2021 után tizedjére is megnyerje az év első Grand Slam-tornáját.

Hacsak a koronavírus közbe nem szól!

Djokovic még a múlt héten érkezett meg Melbourne-be, csakhogy az oltás hiánya miatt visszavonták a vízumát és elkobozták az útlevelét. A sportoló az elmúlt néhány napot átmenetileg egy ausztrál fogdában, pontosabban egy ilyen esetekre kijelölt hotelben töltötte.

Ausztráliában egyébként igen forró téma a menekülthotelek (refugee hotel) kérdése. A COVID előtt, ahogy a nevük is mutatja, a szigetországba illegálisan bevándorlókat helyezték el itt, a járvány óta pedig egyfajta karanténhotelként (is) működnek. Egy az RT.com-nak nyilatkozó korábbi "lakó" az emberi jogok teljes negligálásáról számolt be a hotel kapcsán. A biztonságiőrök állítólag napjában legalább tízszer nyitnak rá a lakókra, akik az épületet nem, szobájukat is csak ritkán hagyhatják el. Tévé, számítógép nincs, csak a legszükségesebb bútorok. Az ellátás a hírek szerint kifejezetten rossz, külön élelmiszer vásárlására pedig nincs lehetőség. 

A bíróság helyi idő szerint hétfőn délelőtt döntött úgy, a teniszező végülis beléphet Ausztráliába. Az ügyben eljáró bíró szerint Djokovic minden tőle telhetőt megtett azért, hogy igazolja, átesett a fertőzésen, többek között az ausztrál tenisz szövetség egészségügyi főfelügyelője is indokolhatónak találta a kivételt. A sportoló egyébként a jelek szerint joggal védekezik azzal, hogy abban a hiszemben érkezett Melbourne-be, a szervezőktől megkapta a szükséges kivételt (a teniszező azt állítja, decemberben átesett a betegségen - erről mindjárt), csakhogy az ausztrál hatóságok nem látták indokoltnak a az ausztrál tenisz szövetség döntését, így visszavonták a korábban kiadott vízumát és nem engedték belépni az országba.

Az ügynek azonban ennyivel nincs vége!

Ausztrália ugyanis különösen kíméletlen korlátozó intézkedéseket hozott a koronavírus-járvány miatt, vasszigorral ellenőrzik a szabályok betartását, a kötelező oltás kérdése folyamatosan napirenden van náluk, így az egyébként is elégedetlen ausztrál közvélemény egy része nehezen viselné, ha egy sportoló, lett légyen az a világ legjobb teniszezője, mondvacsinált okok miatt kivételt kapna a szabályok alól. Könnyen meglehet tehát, hogy az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Alex Hawke közbelép és élve törvényadta jogával, személyesen vonja vissza Djokovic vízumát. Másrészről sokan támogatják Djokovic a járványügyi korlátozások ellen vívott harcát, hotelszobája előtt több tucatnyian tüntettek "szabadon bocsátásáért", az ausztrál járványvédekezés kritikusainak szemében tulajdonképpen hőssé vált az őt ért vegzálás miatt. 

A legfrissebb hírek szerint Djokovicot nem sokkal az ítélet kihirdetése után újra őrizetbe vette a rendőrség, ausztrál sajtóértesülések alapján úgy tűnik, Alex Hawke tényleg saját kezébe veszi a dolgot és kitoloncoltatja a teniszezőt Ausztráliából.

Az ügy egyébként nemzetközi kontextust kapott azok után, hogy a szerb elnök, Aleksandar Vucic azzal vádolta meg az ausztrál hatóságokat (és magát Scott Morrison miniszterelnököt), "politikai boszorkányüldözés" zajlik Djokovic és rajta keresztül a szerb állam ellen. 

Valóban vakcinaellenes Novak Djokovic? Az elmúlt hetekben rendre felmerült a nemzetközi sajtóban, hogy a teniszező elutasítja a koronavírus-oltást (máig nem cáfolta, de meg sem erősítette, hogy be lenne oltva), általában anélkül, hogy pontosan idézték volna a kijelentéseit. Mi, sokakkal ellentétben, nem szeretnénk pálcát törni a sportoló felett, így kommentár nélkül idézzük néhány kijelentését, az olvasókra bízva a döntést. Djokovic 2020. áprilisában például azt nyilatkozta, "ellene van az oltásoknak", bár ekkor még nem állt rendelkezésre COVID elleni vakcina, később pedig azt, szeretné ő eldönteni, "mi a legjobb" a testének, máskor pedig a sportolók kötelező oltása ellen foglalt állást. Ennyi elég is volt ahhoz, hogy a nemzetközi anti-vaxxer közösségek ünnepelt sztárja legyen, holott ennél durvább kijelentésekre sosem ragadtatta magát. Djokovic és a tudomány viszonyához még egy érdekes adalék. Korábban több alkalommal is beszélt arról, mennyire fontosnak tartja az elme erejét. Egy Instagram-videóban például elmondta, szerinte az emberi elme képes megtisztítani a szennyezett vizet, mivel "a folyadék részecskéi reagálnak az emberi érzelmekre".

Ahogy az imént említettük, a szerb teniszező arra hivatkozva kért kivételt az oltási kötelezettség alól, hogy decemberben átesett a COVID-on.

Mindezt egy december 16-ai "keltezésű" pozitív PCR-teszttel igazolta, csakhogy van itt egy kis bökkenő. Az állítólagos pozitív eredmény napján Djokovic részt vett egy a szerb posta által szervezett ünnepségen (annak apropóján, hogy a szerb posta bélyegsorozatot adott ki a teniszező arcképével), egy nappal később a szerb tenisz szövetség egyik rendezvényén is megjelent, majd karácsonykor Belgrád belvárosában is felbukkant, holott elvileg 14 napos karanténidőszakát kellett volna töltenie. Mindezek fényében két eset lehetséges és egyik sem vet túl jó fényt a teniszezőre. Az első, hogy Djokovic figyelmen kívül hagyta pozitív tesztjét, miközben tudta, hogy fertőzött. Ilyesmiről egyelőre nincs szó, de, ha valaki talál egy szigorú szerb bírót és feljelenti a teniszezőt, akár büntetőjogi felelőssége is felmerülhet.

djokovic
Fotó:  Facebook
Djokovic kálváriája. Ismeretlen szerző műve.

A másik forgatókönyv, hogy a teniszező nem a saját tesztjére kért kivételt, esetleg egy hamis tesztet mutatott be az ausztrál szervezőknek.

A főtáblás küzdelmek jövő héten hétfőn indulnak, de hogy a vízum körüli hercehurca mennyire viselte meg Djokovicot, hatással lesz-e a teniszező fizikai és mentális állapotára ez a néhány napos szobafogság, egyelőre kérdéses. Az biztos, ha sikerül győznie Melbourne-ben, a szerb sportoló történelmet ír, ugyanis átadja a múltnak Roger Federer megdönthetetlennek hitt, azóta Rafael Nadal és ő maga által is beállított, húsz Grand Slam-győzelmet számláló rekordját.

A végére még egy fontos nézőpont! Djokovic ügye túlmutat a sportsikereken!

A sportolók kötelező oltása ugyanis igen kényes téma. Felmerülhet például a kérdés, foglalkozna-e hasonló helyzetben ennyit a sajtó, az ausztrál állam és a tenisz szövetség egy sokadik ranghelyre sorolt teniszezővel? Mennyire fair Djokovic "kollégáival" szemben ez a bánásmód? Ha nekik kötelező volt, ha ők nem válthatták ki egy pozitív PCR-teszttel az oltást, a szerb teniszezőnek ez csak azért jár, mert ő a világelső? A második helyre rangsorolt játékosnak is járna? És a harmadiknak?

Ehhez a kérdéshez támpontot nyújt, hogy a világranglista 81. helyén álló cseh teniszezőnő Renata Voráčová hasonló kivételek alapján kiadott vízumát az ausztrál hatóságok szintén visszavonták. A játékos, aki az a főtáblára jutásért még pályára is lépett Melbourne-ben, már elhagyta Ausztráliát.

Vagy közelítsük meg másik irányból a problémát! Milyen jogon dönti el egy sportszervezet, hogy kötelező oltást kér a résztvevőktől, ha ezt például a saját országuk nem követeli meg? Ki vállalja az oltás következményeivel járó, sportteljesítményükre ható esetleges kockázatot? Ha egyszer orvosilag indokolt, szakemberek által jóváhagyott kivételt kapott a teniszező, az ausztrál hatóságok milyen jogon "vették őrizetbe"? Megannyi kérdés, amire valószínűleg a tenisztorna zárultával sem kapunk majd választ. Pedig épp itt lenne az ideje!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.