2020. szeptember 7., 15:36

Bírósági döntés van arról, hogy a kétnyelvű nyomtatványokon magyarul is fel kell tüntetni minden adatot

A Nyitrai Kerületi Bíróságon jogerős döntés született arról, hogy a magyar településeken kiadott kétnyelvű anyakönyvi formanyomtatványokon magyarul is fel kell tüntetni minden adatot. Szekeres Klaudia, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Jogsegélyszolgálat jogásza azt mondja, a bíróság kedvező ítéletet hozott, de egyelőre csak részsiker született.

kétnyelvűség

A bírósági eljárás még tavaly októberben kezdődött. A keresetet a Jogsegélyszolgálat segítségével egy magánszemély adta be azt követően, hogy az érsekújvári anyakönyvi hivatal nem volt hajlandó a szlovák mellett feltüntetni a születési anyakönyvi kivonaton a kérvényező személyes adatait magyarul is.

“Az eljárás gyorsan lezajlott, az elsőfokú döntésre nem egész egy évet kellett várni” – árulta el Szekeres Klaudia, a magánszemély jogi képviselője, hozzátéve:

magával a formanyomtatvánnyal nincs probléma, hiszen az kétnyelvű, és manuálisan eddig is ki lehetett tölteni a szlovák mellett magyarul is. A gondot az jelenti, hogy a hivatalok erre nem hajlandóak, mivel az információs rendszer, amellyel dolgoznak, csak szlovák nyelven teszi lehetővé az adatok kitöltését.

Szekeres Klaudia elismerte, rendszerszintű megoldást valóban az jelentene, ha az információs rendszer kétnyelvűsítésére a belügyminisztérium "időt, akaratot és pénzt áldozna”, ám egyelőre ennek semmi nyomát nem látni.

A Jogsegélyszolgálat jogásza ezért úgy véli, hogy bár előrelépés született, hiszen a bíróság egyértelműen kimondta, azzal hogy az anyakönyvi hivatal nem adott lehetőséget a kétnyelvűségre, megsértette a kérvényező nyelvhasználati jogait, ám ennek ellenére csak részsikerről lehet beszélni.

A mostani döntés ugyan hivatkozási alapnak jó, hiszen jogerős végzés született, amit fel lehet példaként hozni, de arra nem elég, hogy jogi precedenst teremtsen. Mi ezért is szerettük volna, ha akár az Alkotmánybíróságig jut az ügy. Jogilag ugyanis nagyobb súlya van annak, ha minél magasabb szinten születik döntés. Most csak egy konkrét ügyben született ítélet. Olyan ügyben, amely csupán egy magánszemély jogait sérti, és nem egy nagyobb csoportét”

– vélekedett a jogász, kiemelve: a Jogsegélyszolgálat kész továbbvinni az ügyet, akár egészen odáig, hogy a hivatalokkal szemben a jövőben “kényszerítő erővel” is fel lehessen lépni.

“Jelen pillanatban ugyanis ott tartunk, hogy ehhez hasonló ügyekben minden panasztevőnek vagy felperesnek külön-külön kell érvényt szereznie jogainak” – mondta Szekeres Klaudia.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.