2021. augusztus 19., 12:00
Frissítve: 2021. aug. 19. 20:38

Fegyvert is használtak a kabuli reptéren az evakuálást segítő szlovák katonák - Sajtótájékoztató

Eduard Heger kormányfő, Jaroslav Naď honvédelmi és Ivan Korčok külügyi tárcavezető tartott ma délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót a kormányhivatal udvarán, miután csütörtök hajnalban sikeresen landolt a szlovák hadsereg kabuli evakuációs gépe.

heger
Fotó: TASR repro

Eduard Heger beszéde elején leszögezte, az akció teljes sikerrel zárult. A miniszterelnök tulajdonképpen elnézést kért azért, hogy a sajtót csak most tájékoztatják a történtekről, de az akcióban részt vevők biztonsága megkívánta a hírzárlatot.

Élet vagy halál kérdése az evakuáció sikeressége. Döntenünk kell arról, életet mentünk-e, utalt Heger arra, hogy számos, a nyugati szövetségesekkel együttműködő afgán állampolgár vár a kimentésre.

Jaroslav Naď honvédelmi miniszter szerint "nagyon sikeres" volt az akció. Vasárnap döntöttek arról, hogy különgépet küldenek a Kabulban rekedt szlovák állampolgárokért, hétfőre sikerült is egy katonai repülőgépet felkészíteniük, más gép nem landolhatott volna Afganisztánban.

Az akcióban a különleges erők tíz katonája vett részt, a légierő ötödik, különleges ezredéből.

Ők biztosították annak a tizennyolc főnek a biztonságát, akik a szlovák kormány elsőbbségi listáján szerepeltek. Naď leszögezte, mind a 18 embert sikerült hazahozni. Azokat, akik már nem fértek el a szlovák gépen, összesen négy ember, négy afgán állampolgár, cseh segítséggel sikerült hazahozni. Már ők is itt vannak Szlovákiában. A Spartan típusú gép a malackai repülőtérről szállt fel, összesen 55 óráig tartott az akció. A szlovák gép már hétfőn Bakuba, Azerbajdzsánba repült, a következő állomás pedig Tádzsikisztán fővárosa, Dusanbe volt. A kabuli landolás is elcsúszott, a reptéren néhány órán keresztül egy gép sem tudott leszállni.

Huszonnégy embert mentettek ki Afganisztánból, tizenhatan szlovák, nyolcan afgán állampolgárok. Olyan afgánok, akik az elmúlt években szorosan együttműködtek a szlovák kontingenssel. Mindannyian szlovák menedékjogért folyamodtak, jelenleg a homonnai táborban töltik a karanténidejüket, kérelmüket egyénileg bírálják majd el. Hogy pontosan miként segítették a szlovák katonák munkáját, a tárcavezető nem volt hajlandó elárulni. 

Naď elismerte, folyamatos volt a tűzharc a kabuli repülőtéren, az evakuáció során a szlovák katonák is kénytelenek voltak használni fegyvereiket. Bővebben a miniszter nem nyilatkozott a kérdésről.

Nem volt egyszerű dolgunk - zárta a miniszter - "hősök hajtották végre ezt az akciót".

Ivan Korčok szerint az evakuáció szűk keresztmetszete az, hogy sokan nem tudnak kijutni a reptérre. A légikikötő körüli ellenőrzőpontok nagy része zárva van. A miniszter kiemelte, mind a nyolc afgán állampolgárt átvilágította a szlovák titkosszolgálat.

A külügyminiszter kiemelte, Szlovákia kész további tíz, a nyugati hadseregekkel együttműködő afgán állampolgárt befogadni. 

Újságírói kérdések:

Vannak-e még szlovák állampolgárok Afganisztánban?

Igen. Köztük olyan is, aki jelezte, nem kívánja elhagyni az országot. 

Szükség van-e újabb fordulóra?

A kérdés még nincs eldöntve, korai erről beszélni. Folyamatosak a tárgyalások, ha szükség lesz rá, a szlovák hadsereg gépe újra Afganisztánba repül majd. Eduard Heger szerint az ország büszke lehet a katonáira, a feladatot remekül végrehajtották.

A kormányfő kiemelte, ha a nemzetközi közösség kéri, előfordulhat, hogy a szlovák hadsereg újabb gépet küld Kabulba. Szlovák állampolgár jelenleg nem vár evakuációra.

Miért volt ilyen kevés információ?

Mert katonai akcióról volt szó, minél kevesebb információ szivárog ki, annál biztonságosabb a művelet. A kiszivárgó értesülések emberéletekbe kerülhettek volna - közölte a honvédelmi miniszter, ezért sem közölték a gép pontos útját vagy egy egyéb részleteket. Ez ilyenkor teljesen bevett eljárás. A  kabuli reptéren szórványos harcok voltak - nyilatkozta Naď, erre a katonák fel voltak készülve. A leszállás nehezebb volt, de a földön már gyorsan zajlott az akció. 

Kik tértek haza? Hány nő, hány férfi, hány gyermek?

Ivan Korčok közölte, nem is tudja, de ha tudná sem szeretne erre a kérdésére pontos választ adni.

Annyit elárult, hogy egy tízhónapos csecsemő is volt a fedélzetén.

Jaroslav Naď csak annyit mondott, politikus, diplomata egy sem volt a gépen, több részletet nem volt hajlandó elárulni. Szlovákiának nincs kabuli konzulátusa vagy nagykövetsége, a cseheknek hamarabb kellett lépniük, hiszen Prágának már van. 

A szlovák gép tömött utastérrel repült vissza Kabulból, az akció teljes sikernek minősíthető - nyilatkozta Korčok.

A külügyminiszter szerint az afgán állampolgárok háborús menekültek, a genfi konvenciók értelmében védelemre szorulnak, nem fog megismétlődni a 2015-ös migránsválság. A tárcavezető hozzátette, a most közreadott információkon kívül más információt már nem fognak megosztani, mert ezzel a további akciókat tennék kockára.

Miért ilyen kevés férőhellyel rendelkező gép ment Kabulba?

A nemzetközi megegyezés értelmében jelenleg csak katonai repülőgép repülhet be Afganisztán légterébe.

Nem fenyeget egy újabb migránsválság?

Heger leszögezte, nem 2015-öt írunk, ma már mások a körülmények. Ez a sajtótájékoztató sem arról szól, hogy mi lesz az afgán menekültekkel. Hogy lesz-e ebből vita a kabineten belül, Heger annyit mondott, biztosan beszélnek majd erről, de áll a konstruktív viták elébe, hiszen máskülönben meg sem találnák az optimális megoldást. 

Korčok mindezt azzal egészítette ki, nagyon korai még a tálibokkal való partnerségről beszélni.

Hány szlovák állampolgár van még Afganisztánban?

Az állami alkalmazásban állók számát Korčok nem tudta megmondani, egy ember már jelezte, biztonságban van, nem kíván hazatérni. A civil szervezetek munkáját azonban több tucat szlovák állampolgár segítette, egy részük még biztosan kint van - mondta a miniszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.