2021. augusztus 19., 15:46

Zuzana Čaputová: Örülök, hogy segítünk Afganisztánban azoknak, akik nekünk is segítettek

Zuzana Čaputová államfő szerint az afganisztáni segítségnyújtásról szóló vitának nem lehet fő témája a mennyiség. 

Képünk illusztráció.
Fotó: TASR

Rámutatott:

szolidárisnak kell lenni azokkal, akik korábban segítséget nyújtottak a szlovák polgároknak.

Egy elképzelt szám helyett inkább annak megállapításával kellene például foglalkoznunk, hogy vannak-e még olyan szlovák állampolgárok az országban, akiknek segítségre lenne szükségük.

Fontos, hogy segítsünk azoknak, akik segítettek nekünk, és nagyon örülök, hogy ennek érdekében Szlovákia is megteszi a kellő lépéseket. Különféle alkalmazottakról és nemzetközi humanitárius szervezetek munkatársairól van szó, akik korábban segítettek Szlovákia polgárainak és katonáinak a misszióik során

– magyarázta az államfő. A számokról szóló vita szerinte rossz felől közelíti meg a kérdést.

A helyzet Afganisztánban szerinte rendkívül rossz.

Káosz uralkodik, és fennáll a veszélye annak, hogy az emberi jogok szempontjából tovább fog romlani a helyzet. A kialakult helyzet nyilvánvalóan a szövetséges hadseregek rosszul megtervezett kivonulásának az eredménye, ezért rendkívül fontos, hogy a szövetséges haderők önvizsgálatot tartsanak, és kiderítsék, mi vezetett a történtekhez

– állapította meg.

Az elmúlt órákban 24 személyt sikerült Afganisztánból Szlovákiába szállítani. 16 szlovák és 8 afgán állampolgárról van szó, utóbbiak együttműködtek a szlovák hadsereggel.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.