2020. június 29., 14:33

A Déli Ötös Íjászbajnokság első fordulója

Tegnap tartották Köbölkúton a Déli Ötös – Južná päťka íjászverseny első fordulóját, igazán nagy érdeklődés mellett – 32 csapatban 210 versenyző jelentkezett a megmérettetésre.

Médialapozó

„Kilenc éve néhai Rédey Péter barátommal, sporttársammal sokat versenyeztünk és azt vettük észre, az összes versenyt húzzák északra, a magyar kluboknak egyre szűkülnek a versenylehetőségei” – mondta el Száraz Attila a szervező érsekújvári Legolas íjászklub nevében.

ijaszok-2-copy.jpg
Középen Száraz Attila szervező, az érsekújvári Legolas íjászklub elnöke

Hozzátette, ötletük alapján 2012-ben szervezték meg először a Déli Ötös bajnokságot, beszervezve és mozgósítva más felvidéki íjászklubokat is. Csatlakoztak hozzájuk Komárom, Naszvad, Ógyalla, Csallóközaranyos, Kamocsa, Udvard és Vágtornóc íjászklubjai is. Így mindig más a szervező klub és a verseny helyszíne is.

Száraz Attila kifejtette, nyolc típusú íjjal lőnek a résztvevők a legegyszerűbb reflexíjtól a csigás íjig, amely a legfelsőbb kategória.

„Itt a köbölkúti Ardea rekreációs központ körül magas, meredek dombok vannak, ezért ez igen nehéz pálya. A krosszpályán és az erdős részen 32 helyen állítottunk fel állatcélt. Erre meghatározott távolságról lőnek a versenyzők korosztályok és az íj típusa szerint. A pontozásnál azt veszik figyelembe, az állat melyik részét találta el a versenyző. Ezen a vér nélküli vadászaton a szívzóna eltalálása éri a legtöbb pontot” – magyarázta a szervező Legolas klub elnöke.

ijaszok-8-copy.jpg

Az idén a járványhelyzet miatt csak most tudták megrendezni a verseny első fordulóját. A második forduló július 7-én lesz Vágtornócon a Hubert Arovs íjászklub szervezésében. A harmadik fordulót Ógyallán az Aranyszarvas Íjászegyesület szervezi augusztus 9-én, a negyediket pedig Udvardon az Artemisz íjászklub szeptember 6-án. A fináléra Kamocsán került sor ismét az érsekújvári Legolasz klub szervezésében. Ezen avatnak bajnokokat is a fordulók összesítése alapján.

A megmérettetésre Magyarországról és Szlovákia egész területéről érkeztek versenyzők, még Kassa mellől is, köztük gyerekek. Száraz Attila tapasztalata szerint sok gyerek elkezdi a sportot, majd többen abbahagyják.

A jó teljesítmény 70 százalékban fejben dől el, csak a maradék 30 százalék a technika. Ha valakinek gondjai vannak, nem tud pontosan lőni. Kitartás, türelem és összpontosítás – ez az alfája és omegája az íjászsportnak”

– hangsúlyozta Attila.

Érdekesek voltak még a versenyen a célállatok. A medve, róka, nyúl, farkas mellett különlegesebb, sőt kihalt fajok is megjelentek – mind a dodó kacsa és a dinoszauruszok. A Covid19 vírust már el se hozták, mert kilőtték egy előző íjászversenyen.

+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék