2021. október 21., 17:23

Európa legjobbjai karnyújtásnyira

A szlovák és magyar kézilabda egyre szorosabb kapcsolatot ápol egymással. Ennek eddigi legékesebb példája a januárban sorra kerülő férfi Európa-bajnokság lesz, amelynek résztvevői a két országban mérkőznek majd.

kézilabda

Magyarországon Budapest, Szeged és Debrecen lesznek a helyszínek, míg Szlovákiában Pozsony és Kassa ad otthont az Eb-nek. A hazai csapatok odahaza, Budapesten és Kassán játszanak, de számtalan érdekes összecsapás vár ránk a többi csoportban is, elérhető távolságban és megfizethető áron. A jegyek ugyanis már kaphatók.

Magyarország és Szlovákia is az első férfi kézilabda Európa-bajnokságára készül. Így, aki ott lesz a lelátón, elmondhatja magáról, hogy sporttörténelmet figyel – már csak ezért is érdemes jegyet vásárolni a tornára”

 – fogalmaz a magyar szövetség felhívásában, s tőlünk délre több rendezvénnyel is igyekeznek reklámot csinálni a jövő év első nagy sportviadalának.

Szlovákiában a helyzet kicsit más, a sportág eleve teljesen más színvonalon van, s ugyan a nőknél a közelmúltban meg tudta szorongatni a szlovák csapat a magyarokat, a sportág infrastrukturális háttere a határ két oldalán összehasonlíthatatlan. Ezért is lesz nagy kérdés, mennyire élnek majd együtt a szlovákok a kontinensviadallal, amely remélhetőleg nem a járvány közepén zajlik majd.

A magyar férfiak Portugália, Izland és Hollandia válogatottjával mérik össze tudásukat, s ugyan a válogatott keret még kérdéses, a 20 ezer fős Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok Európa egyik legnagyobb kézilabda-arénája lesz a jövőben, és a közönsége feltehetően óriási hangulatot teremt a csapatnak.

A szegedi Új Aréna a város kézilabdaéletének méltó központjaként fogad világsztárokat, míg Debrecenben a Főnix Csarnok korábbi, magas szinten megszervezett sporteseményeihez illeszkedik a januári hat csoportmérkőzés. A címvédő spanyolok Pozsonyban, az Eb-ezüstérmes horvátok Szegeden játsszák a csoportmérkőzéseket. Az olimpiai bajnok franciák is Szegeden, míg a világbajnok dánok Debrecenben kezdik a tornát.

A szlovákokra Oroszország, Litvánia, Norvégia vár Kassán, teljesen megbecsülhetetlen, hogy mennyire tudnak formába lendülni Peter Kukučka tanítványai, mert egy jó rajtot követően még két győzelemre is reális esélyük lehetne a csoportban.

Aki esetleg határon belül szeretne kilátogatni egy-egy találkozóra, az napijegyekben gondolkodhat, ezek ára 29 eurónál kezdődik, amelyért az este 6-kor és 20.30-kor kezdődő találkozókat is meg lehet nézni a pozsonyi és kassai jégcsarnokban.

A szervezők figyelmeztetnek, rosszabb járványhelyzetben csak a teljesen beoltott látogatókat engedhetik majd be, más kérdés, hogy Szlovákiában a rendelkezések nem féltétlenül ennyire kiszámíthatók.

Ettől függetlenül mindenképp jó látni, hogy bizonyos sportágakban a szlovák fél is együtt tud működni a magyar sportvezetéssel, s igyekeznek tőlük tanulni. Van mit, ahogy az ország vezetőinek is, többek közt a sport támogatását illetően.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/42. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.