2021. június 16., 08:15

Térdeljünk, vagy emelt fővel álljunk? - Megjelent a Magyar7 hetilap legújabb száma

Ismét fajsúlyos témákat és szórakoztató cikkeket kínál olvasóinak a Magyar7 legújabb, 24. száma. A hetilap nagyinterjújában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, a magyar kormány egyik legfontosabb stratégája nyilatkozik. A beszélgetést Pomichal Krisztián készítette.

ma7
Fotó: ma7

Miért papírtigris az Európai Unió? – teszi fel a kérdést cikkében Kolek Zsolt, s természetesen megadja a válaszokat is: elmaradtak a globális kihívásokra adott válaszok, hovatovább föderalisták és szuverenisták csataterévé válik az Unió. A lap külpolitikai jegyzetét Haják Szabó Mária jegyzi, aki a fent fölvetett kérdés mellékszálaként elemzi a németországi szász-anhalti tartományi választások kimenetelét, ahol a CDU tarolt. A jegyzet címe mindent elárul: A Kelet a Nyugat reménysége. A hetilap másik jegyzetét Kövesdi Károlytól olvashatjuk (Állva meghalni). A cím mindent elárul.

A szlovákiai belpolitika kevésbé attraktív, de valamennyi polgárt érintő témája a nyugdíjrendszer reformja. Matus Tibor a lap gazdasági rovatában teszi fel a kérdést: Ki fogja fizetni a nyugdíjunkat? Ugyancsak kérdést fogalmaz meg Pomichal Krisztián egy botrányosra sikeredett amerikai cikk kapcsán, amely arról szólt, hogy a pápa nem óhajt találkozni a magyar közjogi méltóságokkal.

ma7
Fotó:  ma7

Mint a cikkből kiderül: a valóság nem mindig azonos azzal, aminek látszik (vagy láttatják).

Fülöp Antal, a lap vendégszerzője jegyzetének címe: A szirének éneke. A komáromi író a magyarországi elsőválasztóknak üzen: ne higgyenek a globalista sziréneknek. Az a bizonyos vörös vonal címmel közli a lap Kövesdi Károly írását. A szerző a klasszikus, keresztény családmodell és értékrend elleni hadjárat újabb fejezeteivel foglalkozik írásában.

B. Vida Júlia a végzős egyetemisták államvizsgái kapcsán állapítja meg: reméljük, nem lesz több online államvizsga. Lacza Tihamér kulturális históriái közül ezúttal egy híres budapesti sebészorvos különös történetét tárja elénk. A helytörténeti rovatban Böszörményi István írását olvashatjuk, amelyből megtudjuk, milyen jeles személyiségek fordultak meg egykor Pincen.

A Tájaink rovatban többek közt a dél-szlovákiai, konkrétan a Párkány környéki beköltözés, a nemzetiségi összetétel megváltozásának a problematikájáról olvashatunk riportot Bokor Klára tollából. Kaszmán Zoltán arról tudósít, hogy milyen változások teszik szebbé a kékkői barrok kastélyt, míg Reczai Lilla cikkében a Karcsai Magyar Ház felavatásáról olvashatunk. Könyvbemutatót tartott Pozsonyban Dunajszky Géza, a második világháború utáni tömeggyilkosságok kutatója. A könyvkeresztelőn Radi Anita járt. Virsinszky Tamás a gömöri nyári gyerektáborokról tudósít, Szomolai Andrea pedig arról ír, hogyan ünnepelték meg Negyeden a magyar nyelvű oktatás hetvenéves évfordulóját. A komáromi Duna Menti Múzeum is évfordulót ünnepel (135), ennek apropóján kérdezte az intézmény igazgatóját Nagy Miskó Ildikó. Lélegzetelállító történelmi emlékek kerültek elő Gombaszögben, ahol az ásatások a végéhez közelednek. Erről tudósít Fábián Gergely. Agócs Szvorák Emese tudósításából pedig megtudhatjuk, hogy a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya új elnököt választott. Zsebik Ildikó pedig egy egészségtudatosan élő családnál járt a bodrogközi Rad községben. A lap Kávézó rovatában Domonkos Andor kutatóorvos az alsó végtagok porckopásáról ír, illetve arról, hogy ne higgyünk a „csodaszereknek”. Az Életmód rovatban ezúttal is hasznos tanácsokat találunk B. Vida JúliátólA Barangoló rovatban Varga Róbert írását olvashatjuk, aki thaiföldi csodákat hoz közel az olvasókhoz. Ugyancsak a Kávézó rovatban találjuk az e heti hobbit, amelynek szerzője Agócs Szvorák Emese. Vas Laura az Íz-lelő rovatban egy klasszikus receptet kínál, természetesen kissé másképpen. Vas Gyula autós rovatában pedig egy nagyon szerethető autót tesztelt.

A lap sportrovatában természetesen a futball-Európa-bajnokság viszi a prímet, Rajkovics György írásában a sport világába benyomuló politikai ízléstelenségekről olvashatunk. Rajkovics Péter pedig a magyar kézilabda helyzetéről írt cikket.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal a szenci Szent Miklós-templomról olvashatunk.

ma7
Fotó:  ma7

A hetilap legújabb száma az Előretolt Helyőrség irodalmi melléklettel jelent meg, amelyben felvidéki szerzők irodalmi alkotásait olvashatjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et, vagy IDE KATTINTVA elő is fizethetik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.