2023. január 20., 08:16

Hokimeccsek a szabad ég alatt

Három nap, három hokimeccs, plusz egy a legendáknak, mindez Pozsonyban, a téglamezei focistadionban. Kaufland Winter Games 2023, hogy pontosak legyünk, január 13-tól 15-ig. Egy cseh mellett két szlovák bajnoki mérkőzés, vagyis Třinec–Brno, Trenčín–Zvolen és Slovan–Kassa. A negyedik találkozón pedig a Slovan és a Sparta öregfiúi csaptak össze.

jégkorong
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Van néhány olyan ország a világon, ahol nem a foci a legnépszerűbb sportág. Valószínűleg nem is olyan kevés országról lehet szó. Kína, India, Pakisztán, Kanada, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália... A sort lehetne folytatni kisebb és nagyobb államokkal. Azt hiszem, Csehország és Szlovákia is beillik a sorba, mert ugyan lehet, hogy jóval több regisztrált játékossal rendelkezik a labdarúgás, de népszerűségben mégis a jégkorong viszi a prímet. Legalább is ezt igazolják a közvélemény-kutatási eredmények.

Winter Classic, Heritage Classic

Mi lehet ennek az oka? Miért szeretik annyira a hokit a csehek és a szlovákok? Talán ők sem tudják a választ, egyszerűen csak imádják, közelebb áll a szívükhöz, a jellemükhöz. A hoki tömegeket vonz és mozgat meg a határ innenső és túlsó oldalán is, mi lenne, ha kihoznának ebből valamit?

Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, elég, ha vetnek egy pillantást a tengerentúlra, ahol a hokit nemcsak magasabb színvonalon űzik, hanem olyan piaci értékkel bír, amilyennel az európai sosem fog. Odaát már rég kifundálták a Winter Classicot, amitől még a kemény hoki is meseszerűnek hat.

Miért kell kivinni a biztonságos és langymeleg csarnokokból a hideg „vadonba” a jégkorongot? Mert a kezdetekkor kint játszottak az emberek a befagyott folyókon, tavakon, vagy ahol éppen lehetett, hogy aztán az „outdoor” játékból teljes mértékben „indoor” sportággá váljon, elveszítve korábbi természetes közegét. Észak-Amerikában az NHL (National Hockey League) irányítói jó másfél évtizede gondoltak egy nagyot, és 2008. január 1-jére kitűzték az első szabadtéri Winter Classicot. A helyszín New York állam volt, Buffalo, pontosabban Orchard Park, az NFL-ben játszó Buffalo Bills amerikaifutball-csapat otthona. A Ralph Wilson Stadionba 71 217 néző váltott jegyet, hogy élőben láthassa, amint a Pittsburgh Penguins büntetőkkel 2-1-re legyőzi a hazai Buffalo Sabres alakulatát.

Azóta minden évben megrendezik a Winter Classicot, lehetőleg január 1-jén, baseball- vagy focistadionban.

Kétszer elmaradt, 2013-ban az NHL-es leállás (lockout) miatt, 2021-ben pedig a koronavírus-járvány miatt. A 2023-as Winter Classicot január 2-án rendezték meg – mivel 1-je vasárnapra esett –, a Boston Red Sox baseballcsapat legendás otthonában, a Fenway Parkban. A Boston Bruins 2-1-re nyert a Pittsburgh Penguins ellen, 39 243 néző előtt.

A Winter Classic előtt volt a kanadai Heritage Classic. Először 2003. november 22-én, az edmontoni Commonwealth Stadionban csapott össze a helyi Oilers a Montreal Canadiensszel, és több mint 57 ezer néző láthatta, ahogy a vendégek 4-3-ra diadalmaskodtak. Szlovák szála is volt a találkozónak, mivel a mérkőzés első gólját a montreali Richard Zedník szerezte, sőt, a döntőnek bizonyuló negyediket is.

A Heritage Classic lényege, hogy kizárólag kanadai csapatok mérkőznek meg egymással, kanadai földön. Mindössze a hetedik Heritage Classicot játsszák majd 2023. október 29-én, ismét Edmontonban, ismét ugyanabban a stadionban, mint húsz éve.

Az Oilers ezúttal a régi riválissal, a szintén albertai Calgary Flamesszel csap össze. És ha ez a két sorozat kevésnek tűnne, van egy harmadik is, a Stadium Series, amelyet 2014-ben indítottak útjára. Idén február 18-ára tűzték ki a sorozat mérkőzését, Észak-Karolinában, Raleigh-ben a Carolina Hurricanes a Washington Capitalsszal harcolhat a Carter-Finley Stadionban. A rengeteg szabadtéri bajnoki meccs ellenére nem az NHL tartja a nézőcsúcsot a világon a jégkorongmérkőzéseket illetően, hanem az amerikai egyetemi bajnokság legnagyobb riválisai, a Michigan Wolverines és a Michigan State Spartans.

A „The Big Chill at The Big House” néven jegyzett találkozóra, 2010. december 11-én a Wolverines otthonában, Ann Arborban, a Michigan Stadionban 113 411, hivatalosan 104 173 néző volt kíváncsi. A hazaiak 5-0-ra győztek. A második helyen a 2014-es Winter Classic áll, a Detroit Red Wings és a Toronto Maple Leafs ugyanebben a stadionban 105 ezer néző előtt esett egymásnak, végül a kanadai csapat nyert.

hoki
Fotó:  Magyar7/Archív felvétel
Kaufland Winter Games
Szlovákiában 2019. február 2-án volt az első szabadtéri bajnoki mérkőzés. A Tipsport liga 40. fordulójában a besztercebányai Štiavničky stadionban 7 500 néző figyelte az esőben, hogy az első Kaufland Winter Classic Gamesen a hazai csapat 2-3-as vereséget szenved a Zvolen gárdájától.

Azóta eltelt négy év, és igazából alkalom sem nyílt a folytatásra. A Kaufland Winter Games 2023 azonban rögtön négy mérkőzést is kínál, mintha pótolni szeretné a kimaradt éveket. Persze jóval valószínűbb, hogy négy találkozót lebonyolítani egy stadionban három nap alatt jövedelmezőbb, mint minden évben csak egyet. A pozsonyi téglamezei stadion 22 500 néző befogadására alkalmas, a 15, 20, 29 és 40 eurós jegyekből pedig lehet számolgatni, mekkora lehetett a végső bevétel.

Mindegyik meccs 18.30-kor kezdődött, kivéve a január 15-i Old Boys Slovan-Old Boys Sparta Praha találkozót. A 13-i HC Oceláři Třinec-HC Kometa Brno viadalra 11 367 szurkoló váltott jegyet. Nem rossz, két cseh csapatra félig megtelt stadion. A végeredmény: a cseh extraliga bajnoki címvédője 6-1-re elverte a brünnieket. Az esélyes a harmadik helyen álló Třinec volt, és ennek megfelelően a kilencedik Kometa csak futott az eredmény után. Szombaton a Tipos Extraliga éllovasa, a HKM Zvolen a kilencedik helyen álló Dukla Trenčínnel vívott csatát. Vasárnap a második a harmadikkal, vagyis a Slovan a Kassával meccselt.      

Megjelent a Magyar7 2023/3. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.