2021. november 29., 15:42

Výboh tönkre teheti a Keresztapa Ficót és Pellegrinit is

Amikor elfogatóparancsot adtak ki Miroslav Výboh ellen, több elemző is úgy vélte, ennyire közel még sohasem kerültek a korrupciós vádak Robert Ficóhoz, mint most és Fico joggal aggódhat. A Smer elnöke és a kompániája megkérdőjelezhetik ugyanis egy közönséges maffiózó, talán még egy mindkét oldalra játszó rendőr vallomását is. De hogyan kérdőjelezik meg azoknak a vallomásait, akiket Fico maga juttatott magas posztokra, éveken át fedezte őket, tartotta értük a hátát?

Fotó: TASR

A befolyásos smeres oligarcha elleni elfogatóparancs fontos jelzés a legmagasabb helyeken zajló korrupció elleni küzdelem terén. És rossz hír azoknak, akik lehetővé tették, hogy ekkorára nőjön, büntetlenséget garantáltak neki, véli az aktuality.sk kommentátora.

Miroslav Výboh nem tartozott Fico pártjának alapító mecénásai közé, csak később csatlakozott hozzájuk, az ún. második hullám idején. Időben ez nagyjából 2006-ra tehető, amikor megalakult az első Fico-kormány.

A fegyverkereskedő Výbohnak a védelmi minisztériumnak köszönhetően kezdtek el jól menni a dolgai, ahol fokozatosan az első ligába dolgozta fel magát.

Az oligarcha, aki Ficóval és Kaliňákkal találkozgatott, minimum tíz évig a tárca legerősebb játékosa volt. Az akkori kormányfőt a moszkvai és líbiai szolgálati útjaira is elkísérte, Výboh cégének igazgatója pedig Izraelbe kísérte el a volt kormányfőt. Ezeket az utakat akkoriban „a kereskedelmi kapcsolatok kiszélesítéseként” emlegették. Valójában azonban a Smerhez közel álló kereskedők – jelen esetben Výboh – érdekében folytatott politikai lobbizásról volt szó. A hazai katonai megrendelések (kormánygépek javítása) mellett tehát külföldön is milliós szerződéseket kötött.

Az ellene kiadott elfogatóparancs miatt tehát joggal főhet Robert Fico és Peter Pellegrini feje is, de lássuk miért is.

A Pandur-ügy

Itt van mindjárt a cseh páncélkocsi-vásárlási ügy. Éppen a fegyvernepper Výboh volt a képviselője ugyanis annak az izraeli cégnek is, amely jelentős hasznot húzott a Pandur páncélkocsi-vásárlási ügyből Csehország számára. Egy osztrák cég alvállalkozójaként összesen több milliárd cseh korona értékű nyereségről volt szó. A szerződés megkötése előtt több informális találkozóra is sor került, amelyeket Výboh szervezett.

A találkozókon azonban nem az izraeli cég képviselőjeként, hanem Fico szlovák kormányfő tanácsadójaként jelent meg.

Az említett osztrák cég korábbi vezetője szerint Výboh 18 millió euró kenőpénzt kért az üzlet lebonyolításáért. A Pandur-vásárlásról a dél-morvaországi borospincékben is sok szó esett. Marek Dalík cseh lobbista szerint Mirek Topolánek akkori cseh miniszterelnök, Výboh és Fico is részt vett a találkozón. De míg Dalík öt évet kapott korrupció miatt, Výbohot meglepő módon elkerülte az igazságszolgáltatást.

A Panama-iratok

Annak ellenére, hogy Dalík börtönbe vonulása előtt kijelentette, hogy ő csak Miroslav Výboh közvetítője volt. Fico tanácsadója így az egyszínű Fico-kormány színre lépése után is folytathatta a katonai szerződéseken való nyerészkedést.

Výboh neve összeforrott az autópálya-építésből profitáló Doprastav és Váhostav építőipari cégekkel is. De megjelent a neve a Panama-iratok ügyében is – egy luxusszálloda mögötti postafiókcégek tulajdonosaként.

A meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságíró megtudta, hogy neki is van egy ciprusi postafiókcége, 15 millió eurós vagyonnal. Výboh fia pedig „véletlenül” Fico szomszédja volt

a Bonaparte épületkomplexumban, amelyet az adócsaló Ladislav Bašternák építtetett. A Marián Kočnerrel folytatott kommunikációja Kuciak meggyilkolása után is azt mutatja, hogy abban a büntethetetlenségben bíztak, amelyet Ficónak és Výbohnak kellett volna biztosítaniuk. És éppen Výboh volt az is, aki Ficót Norbert Bödörrel megismertette.

Pelle jutaléka

Peter Pellegrininek is lehetnek azonban nyugtalan álmai Výboh miatt. A Különleges Ügyészség ugyanis a múlt hét folyamán vádeljárást indított Výboh ellen az ún. Vámszedő (Mýtnik) korrupciós ügyben is, aminek lényege a megvesztegetési körhinta a Smer jelöltjei és a hozzá köthető vállalkozók által irányított Pénzügyi Igazgatóságon. Ezek az emberek létrehozták az ún. mi embereink rendszerét, akik királyi kenőpénzeket zsebeltek be az állami informatikai megrendeléseken.

A Výboh elleni vádemelés a Pénzügyi Igazgatóság volt igazgatója, František Imrecze és Michal Suchoba üzletember vallomásain alapul,

akik azt állítják, Výboh 150 ezer eurót kapott, hogy politikai támogatást biztosítson annak a törvénymódosításnak, amely lehetővé tette volna egy virtuális pénztárgép bevezetését. A pénzt állítólag Peter Pellegrininek szánták.

Ha tehát a jelenleg Dubajban rejtőzködő Výboh – aki ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki – beszélni kezd, nemcsak Pellegrininek lehetnek nagy gondjai, hanem Ficónak is. A Keresztapának, aki lehetővé tette, hogy az oligarcha Výboh ekkorára hízzon.

Megosztás
Címkék