2022. október 18., 09:22

Mit hoz az NBA új idénye?

Ismét a Golden State Warriors lesz az NBA bajnoka? Október 18-án, közép-európai idő szerint persze 19-én éjjel kezdődik a hetvenhetedik szezon a világ legjobb kosárlabda-bajnokságában. Harminc csapat játékosai pályáznak a bajnoki gyűrűre, 2023 júniusában kiderül, kik lesznek a szerencsés győztesek. Ebben az évadban Európában is játszanak NBA-mérkőzést.

Golden State Warriors Draymond Green
Fotó: TASR

Még el sem kezdődött az új idény, máris megvolt az első nagy botrány. A tavalyi nagydöntős Boston Celtics vezetőedzője, Ime Udoka az egész szezonra szóló eltiltást kapott, miután a klub egyik női alkalmazottjával „helytelen, intim, kölcsönös egyetértésen alapuló viszonyt” folytatott. A negyvenöt éves nigériai-amerikai tréner az első évadját töltötte Bostonban vezetőedzőként, és rögtön döntőig jutott a Celticsszel.

NBA
Fotó:  TASR/AP

A csapat élén Joe Mazzulla váltja ideiglenesen, az eddigi másodedző. Maradjunk a Celticsnél. Július 31-én, 88 évesen elhunyt a bostoni legenda, a 11-szeres bajnok Bill Russell. Az olimpiai bajnok Russell egész pályafutását Bostonban töltötte, ez tizenhárom idényt jelentett. Adam Silver, az NBA első számú embere bejelentette, hogy a liga 1946 óta íródó történetében először nem egy klubban, hanem az egész mezőnyben visszavonultatnak egy mezszámot. A 6-os mezszám örökre Bill Russell nevéhez fűződik.

A 2022-2023-as idény közép-európai idő szerint október 19-én, 1.30-kor veszi kezdetét, a Boston Celtics a Philadelphia 76erst fogadja hazai pályán. A bajnoki címvédő Golden State Warriors 4.00-kor a Los Angeles Lakerst látja vendégül, másnap pedig további tizenkét találkozóval beindul a gépezet.

A 82 fordulós alapszakasz április 9-én ér véget, a Play-In torna április 11-14-ig tart, 15-től májusig zajlik a rájátszás, a döntőt pedig júniusban játsszák. Két nemzetközi mérkőzésre kerül sor ebben a szezonban. December 17-én Mexikóvárosban a Miami Heat a San Antonio Spursszel csap össze, január 19-én a párizsi Bercyben a Chicago Bulls a Detroit Pistonsszal. Utoljára 2020. január 24-én játszottak Amerikán és Kanadán kívül meccset, akkor szintén Párizsban a Milwaukee a Charlotte-ot győzte le. A 2023-as All-Star-találkozóra február 19-én kerül sor, Salt Lake Cityben.

NBA -Phoenix- Booker
Fotó:  TASR/AP

Esélyek az idei szezonra? A fogadóirodák és a szakértők is a legnagyobb favoritnak a címvédő Golden State-et és a Bostont tartják, de a Los Angeles Clippers, a Brooklyn Nets, valamint a Milwaukee Bucks hármasát is nagyjából azonos oddsokkal hozzák ki végső győztesnek. A legesélyesebb ötöst a Phoenix Suns, Denver Nuggets, Philadelphia 76ers, Miami Heat és a Los Angeles Lakers követik, vagyis továbbra is Stephen Curry-ben és Klay Thompsonban, valamint Jayson Tatumban bíznak a kosárlabda szakértői.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.