2021. június 11., 11:23
Frissítve: 07:54

Veszélyes ázsiai szúnyogfaj jelent meg Szlovákiában

Az invazív szúnyogfajok 2020-as megfigyelése során új fajt találtak Szlovákiában.

szúnyog
Fotó: TASR
a kép illusztráció

A faj az Ázsiában őshonos Aedes japonicus japonicus.

Előfordulása nemcsak a biodiverzitásra van hatással,

hanem egészségügyi vonatkozásai is lehetnek, mivel az invazív szúnyogok sokféle kórokozó hordozói.

Ez a faj olyan, hazánkban még nem ismert vírusokat is képes behurcolni, mint a japán agyvelőgyulladást okozó vírus, a chikungunya vírus, a dengue- vagy akár a Zika-vírus.

A régióban különösen nagy kockázatot jelent a területünkön már jelen lévő kórokozók, például a nyugat-nílusi vírus terjedése, amelyet elsősorban az ország déli részén észleltek

- tájékoztatta TASR hírügynökséget Zuzana Vetrecin Čeplíková, a Szlovák Tudományos Akadémia biomedikai központjának PR-menedzsere.

A zólyomi Műszaki Egyetemmel, az Eperjesi Egyetemmel, a pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Karával, a Szlovák Tudományos Akadémia Növénybiológiai és Biodiverzitás Központjával, a kassai Állatorvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel, valamint több önkéntessel együttműködve figyeljük az invazív szúnyogfajok előfordulását Szlovákia területén. Nagyon fontos, hogy megfigyeljük, milyen úton kerülnek be a régióba ezek a fajok, például az autópályákat és a repülőtereket kell vizsgálnunk ebből a szempontból"

- mondta Viktória Čabanová, a Szlovák Tudományos Akadémia Biomedikai Központjának szúnyogokkal foglalkozó szakértője.

Čabanová hozzátette, ennek a fajnak a megfigyelése során olyan helyeket is ellenőriznek, ahol kedvező feltételek vannak ahhoz, hogy ezek a rovarok megtelepedhessenek és szaporodjanak.

Ezek a szúnyogok főként üreges fákat keresnek, de a petéiket például olyan kidobott gumiabroncsokba is lerakják, amelyek belsejében pang a víz. Az új élőhelyükön akármilyen edénybe, tartályba, konténerbe is lepetéznek, amelyben vizet találnak, ezért konténerfajnak is nevezik őket"

- mondta Čabanová.

A tudományos akadémia szakértői megerősítették a TASR hírügynökségnek, hogy a megfigyelések eredményei szerint ennek az eredetileg Ázsiában honos fajnak létezik már megtelepedett populációja Szlovákiában, a pozsonyi, a kassai, az eperjesi és a zólyomi régióban.

A szakértő azt javasolja, figyeljünk oda minden tartályra, vödörre, hordóra, ereszcsatornára, virágcserépre, szökőkútra. Elég, ha hetente egyszer kicseréljük bennük a vizet, vagy letakarjuk őket, hogy a nőstények ne tudják lerakni beléjük a petéiket.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.