cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. április 19., 19:40

Négy magyar csapat szerepel az olimpián

Teljes a nyári olimpiai játékok női kézilabdatornájának tizenkét csapatos mezőnye, a magyar válogatott is ott lesz Párizsban. A debreceni olimpiai selejtezőtornán Magyarország végzett az élen 6 ponttal, Svédország 4 pontot szerezve a második helyen zárt, ezzel az északiak is kijutottak a 2024-es ötkarikás játékokra.

kézilabda
Fotó: MTI

Három meccs, három győzelem, magabiztos játék – mi kell még? A debreceni kvalifikációs torna előtt lényegében mindenki azzal számolt, hogy a svédek az első számú esélyesek, a kijutásuk biztosra vehető, a második, olimpiát érő helyért a magyarok és a japánok vívnak majd nagy csatát, a kameruniakat pedig mindenki könnyedén legyőzi. Ebből aztán nem lett semmi, mert az afrikaiak visszaléptek a szerepléstől, nem utaztak el Magyarországra, hiába zajlottak a háttérben tárgyalások, rábeszélések.

A torna április 11-én kezdődött, 14-én fejeződött be, a hírekben pedig 9-én jelent meg, hogy a 2023-as vb 24. helyezettje, az utolsó két Afrika-bajnokság ezüstérmese utazási nehézségek miatt nem vesz részt a debreceni olimpiai selejtezőn. A kameruni szövetséget az IHF (Nemzetközi Kézilabda-szövetség), a Magyar Kézilabda Szövetség, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, a nemzetközi diplomáciai szervek sem tudták meggyőzni arról, hogy a női válogatottnak érdemes elutaznia a tornára, és ami igazán különös, más afrikai válogatottat sem sikerült meggyőzni arról, hogy van értelme eljönni Európába lejátszani három mérkőzést az olimpia jegyében.
Az európai kézilabda

Felesleges külön részletezni, hogy a kézilabda mennyire Európa-központú. Összehasonlításképpen: a párizsi játékok kézilabdatornáján a férfi és a női mezőnyben is 9-9 csapat európai, míg kosárlabdában a szintén tizenkét csapatos mezőnyben a nőknél 5 európai, a még nem teljes mezőnyű férfiaknál a 8-ból 5 gárda Európán kívüli. A röplabdásoknál ugyancsak legalább 5-6 csapat képviseli majd az Európán kívüli világot, jelenleg 5-5 hely kiadó mindkét nemnél, a gyephokisoknál is hasonlóak az arányok (igaz, itt az egykori brit birodalmiság maradványait láthatjuk), csak vízilabdában hasonló a helyzet, a férfiak mezőnyében tizenkét csapatból 9 európai, a nők esetében tízből hat.

Az IHF a szabályoknak megfelelően szabadkártyát adott a selejtezőre, és az „Új piacok programja” keretében Nagy-Britanniát hívta meg a tornára. A britek 2012-ben házigazdaként vettek részt az olimpián, az utolsó, tizenkettedik helyen zártak, sem előtte, sem azóta nem szerepeltek egyetlen világversenyen sem. A brit lányok a debreceni selejtező előtti héten Portugáliában töltöttek egy hetet, majd hazautaztak; mindenki ment a dolgára, egyesek a tanulás mellett kézilabdáznak, kedden kapták meg a felkérést, csütörtökön pedig a gyorsan összeverbuvált csapat már Debrecenben lépett pályára.

Április 11-én a magyar–brit mérkőzéssel kezdődött a Főnix Arénában a torna, és 49–11-es magyar sikerrel ért véget. A félidőben 24–6-os hazai vezetésnél nyilvánvaló volt, hogy aligha szorongatják meg Golovin Vlagyimir alakulatát a fiatal és lelkes britek. Faluvégi Dorottya 7 gólt dobott, Pásztor Noémi hatot, Klujber Katrin, Győri-Lukács Viktória, Szöllősi-Schatzl Nadine és Füzi-Tóvizi Petra ötöt. A másik összecsapáson Svédország 35–28-ra legyőzte Japánt, mondhatni semmi meglepetés nem történt az 1-es csoport első fordulójában.

Április 12-én a Svédország–Magyarországon valószínűleg sokan döbbenten nézték, ahogy Kuczora Csenge 8 góljának is köszönhetően – a meccs legjobbja és a legtöbb találatot is ő jegyezte –, remek játékkal 25–28-ra, 11–15-ös első félidővel, a leértékelt magyar lányok bedarálták a sokkal esélyesebb skandinávokat. A svéd szövetségi kapitány, Tomas Axnér úgy fogalmazott a meccs után, hogy a magyarok erősek, jobbak voltak, keményen támadtak, megérdemelték a győzelmet. Számukra egyszerű a képlet, megverik a briteket, és kijutottak az olimpiára. Az esti mérkőzésen Japán 43–16-ra felülmúlta Nagy-Britanniát, vagyis a harmadik forduló előtt a matematika azt mondta, hogy négy góllal is kikaphat a magyar válogatott a japánoktól, az olimpia akkor is meglesz.

kézilabda
Fotó:  MTI
A dráma elmaradt

A vasárnapi első mérkőzésen Svédország is könnyedén, 52–8-ra elverte a brit csapatot, ezzel az északiak kiharcolták az ötkarikás szereplést. A sorsdöntő Magyarország–Japánon hamar kiderült, hogy a távol-keletiek nem képesek felvenni a versenyt Kuczoráékkal, és a dráma bizony elmarad. A félidőben 18–11-re vezettünk, a végeredmény 37–28 lett, Klujber 11 góllal a meccs legjobb játékosa volt.

A magyar női kézilabda-válogatott 2021 után ismét részt vehet a nyári olimpián, immáron a nyolcadik alkalommal. A torreviejai 2-es csoportból Hollandia (6 pont) és a házigazda Spanyolország (4 pont) harcolta ki az ötkarikás szereplést, megelőzve Csehországot (2 pont) és Argentínát (0 pont). Neu-Ulmban a németek pontveszteség nélkül jutottak ki az olimpiára, a másik résztvevőről a vasárnapi Montenegró–Szlovénia összecsapás döntött, 26–30-cal a szlovénok nyertek, ők zártak 4 ponttal az olimpiát érő második helyen a 3-as csoportban, a montenegróiak pedig csak a paraguayiakat előzték meg.

A női kézilabdázók kijutásával eldőlt, hogy húsz év után ismét négy magyar csapat versenyez majd az olimpián csapatsportágakban: a férfi és női vízipólósok mellett a férfi és a női kézisek. Erre utoljára a 2004-es athéni olimpián volt példa, akkor is ez a négy csapat képviselte Magyarországot. Az ötödik csapat a női kosárlabda-válogatott lehetett volna, de elbukta a soproni selejtezőt, viszont 3x3-as kosárlabdában a férfi és a női csapatnak is van esélye kijutni. A nők április 14-én a hongkongi tornán az elődöntőben estek ki, a későbbi győztes azerbajdzsániaktól, akik ezzel olimpiai kvótát szereztek. A májusi debreceni selejtezőtornán mindkét gárda kijuthat, három-három hely kiadó még. Kérdés, a 3x3-as kosárlabdát vehetjük-e csapatsportágnak (miközben mégiscsak csapatsportról beszélünk), hiszen ennyi erővel a vívók, úszók vagy a kajakosok is csapatsportban szereznek érmeket.

Tokióban három magyar csapat vett részt az olimpián (férfi és női vízilabda, női kézilabda), Rio de Janeiróban csak a két pólócsapat, Londonban a vízilabdázókhoz a férfi kézilabdázók csatlakoztak, Pekingben pedig a női kézilabda-válogatott jelentette a harmadik csapatot a pólósok mellett.

A legtöbb csapattal az 1980-as moszkvai olimpián szerepelt a magyar küldöttség: férfi és női kézilabdában, férfi vízilabdában, női kosárlabdában és női röplabdában. Egy olimpián két éremnél többet még soha nem szerzett Magyarország csapatsportágakban, 1952-ben és 1964-ben mindkét érem arany volt, mindkétszer labdarúgásban és vízilabdában diadalmaskodtak a mieink.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.