2022. február 21., 18:40

Történelmi sikereket hozott az olimpiai jégkorongtorna

Véget ért a pekingi olimpia és ezzel együtt a jégkorongtorna is. Finnország története során először szerzett aranyérmet, Szlovákia pedig megszerezte első csapatsportban elért érmét. 

jégkorong
Fotó: TASR/AP

A jó hír az, hogy a koronavírus-járvány miatt nem kellett megszakítani, vagy elhalasztani a tornát. Ugyan beütött egy-két pozitív eset az egyes csapatoknál, de nem történt tömeges fertőzés, így a csapatok tudták folytatni a mérkőzéseket. A szervezők is figyeltek arra, hogy ne történjen baj, és hála istennek minden meccset sikerült gond nélkül lejátszani.

Az alapcsoportoknál nem voltak meglepetés

A csoportköröket követően nem történt meglepetés, a papírforma szerint jutott tovább mindenki. Talán azt nem vártuk, hogy az A-csoportban nem Kanada, hanem az Egyesült Államok jutottak mindjárt negyeddöntőbe. A harmadik helyet a németek szerezték meg a hazai kínaiak előtt. A B-csoportban Csehország csak a harmadik helyet szerezte meg, így középdöntőt játszottak. A C csoportban nem az első helyért skandináv csata adódott a finnek és a svédek között, amelyet a finnek nyertek meg. Az utolsó harmadban 3-0 ról megfordították a meccset és a hosszabbításban is ők ütötték az első gólt. Szlovákia Lettországgal hozta a kötelezőt, és Ramsay együttese új lendületet kapott.

USA
Fotó:  TASR/AP
Sima középdöntő

A középdöntőkben érdekes párosítások alakultak ki, hiszen két meccset is megismételtek. Ilyen volt a Kanada-Kína találkozó. A csoportban sima 5-0-as kanadai győzelem született. A középdöntőben sem hagyták a véletlenre a kanadaiak, 7-2-es arányú győzelemmel jutottak tovább. A másik olyan mérkőzés, amelyet a B-csoportban már megrendeztek, a Csehország-Svájc találkozó volt. A csoportkörben a csehek csak büntetőkkel tudták megverni a svájciakat. A középdöntőben azonban hiába vezettek a csehek, a svájciak megfordították a mérkőzést, és meglepetésre 4-2 re nyertek.

A svájciak jobban akarták azt a győzelmet, a csehek pedig kiestek, a szomszédaink számára ez volt minden idők legrosszabb olimpiai szereplése, hiszen csak a kilencedik helyet szerezték meg. A szlovákok nekiestek a németeknek, és megérdemelt 4-0-as győzelemmel küldték haza őket. A lettek hiába játszottak szoros meccset a dánokkal, végül egy góllal a dánok bizonyultak jobbnak.

Dánia
Fotó:  International Ice Hockey Federation (IIHF) facebook
A tengerentúliaknál hiányoztak leginkább az NHL-es játékosok

Érdekesen alakultak a negyeddöntők is. Finnország viszonylag könnyen jutott tovább, hiszen Svájc nem okozott különösebb problémát a számukra, 5-1 re simán behúzták a mérkőzést. Az oroszoknál sem történt probléma, habár a dánok mindent megtettek azért, hogy legyen egy bombameglepetés, de végül az oroszok magabiztosan nyertek 3-1-re. A Szlovákia-Egyesült Államok mérkőzés azonban már átírta a papírformát, ugyanis a szlovákok hazaküldték az egyik favoritot. A meccs sok fordulatot hozott. Először a szlovákok vezettek, majd az amerikaiak megfordították a meccset, és végül néhány másodperccel a mérkőzés vége előtt egyenlítettek a szlovákok. A büntetőpárbajt pedig Slafkovskýék nyerték, köszönhetően a jól védő Patrik Rybár kapusnak. A Svédország-Kanada meccsen mindössze egy hiba döntött. A csapatok hasonló erővel bírtak és ez a játék képe alapján is meglátszott, ám a kanadaiak egy védelmi hibát követtek el, amelyet a svédek könyörtelenül kihasználtak. A meccs végén pedig az üres kapuba is betaláltak, így 2-0 val jutottak az elődöntőbe.

Svédország
Fotó:  TASR/AP
A két legerősebb csapat jutott a fináléba

Izgalmas meccseket hozott a két elődöntő is. Az első találkozón a taktika játszott nagy szerepet, ugyanis Finnország szinte hibátlan mérkőzésen múlta felül Szlovákiát. A finnek fegyelmezettek voltak és védekeztek, nem kerültek emberhátrányba. A meccs elején Manninen talált be, ez pedig elég volt ahhoz, hogy végig kontrolálják a mérkőzést a finnek. A szlovákok hiába próbáltak helyzeteket kialakítani, a finnek ezt nem engedték nekik. A végén pedig Pessonen üres kapus gólja állította be a végeredményt.

A másik elődöntő sokkal izgalmasabb volt, hiszen nyíltsisakos küzdelmet láthattunk. Az oroszok nekiestek a svédeknek, és ez által meg is született a meccs első gólja. A svédek azonban nem adták fel, hajtottak az egyenlítésért, amely sikerült is Lander révén. A drámai meccs azonban drámai szétlövést hozott, és csak a nyocadik szériában dőlt el, az hogy a finnek ellenfele Oroszország lesz a döntőben.

oroszország
Fotó:  TASR/AP
Boldog szlovákok

A bronzmérkőzésen általában a két csalódott csapat szokott jégre lépni, de itt most olimpiai érem volt a tét. A meccset a svédek kezdték jobban, majdnem sikerült megszerezniük a vezetést, de a kiváló Rybár fogta a svéd támadásokat. A szlovákok lassan és fokozatosan kezdtek éledezni, ez pedig meg is látszott az eredményen is, hiszen a torna fiatal gólkirálya, Juraj Slafkovský egy bődületes bombát lőtt. A második harmadban a szlovákok növelni tudták az előnyüket, hiszen a tornán először kihasználták emberfórjukat, így Takáč révén már 2:0 volt az állás. A harmadik harmadban a svédeknek kellett volna jönniük, ám nem tudtak pontosak lenni a befejezésnél, ehelyett a szlovákok voltak azok, akik tovább támadtak. A szlovákok vérszemet kaptak, érezték, hogy hamarosan nyakukban lehet a bronzérem, ezért annál motiváltabbak voltak. A svédeknek is lépni kellett, ezért lehozták a kapusokat. A szlovákok pedig kétszer is betaláltak az üres kapuba, így megérdemeltem szerezték meg a bronzérmet.

Szlovákia
Fotó:  TASR/AP
A finnek megcsinálták

A fináléba két magabiztos csapat jutott. A  torna előtt a szakértők is a finneket és az oroszokat várták a döntőbe. A kérdés az volt, hogy Oroszország a kilencedik aranyérmét szerzi-e meg, vagy Finnország először nyer olimpiai tornát. A találkozó taktikusan és óvatosan indult, mindkét fél vigyázott, hogy ne hibázzon. A finneknek azonban szabálytalankodtak. Az oroszok az emberelőnyt ki is használták, így Grigorenko góljával vezettek. A finnek a gól után rákapcsoltak, de nem tudtak betalálni. A második harmadban azonban egy váratlan lövésből, egyenlítettek, Pokka volt az, aki eredményes volt. Kiegyenlített csata zajlott, mindkét kapunál voltak helyzetek. A harmadik harmad elején az egyik legjobb finn játékos bombázott, Marko Anttila, a lövésébe pedig Bjorninen ért bele, így már a finnek vezettek. Az eredményt pedig sikerült a végéig megtartani, így a finnek megérdemelten szerezték meg az első olimpiai aranyérmüket.

Finnország
Fotó:  TASR/AP
Minőségi jégkorong

Összeségében elmondható, hogy egy színvonalas olimpiai jégkorongtornán vagyunk túl. Ez még akkor is igaz, ha az NHL-es játékosok nem tudtak eljönni. Ez viszont egy nagy kritika és óriási pofon Kanadának és az USA-nak, hiszen pont a profi játékosaik miatt nem sikerül az érmekért harcolniuk. Előtérbe kerültek a KHL-es játékosok, és ez meg is mutatkozott a torna során, ugyanis a két legerősebb csapat az orosz és a finn jutott a döntőbe, a játékosaik pedig nagyrész a KHL-ben játszanak. Mindenképpen érdemes megemlíteni Szlovákiát, amely fantasztikus eredményt ért el, és történelmet írt azzal, hogy az ország története során először szereztek érmet az olimpián. A szlovákokat a torna előtt több kritika érte amiatt, hogy túl fiatal játékosokkal utaztak ki. A 17 éves Juraj Slavkovský eredménye cáfolt rá erre a kiritikára. Személyében ugyanis egy óriási sztárt fedeztek fel, és Szlovákia nagyrészt neki köszönheti ezt a kiváló eredményt, illetve, a torna gólkirálya is ő lett. Négy év múlva Milánóban rendezik a következő olimpiát. Nagy valószínűséggel akkor már az NHL-es játékosok is megmutathatják magukat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.