2021. június 19., 19:30

A bajnokcsapat adja az olimpiai keret magját

A korábban megszokott döntős részvétel helyett ezúttal „csak” egy bronz jutott a magyar kézilabda-klubcsapatoknak a Bajnokok Ligája idei kiírásában. Vajon a nagy elvárásokból is vissza kell vennie a magyar szurkolónak?

szucsanszki-zita-kovacsics-aniko

Úgy gondolom, nem, mivel egyértelmű, hogy a veszprémiek és a győriek szereplése így is kiváló volt. A kisalföldiek minimálisnál is kisebb különbséggel maradtak le a Final4 döntőjéről, a Veszprém tavasza pedig nem úgy sikerült, ahogyan szerették volna.

A forma odahaza is megmutatkozott, a két nagy favorit helyett a riválisok, a hölgyeknél a Fradi, a férfiaknál pedig a szegediek örülhettek.

A veszprémiek David Davis irányításával a Szeged ellen elveszítették a bajnoki döntőt, májusban pedig a Nantes ellen búcsúztak a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Így nem csoda, hogy az edzőnek távoznia kellett, és több változást is beígértek a klubban. A másik oldalon két évvel meghosszabbította Juan Carlos Pastor vezetőedző szerződését a magyar bajnok Mol-Pick Szeged Kézilabdacsapatának a vezetősége, hiszen ismét bizonyított.

A sportág számára nem tragédia, ha a bajnoki címért folytatott küzdelemben nem mindig ugyanaz a csapat nyer. Ugyanakkor a legtöbb szurkoló azt is szívesen látná, ha az éllovas csapatoknál a hazai játékosok lennének többségben. Ez azonban a nemzetközi küzdelem szempontjából még távol van.

A nyári olimpia ugyanakkor a magyar női szakág számára ígéretes lehet, hiszen a válogatott ott lesz Tokióban.

A Ferencváros bajnoki sikere hat év után óriási győzelemnek számít a világverő Győr előtt, ráadásul azóta azt is megtudtuk, hogy az olimpián is éppen a budapestiektől szerepel a legtöbb magyar. Elek Gábor, aki a zöld-fehérek irányítása mellett a női válogatott szövetségi kapitányi tisztségét is betölti, megnevezte ugyanis azt a tizenkilenc játékost, akiknek lehetőségük lesz Magyarországot képviselni a Tokióban rendezett nyári olimpián.

A keret később még szűkül, mert a tornára csak tizennégy játékost plusz egy tartalékot lehet nevezni.

A bő keretbe a 2020/2021-es idényt figyelembe véve tíz, míg a 2021/2022-est tekintve (a két távozóval és Szöllősi-Zácsik Szandra érkezésével) kilenc játékost ad a Ferencváros.

Az olimpián a sportágban megszokott tizenhatnál kettővel kevesebb kézilabdázót lehet csak szerepeltetni a mérkőzéseken, ezért a szövetségi kapitánynak nehéz, ám szükséges döntéseket kellett meghoznia.

A válogatott a felkészülést június 21-én kezdi meg Balatonbogláron, majd Székelyudvarhelyen folytatja. A kiutazás előtti munka Siófokon zárul, ahol a csapat az edzések mellett három edzőmérkőzést is játszik. Július 6-án Montenegróval, július 9-én és 12-én pedig leendő csoportellenfelünkkel, Brazíliával mérkőzik meg. A válogatott végül július 16-án utazik a torna helyszínére, ahol másfél héttel később, 25-én játssza az első mérkőzését Franciaország ellen.           

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/24. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.